MUISTOJA LAPSUUDESTA | Teemaviikko, osa 7


"Heinäkuun 13. päivä (1993) syntyi tuuheahiuksinen tyttö. Pienestä pitäen kaikenlainen eläintenhoito oli kiinnostavaa. Nukkumaan mennessä piti aina saada nipistellä äitin kättä. Pikkuveljeä (1994) piti kovasti hoitaa ja paijata. Kun kolme vuotta tuli täyteen, aloitit syksyllä kiertävässä päiväkodissa käymisen. Isoveli (1991) toimi siellä tukena ja turvana.

Pitkään jatkunut yskä ja hengityksen vinkuminen saivat aikaan sen, että jouduit jatkotutkimuksiin lasten poliklinikalle. Astmalääkitys aloitettiin. Lääkitys oli osa jokapäiväistä elämää.

Kaikenlainen tuumailu ja asioiden miettiminen on aina ollut tärkeää. Varsinkin syntyminen ja kuoleminen on herättänyt paljon kysymyksiä. Voimakas oma tahto tulee usein esille, vaikka herkkyyttäkin löytyy monissa asioissa. Nopeat mielialan heilahtelut ovat ominaista."


Haastattelu 3-vuotiaalle minulle: 

Mitä on mukava tehdä ja leikkiä? Kissaleikkiä, piirtää, värittää ja kiikkua kiikussa.
Mieluisimmat lelut? Barbi, pikkuponi ja pehmopupu.
Mikä sinusta tulee isona? Äiti, synnytän vauvan ja annan sille ruokaa. :D
Millainen sinä olet? Tukka on värinen ja näytän ihan itseltäni. Minä olen ihan rauhallinen.
Millaisista eläimistä pidät? Kissoista, pupuista... porosta ja madoista sekä sammakosta.
Mikä hoitopaikassa on mukavaa? Oppia ruokatavat ja prinsessaleikit. Syödään makarooniakin vähän. Pitää toisille olla kiltti ja pyytää kaveriksi.

- Äitin tallettamat tekstit muistovihkosessa


Mellan muisto: Kerran pikkuveljeni oli leikkimässä pihalla pallolla ja naapurin poika tuli viemään pallon hänen kädestään. Veli tuli itkien kotiin ja eikä aikaakaan, niin riensin ulos. Naapurin poika ei suostunut antamaan palloa takaisin, joten löin häntä! Pallon lipsahtaessa käsistään - otin sen ja vein takaisin veljelleni. 

Isoveljen muistama: Kerran jätin jäätelökulhon pöydälle ja menin saunaan. Saunasta tultuani jäätelöt olivat hävinneet kulhosta! Kysyin sinulta, olitko syyllinen ja vastasit: "En ole syönyt jäätelöäsi!" ...Kuitenkin jäätelöä sattui olemaan yltä päältä kasvoillasi.


Äitillä oli nuorempana kihara vaalea tukka ja isot silmälasit. Äiti luki meille paljon satuja myös pienenä ja minulle kehittyi aiemmin puhuttu sormien nipistely, varsinkin jännissä satukohdissa. Aina kun on herännyt kysymyksiä tai olen halunnut keskustella, niin äitin kanssa on kaikesta voinut puhua silloin ja nytkin. On vaikeaa valita, olenko enemmän äitin vai isän tyttö. :)

Äitin muistama: Tipuit joskus Kuivalan pirtin penkiltä ja solisluu murtui. Kerran naru katkesi, tipuit monttuun ja kyynärpäähän tuli pieni murtuma.


Isällä on aina ollut lyhyt tumma tukka ja nuorempana muistan mustan lierihatun, mikä oli yleensä päässä! Meitä hän kuvasi myös paljon videolle. Isä rakensi myös meille 90-luvulla kaikenlaisia juttuja: puuhevosen, nukketalon, nuken sänky, lasten sänky, kelkka, leikkimökin ja kalusteet, keinun, lasten huonekaluja, vieterimopon, hiekkarikaivurin... Isä on aina pitänyt huolen siitä, että meillä on kaikki mitä tarvitsemme. Oli kyse sitten pienistä tai isoista asioista!

Isän muistama: Olit kova tanssimaan pienenä musiikin tahtiin!

Kissamummi lähetti vasemman puoleisen kuvan postissa teemaviikkoa varten ja pari ajatusta alempana!
Mummi ja ukki (Kissalasta), äitini vanhemmat ovat myös näkyneet monilla kaseteilla ja tietysti kuvissa. Minä olin yleensä niissä mummin sylissä. Kun muistelen taaksepäin, niin muistan myös mummin ja ukin harmaan pitkäkarvaisen kissan Lillin . Lillillä oli tapana aina nukkua ukin mahan päällä. Mummin kanssa olen aina touhunnut kaikenlaista tähänkin päivään asti. Kesäisin kävimme jäätelöllä tai uimassa ja välillä olin myös yökylässä! Mummin hyvät ruoat tulevat myös aika ajoin mieleen, kun tapana on käydä siellä aina herkuttelemassa.

Mummin kirjoittama: Kuvassa olet puolen vuoden ikäinen, muistoista nousee esille "kikkarapää" suurine silmineen ihmettelee maailman menoa. Suuri ihme! 

Rakastat ruokaa / ruokailua. Pienenä kun kävit kylässä, viihdyit pitkään ruokapöydässä ruoasta nauttien "mussutellen". Puuron syönnin äänen muistan erityisesti. 

Työssä ollessani toimiston seinällä oli aina esillä työsi, jossa Karhu nukkui pesässä. Silloin kun näitä elämän lahjoja on ollut jaossa, olet varmaankin ollut ensimmäisenä paikalla niitä ottamassa! 


Mummin teksti muistovihkosta: Mummulan seinällä on perhekuvia, joista riitti keskustelua. Hieman tuotti vaikeuksia tunnistaa niistä ihmisiä. Oma äitikin oli vähän kummallisen näköinen (ikää ollut äitillä tuolloin 11 v.). Kuitenkin jotain tuttua siitä löytyi. Ja sitten päästiin jälleen pohtimaan, kuka on kenetkin synnyttänyt. Lilli-kissaa on hoidettu ja silitetty ja muutoinkin huolehdittu ettei siltä puutu ruokaa ja rakkautta.


Mummo  ja ukki (Kuivalasta), isäni vanhemmat asuvat maalla ja sieltä on erityisesti paljon hyviä muistoja! Jo edesmennyt mummoni leipoi aina sitä kuuluisaa herkullista ruisleipää kiviuunissa! Sitä tuoksua en tule koskaan unohtamaan. Maalla meillä lapsilla oli tapana kalastella, uida, leikkiä leikkimökissä, kiipeillä, istua traktorin kyydissä, tutkia vinttiä ja navettaa, ihmetellä linnunpoikasia erään montun seinämässä, syöttää ja harjata heppoja, rapsuttaa koiria, polkupyöräillä, syödä mummon ruokaa, saunoa, kerätä kukkia ja lista vaan jatkuu - jos ajattelee ne lukuisat lapsuusvuodet mistä suurin osa vietettiin maalla.

Ukin muistama: Sinä se olit kyllä semmonen tyttö, että millon mihinkin paikkasi särit!


Hoitopaikoissa vuonna 1999, tekstit muistovihkosta...

Hoitotädit kirjoittelee: Tuossa sinä seisot posket punaisina, olet herännyt päiväunilta ja leikkinyt muiden lasten kanssa jotain lentävää leikkiä. Sinulla on pitkä takapuoleen asti oleva tukka. Tykkäät laulamisesta ja piirtämisestä; toisetkin lapset ovat ottaneet sinulta mallia rusettipäätyttöjen piirtämiseen. Yhden laulun olet myös opettanut toisille lapsille: Tyttö lapinmaan.

Hoitotädit kirjoittelee: Tulit tänne edellisestä hoitopaikastasi. Olet saanut jo monta uutta kaveria. Eläinleikit ovat monesti kuuluvia ja aikuisten on hieman "toppuuteltava" äänenkäytöstä. Sinulta löytyykin huumorintajua ja useasti "väittely" onkin enemmän hauskaa ajanvietettä kuin totista totta.

Kesää kohti olemme menossa, katseesi alkaa suuntautua kohti kouluun ja sen touhuihin. Erityistaitoihisi on luettava monipuolinen luovuus. Piirtäminen räiskyvine väreineen ovat ominaista. Myöskin pikkutarkkuus maalauksissa ja eskaritehtävien teossa ovat silmille pistävää. Osaat keskittyä tehtäviisi kokonaisvaltaisesti ja muista häiriintymättä. Luovuus tuli esille, kun vietimme myös vappudiskoa. Tanssit hiukset hulmuten ja nauttien musiikin rytmistä joka solulla. 

Rentouttavaa kesää ja voimia koulutielle!


Suosittelen Nuoruusdiskolta:
- 90-luvun kotini 1, 2, 3, 4, 5

Tehty yhteistyössä ja lähteitä käytetty: nuoruusdisko.blogspot.comHyvää syntymäpäivää äiti! Postaus omistettu sinulle. 

↓ Mitä muistatte lapsuudesta?

18 kommenttia :

 1. Aivan ihana päätöspostaus! :) Monet kohdat sai pakosti hymyn huulille.
  Kiitos mahtavasta teemaviikosta 8) Sun täytyy ehdottomasti toteuttaa tämmönen joku samankaltainen joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Päätöspostaukseen oli pakko saada koko lapsuus mahtumaan, joten olen yllättynyt, että se on silti ihan luettava! Ihanaa että tykkäsit ja jaksoit lukea! :'))

   Ja ehdottomasti teemaviikkoja on varmasti vielä tulossa! Niitä on mukava tehdä. :) Seuraava teemaviikkohan on jo tavallaan ollut mietinnässä, mutta ei siitä sen enempää! :)

   Mukavaa, että olit seuraamassa ja kiitos ihanista kommenteista! <3

   Poista
 2. Kiitos paljon tästä teemaviikosta :) Tätä oli oikein hauska ja ihana seurata. Myös kaikki vanhat muistot muistui mieleen :)

