YLEISTÄ & ELEKTRONIIKKA | Teemaviikko 90-luku, osa 1

↓ Mitä yleistä kannattaa tietää 90-luvusta?

90-luvun tiede ja tekniikka: kehitettiin World Wide Web ja tietokoneet, internet ja matkapuhelimet yleistyivät. Tapahtui CD-teknologian läpimurto. Ensimmäiset digitaalikamerat ja dvd-soittimet tulivat markkinoille.

Tsekatkaa sivusto nimeltä Elias, missä on elektroniikan aikamatka 1920-1990!90-luvun musiikki: Eurodancesta, grungesta ja trancesta tuli suosittua. Hip hop-kulttuuri kukoisti. Oli poika- ja tyttöbändibuumia. Dupstep syntyi 90-luvun lopussa, mutta tuli suosituksi vasta myöhemmin. 

90-luku Suomessa: Suomen historian suurin lama iski vuosina 1990-1993. YYA-sopimus raukesi Neuvostoliiton kanssa ja Suomi solmi naapurussopimuksen Venäjän kanssa. Liittyi EU:n jäseneksi. Presidentinvaali 1994 oli ensimmäinen suora kansanvaali, jossa tasavallan presidentiksi valittiin Martti Ahtisaari. Nokia pääsi tekniikassa eteenpäin ja monet muut asiat kehittyivät.

Markka-aika:


↓ Miten elektroniikka oli kehittynyt?

Lankapuhelin oli se yhteydenpitoväline. Se ei ole kadonnut vielä kokonaan käytöstä nykyäänkään. Useat ihmiset puhuvat vielä lankapuhelimen välityksellä, vaikka älypuhelinmalleja nykypäivänä valmistetaankin jatkuvalla syötöllä. Sitä ei voi kiistää etteikö se olisi vähentynyt, mutta niitä on vielä paljon olemassa. MTV3 -sivulla oli maininta, että Suomessa niitä on vielä käytössä hieman alle 900 000.

Mellan muisto: Kaikki lapset varmasti muistaa lankapuhelimen! Kun puhui puhelimeen, piti aina pyöritellä serpentiinin muotoista puhelimen johtoa ja joskus se saattoi mennä solmuun. Kaikki ystävien numerot muistin tietysti ulkoa... Puhelimessa komeili hätänumero 112 -tarra ja puhelin oli muistaakseni valkea.
Kännykkä

Mellan muisto: matka nykypäivään on huomattava, sillä silloin näyttö oli vihertävän harmaa, matopeli ehkä ainut peli, puhelinta käytettiin vain esim. soittaakseni vanhemmille missä olen... ja puhelimet oli painavempia ja isompia! Minun toisella ukilla taitaa vieläkin olla joku tämän tyylinen puhelin ja lankapuhelin, mutta toinen ukki on siirtynyt jo Nokia Lumiaan. :)Mellan muisto: Piti aina vanhemmilta kysyä, että voiko pelata matopeliä heidän kännykällä. Pikkuveli katsoi usein vierestä samalla! :) Puhelimeen sai hienoja taustakuvia, mitkä tänä päivänä näyttäisivät vain yksinkertaisilta "piste"kuvilta. Muistan myös "100% ANGEL, 99% DEVIL" ja joku hymiö millä oli sädekehä tai sarvet... Tekstiviesteihin oli kiva keksiä erilaisia kissailmeitä (=^3^=) / o(=^_^=)o / <(='w'=)> .

Suosittelen Nuoruusdiskolta:
Tekstiviestistä matopeleihin - matkapuhelimia ja Nokiaa

Internet kaupallistettiin 90-luvulla ja siirrettiin suurten operaattoreiden hoidettavaksi. Sen jälkeen se levisi myös valtaväestön käyttöön eli yhä enemmän yksityiset käyttäjät kiinnostuivat netin tarjoamista mahdollisuuksista. 1993 WWW-aika alkoi! Mosaic oli yksi varhaimmista graafisista www-selaimista, jossa näkyi kuvat tekstin kanssa samassa ikkunassa. 1994 Yahoon linkkihakemisto avattiin ja Suomen lehdistö alkoi kirjoittamaan internetistä. 1995 näkyi ensimmäistä striimausta eli suoratoistoa netissä. 1996 alkoivat radiot ja nettilehdet olla suosittuja. 1997 Tekstipohjaiset TeleSampo ja Infotel -tietopalvelut olivat suosionsa huipussa. 1998 Eräässä ohjelmassa käytettiin ensimmäistä kertaa hyväksi internetin mahdollistamaa vuorovaikutusta ja yleisö sai sähköpostin lisäksi lähettää tekstiviestejä tai päästä mukaan videopuheluun. 1999 vertaisverkkojen aika alkaa.

