Vegehaasteen yhteenveto | Minusta ja Tuomosta pescotaristeja?

1, 2, 3, 4, 5, 6
Moi! Tammikuu käsitteli vegehaastetta, johon tartuttiin yhdessä Tuomon kanssa. Tarkoitus oli siis jättää kokonaan lihatuotteet pois. Blogissa tuli jaettua monia ruokaohjeita, mutta halusin kirjoittaa enemmän ajatuksiani tammikuun vaihtuessa helmikuuhun. Haluan vielä mainita, että oli ihana nähdä kuinka moni lukijoista kirjoitti kokeilevansa jakamiani ohjeita... jatkan siis samaan malliin ja kirjoitan kiinnostavista kasvisherkuista. :)

Ensimmäinen viikko vegehaasteen kanssa meni vähän sumussa. Ihminen joka on syönyt koko elämänsä lihaa, niin huomaa sen pienen "tyhjän" tunteen mahassa, kun sikaa, lehmää, kanaa tai kalaa ei olekkaan enää päivittäisessä saannissa. Tilanne kuitenkin helpottui, koska jostain syystä Tuomon kokkitaidot on päässyt loistamaan kaikissa kasvisruokien tekemisissä ja etenkin niiden maustamisessa. Yhdessä aterioiden suunnittelu, ostaminen ja tekeminen on ollut hauskempaa! Toisella viikolla tajusin miten paljosta olen jäänyt paitsi, kun löydän kaikenlaisia ruokia mitä en ole aiemmin lihattomuuden takia jaksanut kokeilla. Soijarouhetta ja tofua pääsin maistamaan ensimmäistä kertaa elämässä. Tyhjyyden tunne ja yleinen turvotus hävisi. Kolmannella viikolla huomasin, että ei vegetaristin tai vegaanin elämä ole pelkkää "vihreää lautasella", vaan päinvastoin voi mättää raskasta ruokaa kuten ennenkin. Itse nautin sipseistä, paahdetuista pähkinöistä, suklaasta, mozzarellatikuista ja vihiksistä. Neljännellä viikolla ihmettelin, että miten olen ikinä syönytkään tiettyjä lihoja, koska en ole yleisesti ottaen edes nauttinut niiden valmistamisesta. Kala on sellainen juttu mitä ikävöin kaikissa muodoissa ja lipsahdin syömään savustettua lohta tammikuun viimeisinä päivänä. Tuomon kanssa keskusteltiin siitä jo oikeastaan aikaisemmin, että sen voisi ottaa takaisin ruokalistaan tämän elämänmuutoksen myötä. Olemme harkinneet pescotaristin ruokavaliota, joka on siis pescovegetaristi ja hyväksyy kalan, maitotuotteet sekä munan.

7
Kissoille ostan luonnollisesti kaikkea raakaa lihaa, koska lihan syönti on niille kaikkein paras vaihtoehto. Raakaruokintaan panostetaan sekä ostetaan isoja ja alennuksissa olevia rasioita, joten niiden tuotteiden osto ei meiltä täysin listalta jää. Ei Simba ja Felix joudu yhtäkkiä syömään kurkkua ja porkkanaa, koska omistaja miettii kasvissyöntiä. Veljeksille siitä olisi enemmän haittaa kun hyötyä. :D

Plussat

Kasvisruoka on lähinnä edullisempaa. Kasvissyöjäkin voi tietysti elää kalliisti, jos ostaa ainoastaan valmispakasteita tai mikroruokia. Arkiruoan tekeminen on selvää säästöä ja itse nautin siitä, kun kaikki valmistetaan alusta asti.

Ei tue eläinten huonoa kohtelua. Tämä on sinällään vielä ristiriitainen asia minulle ja mielipide muodostuu ajan myötä. En siis halua syödä maalla eläviä eläimiä ihan siitä syystä, koska en sitä ihmisenä tarvitse tai nauti. Tulen silti joka tapauksessa tukemaan tuotantoa kissojen takia, mutta se on onneksi vähäisempää kulutusta kuin mitä ihmisille tarjotaan lihan muodossa. Hyväksyn myös kalan syönnin, koska en ajattele vedessä elävistä samalla tavalla ja aion käyttää kalatuotteita sekä käydä kesäisin uistelemassa.

Ruoassa ei ole rustoja, jänteitä tai muitakaan yllättäviä "sattumia". Yksi suurimmista syistä miksi inhoan liharuokaa, koska minulla on herkkä oksennusrefleksi ja pienikin sitkeä pala saa aikaan sen tuotteen hylkäämisen vuodeksi.

Terveempi vaikutus olotilaan. Kasvisruokien syönti sisältää vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja ja suolaa, mutta enemmän kuituja. Vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti on runsaampaa. Kasviksilla, hedelmillä ja marjoilla on aina positiivinen vaikutus ja niitä saa syödä melkein mielin määrin.

Sydän- sekä verisuonitautien riski pienentyy. Meillä on havaittu suvussa olevan paljon näihin liittyviä ongelmia ja on vain ainoastaan plussaa, jos sitä pystyy omilla valinnoilla vähentämään.

Vaikutus elinympäristöön. Mitä jos kaikki pitäisivät edes yhden lihattoman päivän viikossa? Sieltä täältä on tullut luettua paljon ja on ollut aiemminkin itsestäänselvää miten suuret päästöt ja haittavaikutukset eläinkunnan tuotteilla on ympäristöön. Ei yhden ihmisen tarvitse koko maapalloa puhdistaa kaikesta pahasta, mutta pienetkin asiat ovat osa isompaa prosessia ja itselle tulee ainakin hyvä mieli.

Miinukset

Kasvisruokavalion on oltava monipuolista. Pitää tietää paljon elintarvikkeista ja olla taitoa valmistaa niistä hyvää ruokaa. Ateriat olisi syytä olla monipuolisia, että ei tule minkään ravintoaineen puutetta. Suositeltavaa on syödä B12-vitamiinilisää purkista, koska sitä eivät kasvissyöjät saa ruoastaan. Syytä olisi myös huomioida riittävä raudan, sinkin, D-vitamiinin ja kalsiumin saanti. Kannattaa myös testailla hiljalleen kaikki "lihakorvikkeet", mistä saa proteiinia.

Sosiaaliset paineet. Etenkin Tuomo otti tämän esille, kun keskusteltiin kasvissyönnin jatkamisesta. Miehillä on vaikeampaa kieltäytyä lihasta, koska se on niin suuri osa suomalaisuutta. Naisien kohdalla ei ihmetellä, jos tilaa kasvisruokaa ravintolassa ja eletään kevyesti.

8
Vuosi 2016 on siis lähtenyt hyvin käyntiin tämän ruokavalion muutoksen myötä! Olen puhunut aiemmin myös luonnonkosmetiikasta ja siitä miten haluaisin vastaisuudessakin kiinnittää huomiota, että käyttämäni tuotteet on valmistettu eettisesti. Tutustuminen Lushiin jouluna sai minut innostumaan siitä miten ihana on ajatus eläinkokeettomuudesta, luonnollisista raaka-aineista ja kierrätysmateriaalista. Otan kuitenkin muutokset rennolla asenteella, koska en voi mitenkään tietää kaikesta kaikkea mitä tulee tuotteiden sisältöön... liittyi se sitten kosmetiikkaan tai ruokaan. Aloitin myös viime vuoden puolella vapaaehtoistoiminnan ottamalla Vierashuoneen löytöeläimistä meille sijaiskotikissoja ja etsimällä aktiivisesti niille sosiaalisessa mediassa kotia. Parikymppisenä sitä ehkä heräsi siihen, että ei minun tarvitse tehdä miten muut tekee, vaan mikä itsestä tuntuu hyvältä!

Mitä ajatuksia sinulla heräsi tekstistä?

28 kommenttia :

 1. Tämä oli varmasti kiva haaste. Plussaakin paljon enemmän entä miinusta ;) Mää en pystyis tähän ite :D :( Mut makia ku Tuomoki oli syömättä lihaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomolle tämä oli jopa helpompaa kun se on muutenkin aikoinaan syöny lihattomia ruokia ja testannu "lihakorvikkeita" enemmän kuin minä. Ollut ylipäätään terveellisempi. :D Tietysti sen jättäminen kokonaan pois on varmasti miehellekkin haaste, mutta kun jatketaan tätä niin kohtahan se on jo helppoa sekä tietyt ruokaohjeet vakiintuu. :) Kiitos kommentista! :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kirjoitin ajan kanssa ja pohdin omien kokemuksien kautta sekä etsin vähän tietoa tukemaan väitteitä. :)

