Kissanruokien makutakuu | Deluxe PrimaCat

PrimaCat
Moikka! PrimaCat muisti persialaisia kissojani maukkaalla tuotepaketilla ja ovesta saapui myös valtava ruokalähetys, joka päätyi lopulta paikalliselle kissoja pelastavalle yhdistykselle. :) Haluaisin ilomielin kertoa tästä suomalaisesta yrityksestä, joka ymmärtää kissan ravinteelliset tarpeet. Tuotteet ovat myös kätevästi saatavilla tavallisista ruokakaupoista. PrimaCatin kaikilla kissanruokatuotteilla on 100% makutakuu, joten reklamaatioon tarvittavat tiedot löytää nettisivuilta. Tuotteet sisältävät runsaasti lihaa eikä yhtään sokeria tai vehnää! Omasta mielestäni Deluxe PrimaCat on keskivertoa parempi markettiruoka ja tuoteseloste puhuu puolestaan. Monet kissanruokamerkit pyrkivät pääsemään kuin koira veräjästä ja lisäävät tuotteisiin halpoja täytteitä kuten sokeria, viljaa sekä kasviperäistä proteiinia. Kissa pystyy hyödyntämään vain eläinperäistä proteiinia ja rasvaa. Mitä yksinkertaisempi tuoteseloste, niin sitä puhtaampi ruoka!

Deluxe PrimaCatin annospussit sekä pateeruuat ovat täydennysravintoa ja kuivaruoka täysravintoa, joten se kannattaa pitää mielessä. Monet melkein sataprosenttisesti lihaa sisältävät ruoat (märkäruoka/liha) on usein täydennysravintoa ja niitä voi syöttää osana kissan päivittäistä ruokavaliota. Täysravinto (märkäruoka/kuivaruoka) sisältää lihan lisäksi tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja. Kissa tarvitsee vaihtelevan ruokavalion, joka sisältää sopivassa määrin täys- sekä täydennysravintoja. Huonosti janoa tuntevalle lemmikille on turvattava nesteen saanti myös puhtaan veden muodossa. Luonnollisessa ympäristössä kissa saisi saaliseläimestään kaiken tarvittavan, mutta kissa ei kuulu Suomen luontoon.


Annospussit (50 g) sisältävät pääasiassa kanaa ja tonnikalaa muutamien lisukkeiden kera. Kaupasta niitä löytyy yksittäisinä tai 4 kappaleen yhdistelmäpakkauksina. Classy Chicken ja Tender Tuna sekä muut annosruuat sisältävät 1-3% riisiä runsaan nesteen kera. Ei sisällä keinotekoisia väri-, maku-, tai säilöntaineita. Kissan ruokavaliossa kannattaa välttää kasviperäisiä aineita, mutta poikkeuksena nimenomaan riisi edistää vatsan toimintaa. Lisukkeena juusto tarjoaa rasvaa ruokavalioon ja surimi valmistetaan kala- tai lihamassasta.

Persialaiselle annospussi riittää yhteen ateriakertaan. Tarjoilemme kana- tai tonnikalafileetä noin 3-4 kertaa viikossa muun ruokailun ohella. Bellan suosikki on kanan rintafilee ja Felixille maistuu tonnikalan filee. 


Märkäruokaa saa myös purkissa (80 g) ja tuotteiden koostumus on vaihtelevaa. Nauta-kana-surimi-patee on näistä vaihtoehdoista kiinteän murekemainen. Tonnikala-kana-patee ja tonnikala-sardiini-patee on puolestaan pehmeän nestemäistä koostumukseltaan. Kana-tonnikala-maksa on myös hieman kiinteämpi patee purkin kantta avattaessa. 

Ulkonäkö saattaa hieman pettää, koska tuotetta on enemmän kuin purkki antaisi ensisilmäyksellä olettaa. Ainakin itse yllätyin, kun ensimmäistä kertaa ostin näitä testiin. Purkista riittää kissan kahdelle aterialle. Pateeruuista nauta-kana-surimi on vähiten kissojen mieleen ja kana-tonnikala-maksa on jokaisen suosikki. Toivoisin, että Deluxe PrimaCat kehittäisi myös isompia purkkikokoja useamman kissan talouteen. 


Laadukkaat lihatikut on helppo tapa aktivoida energistä kissaa. PrimaCatilta löytyy kahdenlaisia tikkuja ruokakauppojen hyllyiltä. Lihatikkujen paloja voi heitellä ympäri asuntoa, piilottaa huoneisiin, hyödyntää saalistusleikeissä, ripotella älypeleihin tai käyttää temppujen opettelussa. 

