Tarina siitä kun tapasin narsistin | Mellan mielipide


Kerron tarinan siitä kuinka tapasin ensimmäistä kertaa vakavasti narsistisen henkilön.

Sana narsisti on peräisin kreikkalaisesta mytologiasta. Narkissos oli komea nuorukainen, joka rakastui omaan kuvajaiseensa. Lopulta nuorukainen nääntyi lähteelle, koska hän ei halunnut peilikuvansa ääreltä pois. 

Kuinka tunnistaa narsistin? Jokainen nainen voi väittää tapailleensa sellaista, joten termistä itsestään tuli melkoinen trendi. Pitkän aikaa sillä ei ollut merkitystä minulle kunnes nettiä selatessani päädyin erilaisille sivuille lukemaan ilmenemismuotoja. Lievät narsistiset piirteet kuuluvat jokaisen arkielämään, sillä sitä ei kannata tulkita pelkästään negatiivisena häiriönä. Positiivisena asiana se on itsensä rakastamista silloin kun se ei tapahdu muiden kustannuksella tai niitä väheksymällä. Terve narsisti on miellyttävässä vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Tuntee omat vahvuudet ja heikkoudet eikä hänellä ole tarvetta korostaa itseään tai nujertaa muita. Silloin kun ei puhuta terveestä eikä häiriöstä, niin narsistisuuden puute puolestaan heijastuu huonona itsetuntona. Henkilöllä on jatkuvasti tunne, että olisi muita huonompi eikä onnistumisetkaan auta itsensä parantamisessa.

Puhutaan narsistisesta persoonallisuushäiriöstä vasta, kun piirteet pääasiassa ohjaavat henkilön käyttäytymistä. Se ilmenee parhaiten sosiaalisessa kanssakäymisessä.

- Yliarvioi oman kykynsä ja vähättelee muiden toimintaa
- Odottaa muiden kohtelevan ylivertaisena
- Kyky myötätuntoon on heikentynyt ja käyttää muita hyväkseen
- Käytös on usein ylimielistä ja röyhkeää
- Usein kateellinen muiden saavutuksista
- Yliherkkä arvostelulle
- Ei kykene myöntämään epäonnistumista joka on usein
harhaanjohtava kuva vahvasta itsetunnosta
- Laaja-alaisia suuruuskuvitelmia mielikuvien tai käytöksen tasolla
- Ominaista manipulointikyky

Tutkimuksieni kautta olen ymmärtänyt sen, että miten oma kohtaaminen hallitsevasti narsistisen ihmisen kanssa meni kuin suoraan kirjasta lukisin. Tutustuminen henkilöön sujui ongelmitta ja alussa ei yleensä aavista mitään. Hän oli taitava puhumaan ja muotoilemaan lauseensa niin, että etukäteen kiitteli ja sitten vasta pyysi palvelusta. Hän pystyi tuomaan itsensä esiin pelkästään hyväntekijänä ja muut ympärillään olivat niitä juonittelijoita. Silloin kuin henkilö suurenteli asioita tai jäi kiinni valheesta, niin osasi vierittää ne kommunikointiongelmaksi. Aloin pikkuhiljaa epäillä kaikkea mitä hän sanoi ja en lopulta uskonut enää mitään. Kaikista eniten kadun sitä, että en pitänyt ystävieni puolia kun henkilö naamioi niiden solvaamiset huumoriksi. Lopulta olin niin uupunut tähän ihmissuhteeseen, että en enää osannut syödä tai edes nukkua öisin. Läheisteni mielestä näytin varmasti hyvinvoivalta ja iloiselta ulkoa päin, mutta sisältä vain turtunut. Näiden asioiden muisteleminen herättää väkisinkin tunteet pintaan, mutta ajattelin tämän kirjoituksen olevan minulle sekä muille opettavainen kokemus. Henkilö ei kerennyt kauan olla elämässäni, mutta teki sitäkin suurempaa tuhoa itsetunnolleni.

Pahinta tässä tilanteessa on se, että vaikka katkaisee yhteydet narsistiseen henkilöön, niin vainoaminen ei lopu siihen. Lukiessani aiheesta törmäsin kirjoitukseen: "Markku Salon mukaan narsistiselle häiriölle on ominaista manipulointikyky, mutta jos narsisti ei saa toista alistumaan tahtoonsa hyvällä, hän pyrkii siihen pahalla: uhkailuin ja painostaen. Hänellä on myös tyypillistä luoda itselleen hovi, jonka hän pitää tyytyväisenä muun muassa lahjonnalla. Hovista pois jäävä tai joutuva joutuu aina vainon kohteeksi(*)." Kuulen jatkuvasti yhteisten tuttujen kautta miten hän ei ymmärrä miksi emme ole enää väleissä. Selkeät syyt aikoinaan luettelin ja lakkasin sen jälkeen vastaamasta viesteihin sekä puheluihin, koska en nähnyt sitä enää tarpeelliseksi. Tiedostin kuitenkin sen, että se ei estä asioideni utelemista muilta ihmisiltä. Eikä näennäisesti viattomien, mutta tarkoituksella ivallisten kommenttien kirjoittamista sosiaalisessa mediassa.