   Poista
 3. Hienoa, että olette innostuneet lihattomasta ruokavaliosta! Itse olen ollut kasvissyöjä jo yli kahdeksan vuotta. Syön myös maitotuotteita, kananmunaa ja kalaa, kuten teilläkin on ollut suunnitelmissa. Näin olen kokenut, että syömisien suunnittelu on suhteellisen helppoa ja ravintoloistakin löytyy jo hyvin tarjontaa lihattomille. Välillä tulee kausia, kun kala ja kananmunakin ovat ällöttäneet, mutta en kuitenkaan niitä mukavuussyistä jätä ruokavaliostani pois. Lihaa ikävöin harvoin, oikeastaan vaan jotan grillimakkaraa tulee joskus himoittua, jos sellaista jossain paistetaan :D Ajoittain olen harkinnut ottavani ruokavalioon takaisin eettisen siipikarjan lihan (luomu yms. ja itse metsästetty), mutta en tiedä pystyisinkö siihen kuitenkaan. Itse en todellakaan väitä edes syöväni kauhean terveellisesti, joten kyllä kasvissyöjäkin voi syödä juuri niin kuin haluaa. Pastaa tulee esimerkiksi syötyä ihan liian usein.. Lihankorvikkeista käytän välillä soijaa, tofua ja quornia. Maustamalla noista saa yleensä vähintään lähes yhtä maistuvia ruokia kuin lihasta.

  Minun alkuni kasvissyöjänä ei ollut helppo, jokaiselle sai selitellä, että miksi. Isovanhemmille asia oli vaikea ymmärtää ja isäni jaksoi monta vuotta "kiusata" minua asiasta, metsästäjä ja lihan suursyöjä kun itse on. Nyt kaikki suvussa tietävät ja muistavat jo asian ja minulle on aina varattu vierailluille sellaista ruokaa jota voin syödä. Äitini sanoi innostuneensa kasvissyöntini kautta tekemään enemmän lihattomia ruokia ja salaatteja, joten voi olla, että lähipiiri poimii ruokavaliomuutoksesta hyviäkin asioita. Tsemppiä kasvissyöntiin ainakin eläimet ja ympäristö kiittää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan kattava ja kiva kuulla kokemuksia sinulta joka olet jo monia vuosia ollut tällä tiellä. :) Meillä tosiaan nyt vasta näin parikymppisen hyvällä puolella ruvettiin ajattelemaan, että miksipä ei haasteeseen tartuttaisi ja kaikkien hyvien ruokien kautta ajateltiin, että tässähän voisi olla ideaa jatkaa! Ajatus lihasta rupesi jo ällöttämään kuukauden lopussa, joten ei varmaankaan tule ikävä! Toki tortilla oli hyvää tacomaustetulla jauhelihalla, mutta enköhän minä sillekkin korvaavan version ja maun löydä ilman lihaa. :) Hei minuakin on jossain vaiheessa ällöttänyt jopa kananmuna tässä kasvissyönnin aikana! Mutta se on vähän pakko jättää kun ei mielellään sitten utele sukulaisilla tai missään muualla käydessä, että onko jossain leipomuksessa kananmunaa kun niissä aina yleensä on. Kananmuna siis sellaisena sidonta-aineena käy, mutta muuten en kyllä niitä paistele tai keitä yksittäisinä. :D Ja kaakao maidon kanssa on toistaiseksi hyvää. Ja maitoa niin paljon muissakin tuotteissa, että kyse on mukavuusalueesta kun jos alkaisi niitä tuotteita jättämään pois. Varmasti tulee joskus mieli jotakin burgeria, mutta pitää vaan olla vahva. :D Tuokin on tietysti aihe erikseen, että hyväksyykö hyvin kasvatettujen eläimien syönnin, mutta voiko siitäkään aina olla täysin varma. Hyppelen vähän aiheesta toiseen, että tofu oli positiivinen yllätys. Sitä varmasti syön ja paljon vielä elämässäni. :D