  Voi ei miten söpö oot ollu pienenä :) Ja toi sun 5-vuotis kuva :D <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle Fani, kun olit aktiivisesti mukana seuraamassa ja oli ihana kuulla myös paljon muistoja sinulta! <3 :))

   Teki mieli sensuroida tuo 5-vuotis kuva, koska noi posket ja toi ilme.... :D Mutta periaate oli ehkä nuo pitkät takapuoleen asti ulottuvat hiukset! Ikävä niitä... olivat aina puurossa. :P

   Poista
 3. Voi miten suloisia kuvia! Ihana myös lueskella sun läheisten kirjoittamia juttuja :3 Lapsuusajan kuvia on aina niin hauska selailla. Mun on pitkään pitänyt tehdä postaus omista naperokuvistani, ja tulevalla lomalla varmaan se on kasattava. Niin monissa blogeissa on näkynyt vanhoja kuvia, että pakko hypätä tähän kelkkaan itsekin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tosi kiva tietää, että jaksoit lukea näinkin pitkää tekstiä ja minustakin lapsuuskuvia oli ihana selailla pitkästä aikaa albumeista... <3 Varsinkin niitä missä oli jotain hassua tai joku läheinen samassa kuvassa. :)

   Ehdottomasti kannattaa tehdä! Varmasti on mukava selata välillä vähän vanhojakin kuvia eikä aina niitä "tänään otettuja". :) :D

   Kiitos, että olit mukana seuraamassa tätä viikkoa! <3

   Poista
 4. Kiitos kivasta teemaviikosta herätti monta asiaa ja tuotetta mieleen.Tosi kiva postaus lapsuudesta ja söpö pikku mella <3
  Äidillesi paljon onnea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eekku, että olit mukana jakamassa muistoja ja seuraamassa jokaista postausta! :) Hehee, minun mielestä mun pikkuveli on ollu kyllä aina maailman söpöin vauva, aww! <3

   Ja äiti varmaankin huomaa kommenttisi nyt! <3

   Poista
 5. Tää oli niiiiiin kiva :'> Munkin äiti piti tollasta "päiväkirjaa" suunnilleen sen aikaa et olin 2 v. Sieltä löytyy kans kaikkia hyviä juttuja, kuten mun ensimmäinen sana: APUVA. :DDD Mut oli laitettu lattialle mahalleen enkä vissiin halunnu olla siellä...

  Jotenki jännä ku mä en näistä kuvista osais yhdistää ollenkaan et sinä oot lapsi näissä :D Oot niin eri näkönen nyt. Tossa 5-vuotiskuvassa on jo jotain yhdennäköisyyttä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii kiitos Noora! <3 Noi päiväkirjat oli ihan parhaita ja varsinkin kun äitin lisäksi sinne kirjoitti mummi ja hoitotädit. :D Hauskoja sattumuksia ja tarinoita! Hieno eka sana. :D

   Tottahan toki voi tosiaan näyttää ihan eri ihmiseltä, mutta jotain samoja piirteitä tietysti löytyy kun varsinkin mulla on aina ollut isot posket. Ja nuistakin kuvista näkee passelisti tuon hiekan ruskean hiusvärin eli oikean! Viimeistä kuvaa voi sitten pitää vaikka "naked truth" -kuvana (yöks) kun ei sitäkään postausta tullut ikinä toteutettua. :D

   Kiva kun jaksoit lukea ja olit mukana teemaviikossa! <3

   Poista
 6. Ihania kuvia mellasein! Oot niin suloinen, aina oot ollu :) En oo ehtiny pitkään aikaan lukee sun blogia mutta nyt selaan kaikki läpi mitä löydän! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, oot ihan hassu! <3 Viikonloppuna vissiin nähään tai seuraavat kolme viikkoa tulen olemaan enemmän sielläpäin. :) Ja pääsetkin nyt vilkaisemaan ihan tuoreeltaan tätä teemaviikkoa, joten jospa löydät sinä myös jotain nostalgisoitavaa! :D

   Poista
 7. Ihania kuvia sinusta. :)
  Tuleeko lisää teemaviikkoja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Vilma! :) Tulee varmasti taas jossain vaiheessa!

   Poista
 8. Oi, mitä söpöjä kuvia, erityisesti autokuva <3
  Hauskoja muistoja myös, oot tainnu olla aika temperamenttinen :D
  Koska toteutat tulevaisuuden haaveesi (mikä sinusta tulee isona..)? ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kiitti Hannele! :D Mä haluaisin kokeilla verrata itseäni ja autoa nykyisin sekä nuita lasten pöytää ja tuoleja... Olis varmaan aika suuuuri ero! :D

   Ja mä OLEN tempperamenttinen... todella. :D Onneksi kukaan ei tiedä, joten pidetään se salaisuutena shhh!

   Jos ei takerruta pikkuseikkoihin, niin mullahan on periaatteessa jo lapsi.... HAAHAA! <3

   Poista