Lihaisa tuoksu ja pakkauksen rapina aiheuttaa joka kerta tungoksen keittiössä. Simba ei voi vastustaa lihatikkuja, joten se ei varo sormia silloin kun niistä on kysymys! Lihatikkujen yksittäishinta oli muistaakseni turhan korkea, joten ostan itse yleensä muun merkkisiä viljattomia triplapakkauksia. Jospa PrimaCatin tuotekehittelijät kehittelisivät laadusta hirveästi tinkimättä 5/10 kappaleen säästöpakkauksia tulevaisuudessa Simban kaltaisten herkuttelijoiden iloksi. 


Herkkuosastolta löytyy myös Meaty Treats ja Meaty Treats+ täyslihapalat. Näistä ei ole aikaisempaa kokemusta, joten tutustuin nettisivun tarjoamiin tietoihin. Meaty Treats+ tuotesarja (kana, lohi ja ankka) oli tarkoitettu lähinnä kissan hyvinvoinnin tukemiseksi ja Meaty Treats (naudanliha-turska, jänis-turska, kanan-, ja ankanliha) vaihtoehtoihin sisältyi pehmeitä siivuja tai lastuja.

Täytyy sanoa, että en ole aikaisemmin törmännyt kissanherkuissa lihasiivuihin tai lastuihin. Omat kissatkin hieman ihmettelivät joko muotoa tai tuoksua. Persialaiset eivät juuri välittäneet uutuusherkuista, mutta sijaiskotikissat napostelivat tyytyväisinä. Sisältävät pelkästään täyttä lihaa. Taitaa olla siis puhtaasti makuasia, että joko tykkää tai ei. Meillä kissoihin uppoaa lähinnä lihatikut sekä kylmäkuivatut herkut. Etsin aina uusia kissanherkkuja ruokakauppojen tai eläintarvikeliikkeiden hyllyltä, mutta suurin osa sisältää jotain sinne kuulumatonta. Tuotesisältöjen lopusta saattaa välillä bongata sokerit, viljat ja kasviperäiset aineet. Onneksi uutuuksia tulee koko ajan lisää ja kissanomistajat ovat yhä enemmän valveutuneita sille mitä lemmikeilleen syöttävät. Lopulta me ollaan kuitenkin ne, jotka määrittelee ostopäätösten perusteella mitä kaupan hyllyillä on myynnissä. Tuetaan kotimaisia yrityksiä ja vaaditaan laadukasta ruokaa lemmikeille jättämällä sokeri-vilja-mössöt kauppaan.


Deluxe PrimaCat tarjoaa myös kissakansalle höyrykypsennettyä fileetä (60 g). Kypsennystapa säilyttää lihan pehmeyden ja osan ravintoaineista. Normaalisti en suosittele lihan kypsennystä (tuhoaa tauriinia), koska kaiken voi tarjoilla kissalle raakana. Ainoastaan järvikala suositellaan tarjottavan pakastamisen kautta loisvaaran vuoksi. Höyrykypsennetyn lihan tarkoitus on olla kuitenkin herkuttelua varten, joten kissa saa siitä aikamoisen fileen purtavaksi!

Pakkaus sisältää muistaakseni kolme erikseen pakattua fileetä, joten meillä yhdestä pussista riittää jokaiselle kolmelle kissalle. Päivittäinen suositeltava annos oli filee yhtä herkkusuuta kohti. Annoin tälläisen pussin joululahjaksi vanhempien vanhimmalle kissalle ja täytyy sanoa, että silmät kiilui kuin tähdet taivaalla. Ei ollut vanhus maistanut ikinä mitään näin herkullista!


Kuivaruokavalikoimiin kuuluu Tasty Turkey Light, Chunky Chicken, Sizzling Salmon, Cuddly Kitten ja Charming Chicken. Deluxe PrimaCatin kuivaruoka kuuluu markettivalikoimien lihaisampiin vaihtoehtoihin. Pussin perinteinen koko on 400 grammaa, mutta olen nähnyt myös isompiakin versioita mm. Tokmannilla. PrimaCatin lähetyksessä tuli myös kassillinen Free Sample -pusseja joita olen jakanut tuttaville testattavaksi. Saan aina jonkun söpöyskohtauksen, kun jakelen niitä minipakkauksia. :D Jossain vaiheessa näytteitä sai myös ruokakaupoista, joten ne olivat täydellisiä minulta lähteneiden sijaiskotikissojen ruokapaketteihin.

