Herkkyystesti | Mellan mielipide

1
Moi! Törmäsin tähän herkkyystestiin toisessa blogissa ja monia kuukausia sitten ja se on siitä asti roikkunut itsellänikin luonnoksissa. Testissä pääsi arvioimaan miten herkkä on ihmisenä ja perinteisistä "ei" tai "kyllä" vastauksista poiketen lähdin pohtimaan asioita vähän tarkemmin. Nämä vastaukset olen kirjoittanut siis jo kauan aikaa sitten, mutta kaikki pitävät edelleenkin paikkansa, joten pienillä korjauksilla sain tämän julkaistavaksi.
1. Huomaan helposti yksityiskohdat ja vivahteet ympäristöstäni
Keskustellessani jonkun kanssa en halua keskittyä pelkästään sanoihin, vaan myös eleisiin ja ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Tilanne voi muuttua hetkessä ja pyrin ennakoimaan tulevaa. Kuitenkin olen huomannut, että tämä ominaisuus ei ole käytössä humaltuneessa tilassa. Silloin en pysty havaitsemaan tai edes hallitsemaan tilannetta.
2. Muiden mielialat vaikuttavat minuun
Luonteeltani olen tosi innokas ja haluan suunnitella asioita ja hypätä tilanteisiin! Tuomo ei ole välttämättä aina samalla aaltopituudella, joten ärsyynnyn helposti. Jos toinen sattuu olemaan hiljaisella ja laiskalla tuulella, niin se vaikuttaa omaan mielialaan. Silloin hakeudun pois sellaisten ihmisten seurasta ja yritän etsiä saman energian omaavia henkilöitä.
3. Olen yleensä hyvin herkkä kivulle
Ei pidä paikkaansa. Ei tuntunut fyysinenkään kipu melkein miltään tatuointia ottaessa.
4. Kiireisenä päivänä huomaan tarvitsevani vetäytymistä lepäämään, pimennettyyn huoneeseen tai johonkin, missä saan olla rauhassa ja ilman ärsykkeitä
Olen aika tasapainoisessa tilassa tällä hetkellä mitä tulee omaan aikaani ja aikaani muiden kanssa. Yhdessä asuessa miehen kanssa on vaikea etsiä sitä yksinäistä nurkkaa minne käpertyä, mutta se ei ole minun juttuni. Minulle riittää, että saan olla yksin ajatusteni kanssa ja kuunnella musiikkia sekä siivoilla siinä samalla. Kun kaipaan yhteistä aikaa, niin silloin me käydään ruokakaupassa, kaupungilla tai pelaillaan lautapelejä ja nauretaan yhdessä. Meni kyllä niin ohi aiheen, mutta menkööt!
5. Olen erityisen herkkä kofeiinin vaikutuksille
No, nyt ei puhutakkaan kahvista. Minulla on riippuvuus energiajuomiin, koska ne maistuu hyvälle ja niistä tulee pirteä mieli. Joskus vähän hulluksikin tulee lievästi sanottuna.
2
6. Rasitun helposti voimakkaista ärsykkeistä kuten kirkkaista valoista, voimakkaista tuoksuista, karkeista, kankaista iholla tai läheltä kuuluvasta sireenin äänestä
Ei niinkään kaikki valot saa rasittuneeksi, mutta en tykkää yhtään salamavaloista. Kaupan hajuvesihyllyillä tulee yleensä ahdistunut ja huono olo. Tietynlaiset kankaat ja materiaalit on pahinta mitä tiedän, joten yritän välttää edes sellaisten katsomista. Luulen kuitenkin, että kuka tahansa saattaa stressata kovista rakennustöiden äänistä, ambulanssin tai poliisien hälytyksistä ja sen sellaisista.
7. Minulla on rikas ja monimuotoinen sisäinen elämä (lisäys: kuten vilkas mielikuvitus ja taipumus pohdiskella paljon)
Tällainen sisäinen elämä on salaisuus, jota ei kerrota muille.
8. Minulle tulee epämukava olo kovista äänistä
Aiemmin taisinkin jo vastata tähän, että millaiset äänet stressaa.
9. Liikutun syvästi taiteesta tai musiikista
Taiteilijaluonteena tämä pitää hyvinkin paikkansa! Taide on niin moniulotteista, koska sitä voi kuka tahansa tulkita omalla tavallaan. Musiikki kertoo omaa tarinaansa ja se heijastuu aina jotenkin kuuntelijaan sekä sopii omaan elämäntilanteeseen. 
10. Olen hyvin tunnollinen
Tuntuu, että tätä piirrettä ei arvosteta ihmisissä tarpeeksi.
3
11. Säikähdän helposti
Ehdottomasti.
12. Hermostun jos minun täytyy tehdä paljon asioita lyhyessä ajassa
Kaikki voivat varmasti samaistua tähän.
13. Kun ihmiset kokevat epämukavuutta fyysisessä ympäristössä, huomaan helposti mitä tulee tehdä jotta olisi viihtyisämpää (esim. muuttaa valaistusta tai istuimia)
Tunnen itseni usein epämukavaksi uusissa ympäristöissä, joten voin kyllä samaistua samanlaisiin ihmisiin. Tietäisin mitä tehdä, jos pystyn siihen vaikuttamaan.
14. Ärsyynnyn kun ihmiset yrittävät saada minua tekemään liian monia asioita kerralla
Ja ilmoitan asiasta äänekkäästi, jos siltä tuntuu.
15. Yritän kovasti välttää virheitä tai asioiden unohtamista
Siksi minulla on muistilappuja ja teen asiat mahdollisimman nopeasti ettei ne unohtu. Mies taas sattuu olemaan sellainen, joka unohtaa helposti lupaamansa asiat ja tekee virheitä (kuten viime aikoina jättänyt jääkaapin oven auki ja tyhjän kahvinkeittimen päälle). En vaan ymmärrä miten se on mahdollista ja se tekee minut hulluksi!

