Sytykesipsi/hiutale/lastut | Tee-se-itse


Moikka! Puuttuuko viime hetken ideat joululahjaksi? Tässä on sellainen projekti mikä ilahduttaa läheisiä joilla on takkauuni tai muu tulisija. Sytykkeellä on monta lempinimeä, koska nämä kiertävät netissä sanoilla 'lastu', 'sipsi' tai vaikkapa 'hiutale'. Sytykeruusut on vielä erikseen. Itse väkersin näitä eilen vanhoista kynttilänjämistä ja kerron mitä kannattaa ottaa huomioon valmistuksessa.

Tarvitset...

kynttilänjämiä
kuviollisia lautasliinoja
vanulappuja
leivinpaperia
kattila (+kansi)
pinsetit


Alkuvalmistelut kannattaa tehdä huolella. Pöydälle muutama leivinpaperiarkki mihin asettelee kynttilänesteessä upotetut vanulaput jähmettymään. Kannattaa myös leikata palanen leivinpaperia, koska vanulappua dipatessa siitä valuu nestettä. Helpompaa siis kuljettaa vanulappu siten, että kattilasta nostettaessa on joku suoja toisen käden päällä. Lautasliinoista saa mieleisiä kuvioita sytykkeille, joten vanulappua muotoillen on leikattava mahdollisimman paljon ympyröitä.

Laita kattilaan sulamaan miedolla lämmöllä kynttilänjämät. (Kattilan kansi varotoimena ettei syty tulipaloa jolloin tuli pitää tukahduttaa kannelle eikä vedellä.) Kannattaa ottaa huomioon minkä värisiä kynttilöitä laittaa, koska värit sekoittuvat toisiinsa. Itse laitoin ensin kaikki valkoiset ja dippasin puolet vanulapuista sekä sitten lisäsin vaaleanpunaiset. Kun kynttilät on melkein sulaneet, niin kattilan voi siirtää pois sillä neste ei ala heti jähmettymään, joten on reilusti aikaa dippailla. Pinseteillä voi poimia kattilasta ylimääräiset langat pois. 

Vanulapun reunaan asetellaan pinsetit ja yksi kerrallaan upotetaan nesteeseen varmistaen, että se on kummaltakin puolen steariinissa. Kun dipattu vanulappu on leivinpaperilla jähmettymässä, niin siihen kannattaa jo samalla hetkellä asetella lautasliinakuvio päälle ja painella joka puolelta. Jotkut upottaa sytykkeensä kaksi kertaa, kun ensimmäinen kerros on jähmettynyt joten tyyli on vapaa. Leivinpaperille saa aika nopeasti uutta tilaa, kun siirtää 5 minuutin kuluttua ensimmäiset pienempään riviin. Jos kynttiläneste näyttää jämähtävän kattilaan tai pinsetit tuntuu tarttuvan vanulappuun, niin silloin steariini kannattaa kuumentaa uudelleen.

Valmiit sytykkeet voi pakata vaikka pahvilautaselle ja sellofaaniin odottamaan lahjan saajaa!


Onko sinulla läheistä jolle
sytykkeitä voisi antaa?

4 kommenttia :

  1. Näppäriä ovat :) Varmasti mieluisa lahja niille ketkä omistaa takan tms :) Ihana ku jaksat aina värkkää kaikkee itse <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pallokranssi on vielä tekemättä, koska ne pallot mitkä tilasin ei saapuneet ajoissa mulle. Tilasin ebaysta... tosin nyt näin joulun loppusuoralla alkaa pallotkin olemaan alennuksessa. :D

      Poista