Kuivaruokaa meillä käytetään lähinnä välipalana tai aktivoimiseen, mutta sitäkään ei ole tarjolla joka päivä. Nappuloita ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota lihapitoisuuteen ja siihen, että kissa juo ruokavalion ohella riittävästi. Liiallinen hiilihydraattien saanti saattaa altistaa virtsakiville ja voi aiheuttaa myös hammasongelmia. Kuivaruokaa ei kannata olla koko ajan tarjolla. Törmään viikottain netissä huolestuttaviin julkaisuihin missä kissa on ylipainoinen, sairaalloisen laiha tai märkäruualle nirso. Raksubaarin ollessa 24/7 auki kissa joko a) ahmii liikaa b) ajautuu kuivuneeseen tilaan c) tottuu aina saatavilla olevaan ruokaan. Nappulat ovat kuitenkin lihatikun tapaan käteviä kissan aktivoimiseen. Se voi olla sellainen satunnainen superherkku mikä saa kissan älynystyrät hyrräämään ja juoksemaan ympäri asuntoa lentävien raksujen perässä. Kissan virikkeellinen elämä laadukkaaseen ruokaan yhdistettynä on ne kaksi suurinta asiaa mistä hyvä kissanomistaja on tehty!

Maistuuko sinun kissallesi?

8 kommenttia :

 1. Meidän kissoille tämä maistui erittäin hyvin, ainoa miinuspuoli tuleekin sitten koossa. Kun on monta kissaa, joutuu ostamaan ihan hirveän paljon noita purkunoita eikä tuo pieni 400g pussi riittä 4 kissan taloudessa edes viikkoa. Toivoisin Prima Catilta sellaista kunnon 4kg nappulasäkkiä, ettei ruokaa tarvitsisi koko ajan olla ostamassa lisää.
  Tietysti meillä ruokitaan pääosin lihalla kissat, mutta nappulat ja märkäruuat tuovat monipuolisuutta ja niistä ne saavat hiukan enemmän kuitenkin kun pelkästä lihasta.

  Ostin joskus Vauhtiraksulta niitä tapettuja hiiriä jotka taitavat olla käärmeille ja muille tarkoitettuja, mutta oma kollini innostui ainakin kovasti leikkimään sillä ennen syöntiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PrimaCat kertoi, että he ovat laittaneet ehdotukset eteenpäin tuotekehittelijöille joten jospa isommat purnukat ja pussit tekisivät tuloaan. :) Tokmannilla pyöriessä olen huomannut, että PrimaCat myy raksuja myös isommissa pusseissa. En muista tarkkaa kokoa, mutta oli se lähemmäs 1 kg. Mikäli tilaat myös Zooplussalta, niin todella laadukas raksu löytyy myös Feline Porta21 - Adult Sensible (vihreä pussi) ja sitä sai kahdessa eri koossa. :)

   Joo VauhtiRaksu on kyllä siitä hyvä, että siellä myydään niitä pinkkejä ja isompiakin hiiriä. Tulee välillä itsekkin tilattua ja seuraavalla kerralla vois tilata myös tipuja. :) Siinä on kyllä saalistusleikki parhaimmillaan, jos kissan vaistot kunnolla herää!

   Poista
  2. Nyt huomasin cittarissa käydessäni ruoka ostoksilla, että sinnekkin oli tullut niitä isompia pusseja. Mukaan ei kuitenkaan tällä kertaa lähtenyt yhtäkään, kun juuri tuli zooplussalta 8kg Smillan kuivaruokaa. Smillakin kyllä näytti hyvin kelpaavan kissoille kun alta aika yksikön oli kippo tyhjä :D

   Poista
  3. Ei se Smillakaan mistään pahimmasta päästä oo ja edullista kuitenkin! :)

   Poista
 2. Kiva postaus! Kyllä meillä maistuu Deluxen Prima Catin ruoat. Pitääpä ostaa noita isompia fileherkkuja. Pipsa kävi eilen hammaskiven poistossa ja sai antibioottipistokset alkaviin ientulehduksiin :/ saatiin kotihoito-ohjeet ja kehotettiin syöttämään Dental raksuja sekä erilaisia hammasjuttuja. Nuo fileet olis just kissalle maistuvia ja narskuttelu auttaisi hammaskiven ehkäisyssä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ja hyvä, että oli myös hyötyä. :) Toivottavasti sielläkin maistuu fileeherkut mikäli satut nappaamaan niitä kaupasta mukaan!

   Meilläkin oli joulukuun puolella hammaskiven poistoa. Eläinlääkäri antoi ohjeeksi, että antaisin enemmän esim. hiiriä ja niitä tuleekin yleensä tilattua VauhtiRaksulta. Siinä sais hampaat työtä, kun kissa käyttää takahampaitakin lihan pureskelemiseen. Toki ne suositteli myös hampaiden harjausta, mutta ei meistä taida olla siihen. :D

   Poista
  2. Ei meistäkään :/ ei sitä saa opetettua 10-vuotialle kissalle enää. Minä annan broilerin sydämiä ja kivipiiraa, niissä sitä työtä on. Ei ollut Prismassa Deluxea, ei myy merkkiä ollenkaan mutta Cittarissa tiedän olevan, pitää käydä siellä :)

   Poista
  3. Onhan siinä oma hommansa, jos omien hampaiden pesun lisäksi pitäisi harjata kolmen kissan hampaat...

   Poista