4
16. Pyrin aktiivisesti välttämään väkivaltaisia elokuvia ja tv-ohjelmia
Kaikki on katsottavia kunhan niihin ei liity mitenkään eläinten satuttaminen.
17. Tulen epämiellyttävän virittyneeksi kun paljon asioita tapahtuu ympärilläni
Voi olla, että tilanteeseen sopeutuminen voi olla vaikeata kun se tulee yllättäen. Aina voi kuitenkin yrittää ja jos ei halua, niin poistuu tilanteesta. Lausetta luettaessa tuli ainoastaan mieleen tilanteet kuten ystävien kanssa kokoontuminen, juhliin meneminen tai sellaiset tapahtumat. Silloin aloittaa vaan yhdestä ihmisestä ja siirtyy eteenpäin, niin tilanne rauhoittuu varmasti omalta osalta.
18. Kova nälkä aiheuttaa minulle voimakkaan reaktion, haittaa keskittymistä tai mielialaa
Ärsytys iskee!
19. Muutokset elämässäni sekoittavat minua
Ei sekoita, muutokset ovat hyviä asioita.
20. Huomaan ja nautin hienovaraisista tuoksuista, mauista, äänistä ja taideteoksista
On niin mukavaa nauttia ihan omissa ajatuksissa jostain asiasta ja miettiä sitä myöhemminkin, että miten ihana asia se oli. :) Ei ole pakko aina jakaa ja kertoa kaiken kokemansa, vaan voi fiilistellä ihan itsekseen!