Mellan muisto: Kun jossain vaiheessa minua itseänikin alkoi kiinnostaa tietokone, niin ensimmäisiä asioita olivat tietysti Paintilla piirtäminen. Muistatte varmaan sellaista siksak -kuviota ja niitä välejä väritettiin täyttövärillä. Tai pieni talo ja aurinko yläkulmassa oikealla tai vasemmalla. Myös spray -purkilla sai kaikenlaista kivaa aikaan. Atk -tunneilla koulussa sitten alkoi oikeinkirjoituksen opettelu ja tarinoiden kehittely WordPadiin. Olin enemmänkin nettikäyttäjä vasta 2000 -luvulla.


Suosittelen Nuoruusdiskolta:

Pelikonsolit luokitellaan 90-luvusta puhuttaessa neljänteen ja viidenteen sukupolveen, jotka sijoittuvat tälle ajalle. Neljännen eli ''16-bittisen'' sukupolven laitteet tulivat ja CD-levyä käytettiin ensimmäistä kertaa tallennusvälineenä. Ääniominaisuudet kehittyivät. Esim. Super Nintendo Entertainment System oli selvästi 90-luvun pelikonsoli. Viidenteen eli ''32/64-bittisen'' sukupolven laitteisiin kuului huomattavasti tilavammat tallennusvälineet. Esim. PlayStation tuli markkinoille ja uusi Nintendo 64.


Digitaalikamerat alkoivat myös tulvia 90-luvulla markkinoille ennen käytettyjen filmikameroiden tilalle. 1991 ensimmäinen kaupallisesti saatavilla oleva digitaalikamera oli Kodak DCS-100. 1995 kuluttajille suunnattu kamera LCD-näytöllä oli Casio QV-10. Myös samana vuonna pystyi tallentamaan videopätkiä Ricoh RDC-1 kameralla. 1996 käytettiin CompactFlash -tallennustekniikkaa Kodak DC-25. 1997 ensimmäisen megapikselin (miljoona pikseliä) raja rikottiin. 1999 esiteltiin Nikon D1, 2,7 megapikselin kamera, joka oli ensimmäinen suuren valmistajan kehittämä aito digitaalinen järjestelmäkamera.
Digitaaliajan valokuvat ja kamerat puetaan nyt vintageen! - Yle.fi
Äänikirja ja c-kasetit on siis äänimuotoon tallennettu kirjallinen (ja musiikillinen) teos.

Mellan muisto: Niitä pystyi yleensä lainaamaan kirjastosta ja meillä kuunneltiin iltasaduksi. Mm. Peppi Pitkätossua ja Robin Hoodia! Iltatarinoissa oli vain se huono puoli, kun pistettiin se tarina päälle ja jos minä ja pikkuveljeni nukahdettiin, niin isoveljen piti nousta sängystä sulkemaan kasettinauhuri.

Tuuven muisto: Loppuun tietysti musiikkisatu! Youtube-valikoima on pieni, joten tässä teille Mulan vuodelta 1998. "Muista kääntää sivua aina kun kuulet tämän äänen". Tilulilulei! Valitettavasti kirjaa ei ole teille tarjota.
Suosittelen Nuoruusdiskolta:
Äänikirjamaisema
Muutama ajatus C-kaseteista
Aikamme tekniikkaihmeet

Tehty yhteistyössä ja lähteitä käytetty: nuoruusdisko.blogspot.com
Otteita myös Youtubesta, Wikipediasta, Googlesta ja Eliaksen sivustolta

↓ Mitä muistatte 90-luvusta ja elektroniikasta?

30 kommenttia :

 1. Ohh god mitä muistoja! :D Mä en enää ees muistanu miltä markat näytti! Ja matopeli, ah. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon ihania muistoja! ^^ Ja mun mielestä mukava tuo samannäköisyys 10 markan kolikon ja 2 euron kolikon välillä. :)
   Matopeli, niin ärsyttävän kiva peli...!