Syy miksi päätin jakaa omat kokemukseni täällä on yksinkertaisesti se, että olen saanut tarpeekseni. En halua omassa hiljaisuudessani pohtia tätä tilannetta. Ystävät on yrittäneet auttaa jaksamaan. Niistä ikävistä tempuista kun saisi kirjankin kirjoitettua. Tyydytään nyt sivun pituiseen sanomaan. 

Mikäli kirjoitus tavoittaa kyseisen henkilön, niin ei hän kuitenkaan myöntäisi sen kertovan itsestään.

8 kommenttia :

 1. Feel you. Narsisti saa niin paljon pahaa aikaan hyvin lyhyelläkin aikavälillä. Mulla oli narsistinen äitipuoli ja meni pitkään ennen kuin tajusin, että hän käyttää mua hyväkseen mm. lypsämällä tietoja, joilla voi hallita isääni. Samalla hän sai iskostettua päähäni, etten ole yhtään mitään, perheeni ei ole minkään arvoinen ja sukuni vieläkin pahempi. Samalla hän manipuloi poikaystävääni niin, ettei tämä näe vieläkään tilannetta sellaisena kuin se oli oikeasti. Uskomatonta. Itsetuntoni oli aivan säpäleinä. Onneksi on paljon hyviä ystäviä, jotka ovat olleet tukena. Yllättävän harva kuitenkaan ymmärtää täysin tai on oikeasti kokenut mitään vastaavaa. Onneksi yksi on, nimittäin sitä tuen arvoa tässä toipumisessa ei voi edes laskea.
  Onneksi sä uskalsit olla rohkea ja katkaista välit kyseiseen ihmiseen. Vaikka välillä voi olla vaikeaa sietää esim. tuota selän takana puhumista, yritä muistaa että tää henkilö ei vaan voi itselleen mitään. Ikävä kyllä.
  Ihan superisti tsemppiä! Oot rohkea, kun jaoit tämän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi kyllä osui ja upposi. Varsinkin se kohta, että tämä kyseinen henkilö kun ei voi itselleen mitään. Hän ei tule ikinä ymmärtämään tekojensa seurauksia tai sitä miten väärin on toiminut monessakin tilanteessa. Vaikka kuka tahansa hänelle siitä sanoisi. Moni on yrittänyt ja epäonnistunut. Ystävät on onneksi olleet tukena, mutta kuten sanoit, niin ne ei pysty täysin ymmärtämään minkälaista on olla sen manipuloinnin sekä vainon kohteena. Oletan, että sinäkin olet päässyt päässyt myrkyllisestä ihmissuhteesta eroon ja voit jo paljon paremmin. Kiitos kun kirjoitit omista kokemuksistasija toivottavasti meistä kumpikaan ei joudu jatkossa kokemaan enää vastaavaa. Tsempit myös sinne! <3

   Poista
 2. Miten narsismi ilmentyi työpaikalla? Jouduitko irtisanomaan itsesi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni parempi, että en jaa yksityiskohtia siitä missä olen kyseisen henkilön tavannut. Läheiset ainoastaan tietää.

   Poista
  2. Narsismi aiheena kiinnostaa. En tarkoittanut että sinun pitää yksityiskohtia paljastaa. Narsismi aiheena on noussut pintaan ja siksi aihe kiinnostaa

   Poista
  3. Minäkin oikeastaan vasta viime aikoina aloin termiä tutkimaan ja kiinnostava aihe kieltämättä. Varsinkin kun löytyy omakohtaisia kokemuksia ja nyt niille epäilyksille on olemassa jonkinlainen selitys.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen teksti. Hyvä että näistäkin asioista puhutaan joskus. Tästä tekstista varmasti hyötyä jollekin toisellekki. Täytyy myöntää, että parisuhteessa olen huomannut omaavani narsistisia piirteitä. Tai siis silloin ilmennyt niitä siinä sivussa joskus satunnaisesti. Unohtaa sen toisen olemassa olon ja ajattelin vaan minä ite minä sitä minä tätä.. Välillä hyvä pysähtyä miettimään ja silloin palaa mieleen se toisen arvo. Ikävää että olet joutunut kohtaamaan sellaisen joka jaksaa vainota vielä välien katkasun jälkeenkin, tsempit sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistää kyllä miettimään omaa käytöstäkin tietynlaisissa tilanteissa ja kyllä myös parisuhteessa. Joskus tulee miestä pomotettua liiakseen, mutta siinä onkin hyvä se, että tiedostaa sen ja tarvittaessa toimii toisin tai on pahoillaan asiasta. :) Se on aika tervettä, koska ottaa lopulta huomioon sen toisen. :)

   Ns. täysnarsistinen ei edes ymmärrä tai siltä puuttuu empatian puute, joten sellainen henkilö ei ikinä tule näkemään, että tekemänsä asiat on väärin. Ei silloinkaan, vaikka muut ympärillään siitä sanoisivat, valitettavasti. Haluaisin uskoa, että tälläiset ihmiset on harvassa ja itsekin voin sanoa tavanneeni vain yhden tälläisen extreme-tapauksen.

   Poista