Tom of Finland elokuva-arvostelu | Ennakkonäytös, Oulu

Elokuvan virallinen juliste
Touko Laaksonen (by Philip Stuart 1984 Courtesy of Tom of Finland Foundation Inc)

Saattaa sisältää spoilereita!

Moi! Oli ilo ja kunnia päästä katsomaan Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland ennakkoon pressinäytökseen. Elokuvaohjaaja oli paikan päällä Touko Laaksosta näyttelevän Pekka Strangin kanssa. Mukaani lähti yksi elokuvaa innokkaasti odotellut naapuri ja kaiken lisäksi hän oli edellisenä iltana tehnyt itselleen Tom of Finland kankaalla varustetun liivin. :) Elokuva näkyy teattereissa virallisesti 24.2.2017. Kesto 1 h 56 min.

Touko (Pekka Strang ja Veli (Lauri Tilkanen)

Tom of Finland on taiteilijan elämänkerta, joka on saatu elokuvan muotoon kokoamalla kaikki dokumentit ja läheisten kertomukset mitkä on ollut saatavilla. Katsojan arvioitavaksi jää se, että mikä näkemästään on faktaa ja mikä fiktiota. Taiteilija itse eli vuosina 1920-1991. Touko Laaksosen elinaikana homoseksuaaliset kuvat olivat laittomaksi luokiteltuja teoksia ja joita myös hänen siskonsa häpeili. Homoseksuaaliset teot poistuivat rikoslaista vuonna 1971 ja tautiluokituksesta vasta 1981. 

Touko Laaksosen ansiosta seksuaalivähemmistön olot parani suomalaisessa yhteiskunnassa ja Tom of Finland nimitys sai myös laajasti kansainvälistä suosiota. Hänestä on tullut osa Suomen kulttuurihistoriaa, joten en ihmettele yhtään miksi elokuva on yksi Suomi100 -hankkeista.

Kuvakaappauksia elokuvasta (by Josef Persson)

Myönnän, että elokuva sai minut osittain kiusalliseksi muutamissa kohtauksissa, mutta olin siitä tunteesta erittäin vaikuttunut. Se kertoo vain sen, että katsoja on onnistuttu saamaan tuohon aikakauteen milloin julkisilla paikoilla ei voinut pitää edes kädestä kiinni ja kaikki tapahtui suljettujen verhojen takana. Seksuaalinen suuntautuminen samaan sukupuoleen oli sairaus ja kiinni jäädessään joutui pieksettäväksi, vankilaan tai hullujen huoneelle. Ajatuksia se herätti myös siinä mielessä, että onneksi tasa-arvoinen avioliittolaki on hyväksytty ja se astuu voimaan 1.3.2017. Kymmenen vuoden päästä tästä päivästä me mietitään, että miten homous on joskus oikeasti ollut laitonta. Niinpä, miksi?

Elämyksenä sain elokuvasta kaiken irti, koska se sisälsi selkeän tarinan jossa oli punainen lanka. Kertomuksessa oli sopivasti myös jännitystä, joista esimerkiksi Laaksosen pidätys Berliinissä tapahtui oikeasti. Uskoisin, että myös moottoripyöräkerho ilman moottoripyöriä olisi totta. :D Piirustuksien piilottelu tai vaihtoehtoisesti niiden esille tuominen oli myös oma haasteensa.  Kohtaukset elokuvassa ei pyydellyt mitään anteeksi ja se oli silti toteutettu erittäin hyvällä maulla. Siitä ei tehty syntistä, mutta ymmärrettiin antaa ja annettiin ymmärtää se koko tarina kaikkine vivahteineen. Laaksonen ei elänyt mitään dramaattista kaksoiselämää Tom of Finlandina, vaan hänellä oli taideharrastuksensa lisäksi myös tavallinen arki siskonsa ja kumppaninsa kanssa.

Luonnollisesti mielenkiintoni heräsi näytöksen myötä lukea lisää päähenkilöstä ja mitä ei välttämättä elokuvassa näytetty. Siisteintä mitä Toukosta löysin oli tieto, että hän jätti ikään kuin cliffhangerina ja perintönä sukulaisilleen sen, että pois nukkuessaan paljastui olevansa Tom of Finland.

Kaija (Jessica Grabow), Touko ja Veli

Kiitos TOF, Viestintätoimisto Manifesto ja Finnkino!
#TomOfFinlandElokuva #TomOfFinlandMovie

Aiotko käydä katsomassa?

4 kommenttia :

 1. Aion, en yleensäkään perehdy mitenkään teattereihin tulossa oleviin elokuviin, enkä näin ollen usein tiedä yhtään mitä siellä edes pyörii.. Mutta tämän leffan saapumisesta olen tiennyt jo hyvän aikaa ja odotan innolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava juttu, että aiot käydä katsomassa! :) Jotenkin tuntuu, että tämän elokuvan näkeminen on osa yleissivistystä. Hyvää leffaelämystä sinulle!

   Poista
 2. Tätä leffaa oon oottanut. En käy juuri ikinä elokuvissa, mutta tämä pitää kyllä käydä katsomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on samat fiilikset, että harvoin tulee käytyä elokuvissa, mutta tietyt asiat on vaan pakko nähdä isolta ruudulta ja katsoa yhdessä muiden ihmisten kanssa. :D

   Poista