   Poista
  2. No niinpä muuten onkin! En oo ennen tajunnukkaan :D mä muistan joskus kun vanhemmilla oli jossain 10 markan seteleitä tallessa! :o ennenkun siitä tehtiin kolikko. Se vasta hieno olikin :o

   Poista
  3. Vähänkö siistiä! :) Varmaan googlettelemalla selviäis, että minkä näköinen se on voinut olla! Mäkin luin ihan mielenkiintoisen tekstin, että olisi voinut tarvittaessa tulla vielä 5000 markan seteli inflaation vaatiessa, mutta sitä ei ikinä otettu käyttöön ja Suomi liittyikin lopulta euroon. :)

   Poista
 2. Vitsi ku oot nähny vaivaa tämänki eteen! Mut siis joo, noi "taustakuvat" oli niin mahtavia :D Meillä ainaki kavereiden kans oli myös hirveet kilpailut et kellä on kaikkein eniten erilaisia kuvaviestejä tallennetuna. Se jolla oli niitä erikoisempia (jostain zedistä tilattuja yms) oli kaikkein kovin mimmi! Ja SOITTOÄÄNET AHAHHA :DDD Mä aina tilasin kaikki mahtavat biisit polyfonisena, se oli hienoa. Sillon ku alko tulla näitä aitoja soittoääniä, olin et "siis ei kännykässä voi tollasta olla!".

  Nintendo 64, ikuinen rakkaus ♥ Mulla on se, pelaan sillä edelleen ja etsin kuumeisesti Pokemon Stadium 2:sta itselleni :<

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän teemaviikon eteen on nähty paljon "työtunteja" ja vaivaa, joten toivottavasti sinä ja kaikki muutkin tulette pitämään siitä! :) Joo, niin muistelinkin et niitä piti tilata jostain ja yleensähän ne jotain maksoi, vaan oli ne upeita! XD Vitsi kun oisin löytäny yhden piirustuksen, mihin aikoinani tuhersin niitä taustakuvia...

   Polyfoniset soittoäänet ja ne aidot... ihania muistoja sulla! Odotan kuulevani näitä enemmän, mitä en ole välttämättä itse maininnut postauksissa. :)

   Ja kuinka siistiä! Toivottavasti joskus löydät etsimäsi! :)

   Poista
 3. Hauska kirjoitus, tosi monipuolinen :)
  Jään seuraamaan innolla niitä tuleviakin juttuja.
  T. Nuoruusdiskon Tuuve

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuuve ja kiva, että oot sitä mieltä! :) Sun avulla tästä on tullut tosi laaja teemaviikko ja kiitos kun sain käyttää myös muutamia kuviasi! En tainnut näyttää sulle jokaista postauksen lopullista versiotakaan, joten jotain yllätyksiäkin sitten on. :D

   Poista
 4. Eikää ihania :DD Mä niin kaipaan noita lankapuhelimia! Muistin kaikki numerot ulkoa (enää muistan juuri ja juuri oman äidin numeron...). Tästä mun mieleen tuli tää kauppalehden artikkeli: http://www.kauppalehti.fi/etusivu/seitseman+syyta+kaivata+vanhaa+halko-nokiaa/201309507457 Ja sit tietty noi kasetit, joita pysty sormella/kynällä kelaamaan ja niiden päälle pystyi äänittämään omia höpötyksiä ja lauluja :') Voi että mistä kaikesta nykyajan lapset jääkään paitsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ne aikoja! Itsekkin pitkään pohdin, että mikäs se mun parhaan ystävän numero nyt olikaan mut ei ne vaan jää enää silleen mieleen, kun ei tarvitse ulkoa muistaa... :<

   Tosi hyvä artikkeli! Tuo puhelin oli kaikilla. :D

   Jospa nämä kaikki asiat vähän valaisisi meidän aikaamme 90-luvun jälkeen syntyneille! :)

   Poista
 5. Hauska postaus, oot nähnyt paljon vaivaa! Oon ite syntynyt -94, joten ihan kauheesti ei oo muistikuvia ysikytluvusta. Noi tietokonejutut kyllä pitää niin paikkaansa. Me koulussa opeteltiin kirjoittamaan koneilla joskus ala-asteella ja piirreltiin paintissa juurikin sillä sprayllä randomeja kuvioita. Ja tietysti äidin puhelimella piti aina päästä pelaamaan matopeliä! Voitin joskus kolmen vanhana jostakin arvonnasta puhelimen, mutta äiti vei sen, onneks sentään sain joskus pelata sillä :D Ollut halvat huvit silloin! On niin hassua ajatella, että nykyään ala-asteelaisilla on iPhonet ja omat tietokoneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hyvinhän tuota muistat tai sulla on ainakin samankaltaisia muistoja, eikä meillä oo kuin vuoden ikäero! Tietysti joitain asioita kuulee vain vanhemmilta tai näkee videoista / vanhoista valokuvista. Paljon piti myös etsiä netistä ja Tuuven blogista tietoa, että mitä hän muistaa ja saattaa siitä itsekin sitten alkaa ajatukset heräilemään. :)

   Vähän siistiä, arvonnasta puhelin! Onneksi sentään joskus sait omaa palkintoasi käyttää. :D

   Ja kieltämättä eihän me olla edes kaukana 90-luvusta, mutta tekniikka kehittyy niin nopeasti et eihän tässä itsekkään pysy jostain syystä enää perässä...