   Mielenkiinnolla itsekkin odotan minkälainen vaikutus tällä kirjoituksella on läheisiin! Siellä kun on ainoastaan sekaaneja, mutta luulen, että tästä ei hirveää haloota tule. :D Äitikin varmaan kotona käydessä ottaa huomioon minunkin tilanteen tai ainahan voin tehdä ruokaa myös itse itselleni! Iskästä en tiedä mitä mieltä, mutta se tykkää muutenkin savustaa kalaa niin sitä hyvällä mielellä voin vedellä enkä kieltäytyä. :) Ihanaa kun sinunkin äitisi on sitten innostunut tuosta asiasta ja toivottavasti itsekkin inspiroin vielä monia ihmisiä! :) Kiitoksia tsempeistä ja ihanasta kommentista! :)

   Poista
 4. oot kopioinut melkein kaikki plussakohdat täsät blogista: http://minttusblog.blogspot.fi/2016/01/7-syyta-suosia-kasvisruokaa.html :'D

  VastaaPoista
 5. Miten kalojen kärsimys on hyväksyttävämpää kuin muiden eläinten, jos et kerta ajattele "vedessä elävistä samalla tavalla"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelisin sitä omalla kohdallani sillä tavalla, että pystyn surutta onkimaan kalan ja tappamaan sekä syömään sen, mutta en ikinä pystyisi päättämään nelijalkaisen päiviä.

   Poista
  2. Mutta en silti ymmärrä mikä ero siinä on, onko eläimellä neljä jalkaa tai ei jalkoja ollenkaan. Yhtä lailla se kala kokee kipua, tuskaa ja kärsimystä kun se roikkuu ongenkoukussa elävänä.

   Poista
  3. Oletko itse vegaani, sekaani tai joku muu, niin tietäisin mistä nämä kysymykset kumpuaa?

   Poista
  4. Ei sillä ole merkitystä. Et vastannut kysymykseeni.

   Poista
 6. Eli et aio vastatakaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauskaa, että sinä lihansyöjänä yrität moralisoida. :D

   Poista
 7. Enhän mä tässä mitään moralisoinut ole? :D Kysyin vaan mikä ero on mielestäsi jalattoman ja nelijalkaisen kärsimyksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selität minulle eläinten kärsimyksestä, vaikka itse syöt niitä? :D

   Poista
  2. No en itse asiassa kyllä syö kalaa. Ehkä annamme vain aiheen sitten olla kun ei tästä nähtävästi päästä puusta pitkälle. :DD

   Poista
  3. Omat ajatukseni olen muutamaan kertaan ylempänä kertonutkin ja luulen, että mikään vastaus ei tulisi sinua miellyttämään, että ymmärtäisit kantani kalansyöntiin. Ja siksi myöskin en haluaisi sitä enempää selitellä kenellekkään, joka syö myös eläviä. Keskustelussa puskee väkisinkin kaksinaismoralismi läpi. Kuitenkin kysyä saa aina, mutta ei välttämättä saa haluamaansa vastausta. :D

   Poista
  4. Juu, no annetaan olla. :) Mua vaan kiinnosti se, miksi koet kalan jotenkin "vähäpätöisempänä" kuin esimerkiksi lehmät tai siat, kun itse näen sen jotenkin aivan yhtä karseena. Oot oikeassa siinä että en ole paras puhumaan, kun itse olen lihansyöjä, mutta tarkoitukseni ei ollut moralisoida mitä kukin syö, vaan kertakaikkiaan puhtaasti sitä ajatusta miten kalan "tunteet" (:D) ei ole niin tärkeät. Mutta tosiaan, jätetäänkö tämä tähän? :D

   Poista
  5. Se on kiinni omasta ajatusmaailmasta ja olen täysin tyytyväinen tähän tilanteeseen miten paljon sorkkaeläimiä jää minulla syömättä, vaikka syönkin paria kalaa kuukausittain. :) Ei se täysin poissuljettu tilanne ole, että jossain vaiheessa elämääni ajattelen myös eri tavalla kaloista ja jätän nekin pois. Mieli muuttuu, mutta on tällainen tilanne ettei ne millään tavalla haittaa. :) Jätetään vaan ja kommentoi joskus muulloinkin, niin saadaan keskustelua aikaan!

   Poista
 8. Moikka! Uusi lukija ilmoittautuu! On muuttunut tämä sun blogi paljon kiinnostavammaksi näiden uusien teemojen myötä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Tosi kiva kuulla! Olen huomannutkin kävijämäärien nousun tässä uuden vuoden vaihtuessa kun blogi koki paljon muutoksia ulkoisesti sekä sisäisesti! :D Mahtavan kommenttisi ansiosta julkaisen huomenna jotakin kivaa! :)

   Poista
 9. Huippua, Mella! Tämä teksti on todella hyvä ja hienoa, että olette Tuomon kanssa lähteneet noin hyvillä mielin tällaiseen elämäntapamuutokseen. :)

  Itse haaveilen aina omasta vegaaniudesta, mutta en todennäköisesti siihen tule koskaan pääsemään. Joudun terveydellisistä syistä välttämään gluteenia, joten täysvegaanius ja gluteenittomuus olisi jo melko hankala yhdistää. Näin ollen käytän ruokavaliossani hirvenlihaa, kanaa ja kananmunia, kun taas vältän teollisesti valmistettua punaista lihaa, kalaa (koska en vaan tykkää :D) ja maitotuotteita.

  Pointti mun mielestä onkin se, että useampi ihminen vähentäisi lihankulutustaan ja pohtisi valintojensa merkitystä kuin se, että muutama ihminen alkaa hunajaa myöten kaikkea eläinperäistä vältteleväksi. Pisteet toki heille, jotka jaksavat näin elää, mutta uskon, että tarvitaan laajempaa muutosta, jotta saadaan positiivisia vaikutuksia aikaan.

  Ja tuohon anonyymin aloittamaan kalakeskusteluun sen verran, että kalan ja sian tunteet ovat yhtä arvokkaita, mutta kyllähän niiden tuskan määrä on aivan eri. Jos sika elää koko elämänsä ahtaissa tiloissa vailla virikkeitä ja sitä kohdellaan huonosti teurastamossa ja kala ui vapaana merissä, kunnes se ongitaan/pyydetään muulla tavalla, niin on se minun mielestä eri asia. :D

  Blogisi on kyllä huikea. Jatka samaan malliin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Krissu! Olipa kaiken kattava kommentti ja mukava palata tähän aiheeseen takaisin mistä kirjoittelin aikaisemmin. :) Alkoi tekemään mieli tofukasviswokkia kun selasin tätä postausta alas kommentteihin asti. :D

   Meillä on tosi hyvin mennyt tämän elämänmuutoksen kanssa ja ei tee enää edes tiukkaa kun on jättänyt lihat pois! Tietenkin kissoille tulee niitä aina ostettua. Mutta kuten olen tästä maininnutkin, niin ihmisille jotka ei tarvitse lihaa - on lihan tarjonta moninkertainen verrattuna kissan annoksiin tai kulutukseen... ja onhan se kuitenkin lihansyöjä mikä ei kasviksilla elä. :D

   Oho! Aika haastavaa olisi varmasti tuo vegaanius ja gluteenittomuus samaan aikaan! Pääasia, että menee sitä kultaista keskitietä mikä on itselle hyvä ja minkä kanssa voi elää. Vegaanius on kiehtonut minua myös ja voisin hyvinkin kuvitella kallistuvani siihen suuntaan jossakin elämänvaiheessa. Tuokin on jo hyvä, että vaikka syö tosiaan lihaa jonkin verran vielä niin on kuitenkin huomattavasti vähentänyt sitä! Siinä onkin osa sitä pointtia mitä ei anonyymin kanssa esimerkiksi käyty läpi. :) Hyvää pohdintaa siis sinulta! :)

   Niin kyllähän elävä on aina elävä asia. Nämä on vaikeita asioita mitä pitää vain itse yksilönä päättää ja kehitellä oma ajatusmaailma. :)

   Kiitoksia Krissu! <3

   Poista
 10. Hei vitsi miten kiva haaste tää! Aloin nyt selailee noita reseptejä mitä oot laittanu ylös tänne ja lähtee kyllä itelläki kokeiluun. :) Tykkään ite syyä kasvisruokia, mutta tuntuu välillä että mielikuvitus loppuu kesken ni mukava ku on joku sivu nyt mistä voi käyä näitä reseptejä bongailee (y) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau kiva kun innostut kokeilee ja kattomaan mitä me ollaan tammikuun aikana tehty! Mä tuun kyllä jatkossakin näyttämään kivoja kasvisruokia kun kokeillaan jotain uutta! :) Hyvää alkavaa viikkoa sinulle! <3

   Poista