5
21. Pidän tärkeänä järjestää elämäni siten, että vältän mullistavia ja kuormittavia tilanteita
Tiedän, että joihinkin mullistaviin ja kuormittaviin asioihin ei voi edes itse vaikuttaa. Yritän kyllä pitää oman elämäni järjestyksessä ja hallinnassa, mutta en pelkää tehdä päätöksiä mitkä saattavat vaikuttaa omaan onnellisuuden tunteeseen, koska ne voi tulevaisuudessa olla ainoastaan hyvä asia.
22. Kun joudun kilpailemaan tai suoritustani tarkkaillaan, tulen niin hermostuneeksi tai alan täristä, että suoriudun paljon huonommin kuin normaalisti
Keskustellessa olen huomannut, että jos liian moni ihminen keskittyy puheeseeni niin se vaikuttaa arvostelukykyyni ja alan miettimään liikaa. Se voi siis vaikuttaa siihen, että juttu jää kesken tai alan haparoida sanoissani.
23. Kun olin lapsi, vanhempani tai opettajani pitivät minua herkkänä tai ujona
Lueskelin jotain vihkoja ja kerhossa ainakin pitivät minua tempperamenttisena taiteilijana. Se taitaakin olla omanlaista herkkyyttä, kun reagoi tilanteisiin voimakkaasti! Vanhemmistani en tiedä, mutta ovat varmaan samaa mieltä. 
Laske kuinka monta totta-vastausta annoit. Jos vastasit totta 12 tai enempään kysymyksistä, olet todennäköisesti hermojärjestelmältäsi erityisen herkkä. Toisaalta vaikka olisit vastannut "totta" vain muutamaan kysymykseen, mutta ne ovat todella vahvasti totta, saatat silloinkin olla erityisherkkä. Tiedät itse parhaiten oman kokemuksesi, joka on totta Sinulle.
Vertailun vuoksi erityisherkkiä on noin 20% ihmisistä, melko herkkiä noin 30% ja oman arvionsa mukaan ei ollenkaan tai ei juurikaan herkkiä noin puolet.


Ajattelitko mielessäsi omia vastauksiasi?

8 kommenttia :

 1. Tuota... tuo kohta 6. En usko että siinä puhutaan karkeista (=makeisista), vaan lähinnä karkean tuntuisista kankaista iholla? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei niinpä saattaakin olla! :D Haha minä automaattisesta vähän kummeksuen siihen kuitenkin vastasin. :D

   Poista
 2. Jännä ku tossa lopussa tulee tuo ajattelitko omia ajatuksia ja vaistomaisesti ihmiset kun lukee tätä niin varmasti ajattelee vähän mielessä omiakin vastauksia :P Selvästi tuli ilmi että nää oli juurikin Mellasein vastausksia <3 Ihana oli tuo leffa vastaus että kunhan ei vain liity eläimien kipuun / satuttamiseen! :) Ja selvis tästä jotain uutta minullekkin mitä en tiennyt vielä sinusta. Esim kohta 11, että säikyt helposti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kun on tällaisia kyselyitä, niin tulee vähän mietittyä siinä samalla itsekkin, että mitä vastaisi. :D Noniin vähänkö kiva, että minut tunnistaa näistä vastauksista! :D Kyllä mä olen tosi herkkä säikkymään oli kyse sitten elokuvista, tosielämästä tai muista tilanteista. :| Vähän ainakin sydän jyskyttää joskus kiivaasti, jos en muuten sitä äänekkäästi kenellekkään ympärilläni näytä!

   Poista
 3. Olipa mielenkiintoista lukea tämä :) Vaikutat just sellaiselta taiteilija luonteelta. Taiteilijoissa on aina jotain "mystistä" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän unohtunu vastata! :) Kiitos ja juu sitä juuri olenkin mikä ei ole aina ihan hyväkään juttu, kun puuttuu monta hyvää ominaisuutta, jos olisi vähän järjestelmällisempi. :D <3

   Poista
 4. Olipa kiva haaste! :)
  Kyllä, tuli sitä mietiskeltyä samalla itseä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori myöhäinen vastaus en tiedä mikä muistiani tökkii nykyisin kun on julkaissut näitä kommentteja ja tarkoitus heti vastata, mutta jotakin tosi äkillistä tullut siihen väliin ja unohtunut. :o Ei siis normaalia minulta. :D Mutta kiva kiitos ja tästä oli sitten jotain hyötyä sinullekkin! <3

   Poista