   Poista
 6. Muistan kun faija toi uuden työpuhelimensa 90-luvun alussa (muistaakseni). Näytti lähinnä salkulta jossa oli luuri kiinni. Ihan ensimmäinen tai ainakin ensimmäisiä "kannettavia" puhelimia. Tosin mie lienen vähän jäävi latelemaan 90-luvun muistojani, kun olen syntynyt jo 1980... Ensimmäinen tietokone oli Amiga, jolla pelattiin Giana Sistersiä, kasibitti Nintendo on vieläkin lempparini konsoleista ja c-kasettien itsenauhoittelu aikanaan lempihuvia. Tosin mitä muotiin tulee, saan kylmiä väristyksiä 80-luvun uudelleen tulevista muoti-ilmiöistä. Tosin jos ne on nähnyt, ja niitä inhonnut jo silloin aikoinaan, lie ihan ymmärrettävää ettei vieläkään pidä isoista printeistä, olkatoppauksista tai muista aikakauden tyyppi-ilmiöistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, taidan tietää mistä puhelimesta puhut eli niistä isoista ja painavista. :D Meillä on vieläkin sellainen isän kokoelmissa (kerää puhelimia, kännyköitä)! Minusta olisi tosi mukava kuulla sinunkin muistoja enemmän, kun sinulla ne saattaa 80-luvun tyttönä olla kirkkaammassa muistissa kuin meillä juuri 90-luvun välissä syntyneillä.

   Ensimmäiset pelit ja tietokonepelit oli kyllä niin jäätäviä grafiikaltaan... mutta se kyllä tekee niistä silti aivan mahtavia. :D

   80-luvun muodista on vaikea sanoa, kun en siihen monta kertaa törmännyt nettiä katsoessa. Jotakin tietysti on varmasti poimittu myös omaan muodin 90-luvun osioon. Kerrohhan sitten mitä olet siitä osiosta mieltä ja mitä eroja näillä vuosikymmenillä oikeasti oli. :)

   Poista
 7. Mä oon niin unohtanu jo markat, mutta nyt tuli muistot takaisin. Muistan kuinka aina kävin ostamassa lähi kioskilta karkkia ja siihen luukulle piti aina sanoa että kymmenellä pennillä tuota ja tuota namia :D Voi ei ! Ja matopeli, sitä on tullu pelattua PALJON, yhdessö vaiheessa ei muuta tehtykään kuin pelattiin äidin puhelimalla matopeliä. Muistan myös nuo kuvat ja soittoäänet mitä sai noihin puhelimiin :D

  Ja sitten siihen lankapuhelimeen hmm, meillä oli sellainen ja sillähän oli helppo soitella kaikille ihmisille pilapuheluita ja kyllähän siitä sai sitten kuulla kun puhelinlasku tuli.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! Mulla on jossain semmonen hologramminen kortti, missä kun vähän heiluttaa niin näkyy ensin vanhat markat ja sitten, että mitä ne on euroina. Varmaan kun oli totutteleminen uuteen rahaan! :)

   Hah! :D Mä en ollenkaan muista mitä mitkäkin karkit maksoi silloin markka-aikana! Olisi kiva ollut löytää jotain kioskin hinnastoa....

   Ja pitäisi virkistää muistia puhelimien suhteen, jos saa vielä niitä vanhoja puhelimia edes päälle... :D

   Pilapuheluita! Tuhma Fani. :D Soo soo!

   Poista
 8. Hauska postaus ja oispa viel markka aika .Meillä oli amiga veljen kans jolla pelattiin ja sitä enne commodore 64.Tietokonetta ei ollut ja ilman puhelintakin pärjättiin aika kauan kunnes sit isän sairaskohtauksien vuoksi hommattiin lankapuhelin.Tosi ei sillä paljoa turhia soiteltu jos halus mennä kylään mentiin vaan kattoon et onko kotosalla.Tietty muitakin 90 luvun muistoja on kuten aloin seurustella nykyisen puolison kanssa ja valmistuin amitsusta ym =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eekku! :) Haha, vielä tulossa peleistä omaa juttuja, joten jospa sieltä löytyy ehkä tuttuja pelejä. :)

   Voi harmillista kuulla. :<

   Totta oli myös, ettei aina tarvinnut edes soittaa kun ystävätkin asu niin lähellä niin pystyi vaan mennä soittamaan ovikelloa: leikitäänkö? :D

