Nettietiketin perusteet | Mellan mielipide


Moi! Mitä termi nettietiketti tarkoittaa sinun mielestä? Minulle se on yleisesti hyvää käyttäytymistä internetissä ja toisten ihmisten kunnioittamista. Omat mielipiteet saa ja kannattaa tuoda esille, mutta ne voi kirjoittaa asialliseen sävyyn. Sosiaalisessa mediassa voi tekeytyä nimettömäksi, esittää jotain muuta henkilöä tai julkaista kirjoituksia omalla nimellään. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että se mitä kirjoitat ja julkaiset netissä voi jäädä sinne ikuisiksi ajoiksi. Vaikka kirjoittaisit pienessä ryhmässä, niin joku voi aina jakaa kuvakaappauksia eteenpäin. Julkaistaessa isossa ryhmässä sitä lukua on vaikea käsittää ja tilannetaju saattaa hämärtyä, kun kertoo salaisuuksiaan tai arkaluontoisia asioita isolle yleisölle. Silloin voit kysyä itseltäsi, että olisitko valmis kertomaan nämä asiat myös kadulla vastaantulevalle henkilölle? Jos vastasit, että ei, niin miksi sitten netissä? Jos vastasit kyllä, niin hienoa, olet suorasukainen ihminen. Sitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa missään nimessä siihen, että voit olla samalla töykeä tai asiaton muita kohtaan.

Oliko olemassa "tyhmiä" ihmisiä ennen internettiä? Tietysti oli, mutta silloin vain kukaan muu ei saanut tietää siitä. Ihmiset on valmiita videoimaan kaiken näkemänsä ja lataamaan ne nettiin muiden arvioitavaksi. Monet on valmiita tekemään jotain tyhmää ja vaarallista, että saisi videoille enemmän katsojia. Käytetään "clickbaitia" eli houkutellaan katsojia klikkaamaan videota / uutista / postausta esimerkiksi provosoivan otsikon avulla. 


Meillä kaikilla on roolimme täällä netissä, mutta itse en halua jäädä ihmisten mieliin asiattomana ihmisenä. En halua antaa kuvaa, että "tuolla muualla netissä se räyhää ja blogissa vaan kiillottaa sädekehää". Minulle tulee hyvä mieli siitä kun tutustun uusiin ihmisiin ja käyn niiden kanssa mielenkiintoisia keskusteluja läpi. Minultakin löytyy äärimielipiteitä, mutta ne liittyvät lähinnä eläimiin kohdistuviin laiminlyönteihin. Osaan olla avoin muiden kokemuksille, mutta tuon myös oman näkökantani esiin ja perustelen miksi toimisin niin kuten ajattelen.

Netissä tai todellisuudessa toisen henkilön tahallinen härnääminen ei tarkoita sitä, että on voittanut pelin. Se tarkoittaa vain sitä ettei sanavarasto riitä itsensä perusteluun, vaan haluaa käyttää aikaa turhaan idioottimaisuuteen. Monet kirjoittaa vastaukseksi, että "jos provosoidut netissä, niin sitten on varmaan syytä sulkea kone". Okei. Tämä on melkein rinnastettavissa siihen, jos sinua kiusataan koulussa ja suutut siitä, niin on syytä vaihtaa koulua? 


Kaikki eivät omaa samanlaista huumorintajua, joten vitsiksi tarkoittamasi kommentti ei välttämättä herätä kaikissa samaa tunnetta. Sama pätee myös siihen, että mielipiteesikin voi olla joillekkin liikaa, vaikka tarkoitit sen asialliseksi. Toisten ihmisten kirjoitustyylistä on välillä vaikea päätellä, että oliko ne tarkoitettu loukkaavaksi vai ei. Keskustelupalstoilla pyörii paljon termejä kuten "sarkasmitutka" ja "triggeröityminen" sekä "kukkahattutäti". Kaikesta voi saada riidan aikaiseksi, mutta vain itse on vastuussa siitä mitä sisältöä internettiin jakaa. Julkaisun ja kommentin poistaminen ei välttämättä auta. Kuka tahansa voi tallentaa mitä tahansa ja joku kirjoittamasi asia tai julkaisemasi kuva voi tulla esiin vuosienkin päästä. 

Minäkin voin tunnustaa, että olen varmasti jakanut sellaista sisältöä sosiaaliseen mediaan mitä myöhemmin kaduin. Videoita, kuvia ja kommentteja, jotka on herättänyt turhautumista muissa ihmisissä. Netissä käyttäymisen on joillekkin itsestäänselvyys, mutta on niitä jotka hyödyntää sitä tehdäkseen pahaa muille. Älä ruoki petoa, koska se tulee samoja reittejä takaisin. Bloggaajana olen saanut hyvin vähän negatiivista palautetta kirjoituksistani varmaan siksi, että kaikki postaukset on aika neutraaleja. Ja haluaisin ajatella, että kukaan ei täällä tietoisesti ole pahoittamassa mieltään vaan seuraa lukemisen ilosta!

Huulilla: Jeffree Star - Designer Blood / Paita H&M
Nettietiketti on viime aikoina mietityttänyt minua ja siksi halusin tuoda omia ajatuksiani esille. Toimin eräässä kissaryhmässä ylläpitäjänä ja joudun viikottain selvittämään kissanomistajien välisiä mielipide-eroavaisuuksia. Muissakin isoissa ryhmissä olen huomannut, että pienetkin asiat saattaa herättää tuntemuksia ihmisissä. Se on aina oma tietoinen valinta, että miten käyttäytyy internetissä ja minkä kuvan haluaa itsestään muille antaa.

Samaa vai eri mieltä?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti