Japani | Teemaviikko osa 6


Mitä mielenkiintoista tiedän Japanista?

Maan nimen muodostavat kirjoitusmerkit tarkoittavat auringon juurta tai lähdettä, jonka vuoksi Japania kutsutaan myös "nousevan auringon maaksi".

Kulttuuri

Japanilaiset harrastavat erilaisia taiteen muotoja kuten: puutarhataide, teetaide, kaunokirjoitustaide ja lisäksi kukkienasettelun taide. Perinteisessä maalaustaiteessa aiheina ovat mm. luonto ja mytologia. Puupiirrostyylin ja länsimaisen sarjakuvan vaikutteiden jälkeen mangatyyli alkoi kehittymään. Myös elokuvien tulon ja mangan kehittymisen jälkeen tuli myös suureen suosioon anime.

Tunnetuin pukutyyppi on se perinteinen kimono, jota käytetään nykyisinkin länsimaisten vaatteiden rinnalla. Geishat pukeutuvat perinteisiin kimonoihin työskennellessään ja usein myös vapaa-aikana. Geisha tarkoittaa japanilaista naisviihdyttäjää eli taiteilijaa, joka viihdyttää vieraita esim. teehuoneessa taide-esityksin, tarjoamalla teetä tai keskustelemalla.

Ruoassa perusraaka-aine on riisi. Ruoka on kevyttä ja varsinkin ulkonäköön sekä laatuun kiinnitetään paljon huomiota. Suosittuja ruokia on sushi, sukiyaki ja alkujaan kiinasta oleva ramen. Tunnetuin alkoholijuoma on sake.

Urheilulajeja on perinteinen sumopaini sekä kamppailulajit kuten judo ja karate.

Videopeleihin japanilaisilla on ollut myös huomattava vaikutus, kuten: Sony ja Nintendo.

Kissat ovat Japanissa erittäin rakastettuja. Japanilaiset keksivät ensimmäisenä idean kissakahvilat, johon voi mennä viettämään aikaa jopa (useamman) kymmenen kissan kanssa! He ovat ottaneet myös vielä yhden askeleen eteenpäin ja suunnittelevat usein talon sisäpuolen kissoille enemmän sopivaksi. Pienten asuntojen vuoksi Japanissa on mm. yritys (Fauna+Design), joka eritoten suunnittelee pieniinkin asuntoihin kissoille sopivaa ajanvietettä ja tilaa liikkua korkealla. 


Mikä on Maneki neko?

Maneki neko on kuuluisa onnenkissa Japanissa. Käpälää heiluttava kissahahmo toivottaa onnea ja on vaurastumisen vertauskuva. Yleisesti kissa on tehty keramiikasta, mutta nykyisin sitä voi löytää kaupoista myös leluna ja muina oheistavaratuotteina. 

Vasen tassu pystyssä: kutsuu vieraita ja asiakkaita luokseen. 
Oikea tassu pystyssä: terveyttä ja hyvää onnea.

Mitkä suositut kissat ovat kotoisin Japanista?

...ja tietenkin 
HELLO KITTY!


Mikä oli lempifaktanne?

14 kommenttia :

 1. En ookkaan ennen kuullut kissakahviloista. Sellaseen on pakko joskus päästä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Yhdessä televisiosarjassa nainen tutustui kissajuttuihin ja vieraili useissa tällaisissa kahviloissa. :) Joissakin on löytöeläinkodeista hankittu kissat, joissakin on vain yhtä tiettyä rotua jne. :D

   Poista
 2. Varmaankin toi kissafakta oli ihanin vaikka osittain siitä jo tiesinkin :D Ja ton Marun videoita oon youtubes katellu, se on niin lutunen varsinki niissä laatikkovideoissa :DD Mutta kai tämmönen crazy catlady sellasesta tykkääkin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen seuraavaksi katsomaan Shiroa youtubesta! :) Kiitos vastauksesta!

   Poista
 3. Lempifaktani oli Maneki Neko. :)

  VastaaPoista
 4. mulla on muutama maneki neko kissahahmo ja hello kitty on tietty söpö =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis kiva itsekin omistaa Maneki neko! :)

   Poista
  2. mun taitaa olla kaikki kirpparilta =) voin joku kerta kuvata ne ja laittaa sähkärillä

   Poista
 5. Tuo maru katti!!!! <3<3<3 Ja hello kitty tietty <3 Jouduin koulussa tekemään esitelmän juurikin japanilaisesta puutarhataiteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin söpöliinit! :) Aika siistiä, se on kyllä ihan omaa lajiansa se puutarhataide. Luin vähän faktoja! :P

   Poista