   Hihi, ompas hassua ajatella et oot jo sillon alonnut seurustelemaan! :D Itsehän en ollut 90-luvulla vielä edes ala-asteella. XD

   Poista
  2. Niin vuonna 95 alettiin ja siitä tuli tos kesällä se 18 vuotta

   Poista
  3. Ihan huippua! Kerro joskus teidän rakkaustarina blogissa. :D

   Poista
 9. Hohooooo, olipas nostalgista.. 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se toki ja kiitos kommentista! :)))

   Poista
 10. Meillä oli sellainen sinapinkeltainen lankapuhelin missä numerot pyörtettiin eikä näppäilty ja netti toimi puhelimen kautta kunnes jossain vaiheessa vedettiin koko alueelle kaapeliverkot :D Mä nauhoitin radiosta hyviä kappaleita kasetille. Ja kirjaston äänikaseteista uppo nallet ja peppi pitkätossut on kuunneltu varmaan moneenkin kertaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Vitsi kun mäkin muistaisin noin hyvin, miltä se lankapuhelin sitten ihan kokonaan näytti. :D Värin vaan muistan ja tarran...

   Äänikasetit on ihan mahtavia! Miten mä muistelen, että silloin aikoinaan siellä kirjastossa oli oma huone missä sai kuunnella kuulokkeilla äänikasettia hmm.... :) Muistatko sä?

   Poista
 11. Oot tosiaan nähnyt paljon vaivaa tämän eteen! :)

  Ja siis miks mulla ei oo mitään muistikuvaa 10 ja 5 markan kolikoiden ulkonäöstä?! :o Kyllä mä 1 markan, pennit ja setelit muistan ihan hyvin.. :D Niin ja nuo musiikkisadut oli tosi ihania, muistan että varsinkin Pocahontasta tuli kuunneltua ahkerasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ku ois esseetä kirjottanu... :D Mutta mielenkiinnolla!

   Mä muistan 10 markan hyvin, ku se näyttää samalta kun se 2 euroa tosiaan... Ja markan kolikko kans muistissa, mutta muut ei oikeastaan tunnistanu kun vasta kuvasta. :D

   No äläpä! Tosi hyviä tarinan kertojia on tullut kuunneltua ja ihana Pocahontas! <3 Näistäkin "prinsessoista" tulossa enemmän juttua teemaviikolla. :)

   Poista
 12. Kyllä noi kasetit ja ensimmäinen playstation olivat kovia juttuja :D Mulla oli vielä jonkin aikaa sitten läjä markkojakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kyllä samaa mieltä! :D Mitä niille markoille tapahtui? :<

   Poista
 13. Mulle 90-luku on just sitä nimenomaista lapsuusaikaa. Kaikki postauksessa luetellut asiat ovat siis hyvässä muistissa vielä ;) Varsinkin se, miten paljon kännykän yleistyminen vaikutti nuorisokulttuuriin: jokaisella sellainen piti olla, jos halusi yhtään pysyä yhteyksissä ulkomaailmaan tai mukana porukassa. Tekstareissa 160 merkin rajoitus tarkoitti sitä, että sanoja kirjoitettiin yhteen ja lyhennettiin mielivaltaisesti, jotta saatiin supertärkeä "VitsiMäLuulenEtHeikkiTykkääMustQSeSanEtMulOHyväPerc!" välitettyä kaverille. Silloin jos koska tuli runoiltua :D

  Nintendo 64 on kyllä ihan rakkaus! <3 Sillä tuli pelattua ja paljon, ja silloin se oli pojille ihan järkyttävä ihmetyksen aihe kun tyttökin pelasi pelejä. Hengattiin paljon paikallisella nuorisotilalla, ja muistan että siellä oli aina tosi kivaa.

  Kiitos huolella tehdystä postauksesta! :) Varsinkin kuvat toivat mieleen paljon muistoja. Odotan innolla seuraavia osia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä, niin sitten on mihin samaistua! :) Ei vitsit, olin itse ihan unohtanut tuo viestin kirjaimien rajoitukset ja nyt kun ajattelee, niin olihan se aika ärsyttävää. Varsinkin jos halusi laittaa jotain kiertoviestejä (itse keksittyjä) ja tuli raja vastaan... :D

   Kyllähän siitä tytötkin kiinnostui ehdottomasti! Ja nuorisotalot, siellä sai leikkiä ja tavata kavereita jee! :)

   Mukavaa kun tykkäsit ja kiitos kommentista, katsotaan mikäs aihe on huomenna! :)

   Poista