Persialaisten arkea | Felix, Simba & Bella

Persialaiset Felix, Simba ja Bella
Moi! Nyt kun jäin vuoden alussa sijaiskotihommista tauolle, niin on ollut enemmän aikaa keskittyä omiin kissoihin. Tarkoitus olisi jossain vaiheessa jatkaa kodittomien kissojen auttamista, mutta välillä on myös syy levätä. Minulla on mielessä kaikenlaisia projekteja, että oman kolmikon elämä olisi täynnä vauhtia ja yllätyksiä. Kissojen arkeen kuulu olennaisena osana lajimukainen ruokavalio, hyvä suhde omistajaan ja muihin eläimiin sekä virikkeellinen ympäristö. Hyvinvointiin panostaminen ei ole kallista eikä vaivalloista, jos tietää mitä tekee. Miksi tyytyä vain peruspullaan, kun arjesta voi tehdä niin paljon mielenkiintoisempaa ja rajana vain mielikuvitus!

Huomasin eräänä päivänä, että kiipeilypuu ei ole ollut enää suosittu persialaisten keskuudessa. Aiemmin siinä viihtyi sijaiskotikissat, mutta niiden lähdön jälkeen se on vaan ollut käyttämättömänä olohuoneen nurkassa. Siirsin kattoon asti ulottuvan rakennelman ikkunan kohdalle toiseen nurkkaan ja siitä lähtien Felix on käyttänyt sitä nukkumiseen. Simba ja Bella myös satunnaisesti kiipeävät tolppia pitkin, kun saavat ruoan jälkeen hepulikohtauksia. Kissat voivat olla herkkiä ympäristön muutoksille ja stressata niistä, mutta sillä voi toisaalta olla myös positiivinen vaikutus. :) 


Lelujen hankkiminen tulee aina olemaan suuri mysteeri, että mistä kissat lopulta tykkäävät. Saatiin yhteistyön merkeissä Best Friendiltä ihana aktivointilelu mikä on suunniteltu kahteen eri tarkoitukseen. Kilisevää palloa voi pyörittää kehää ympäri ja nappia painamalla sulkalelu pyörii tolppaa ympäri tehden välillä yllättäviä käännöksiä. Felix ja Simba on touhunneet sen parissa paljon, joten lelu oli ainakin hitti. Laitamme välillä lelut hetkeksi kaappiin odottamaan ja sitten ne on kissoille kuin "uusia" seuraavan kerran leikkiessä. Pahvilaatikot on varmasti jokaiselle kissalle mielekäs juttu ja meillä juostaan ihan rypisteltyjen kuittienkin perässä, joten aina ei tarvitse edes kaupan leluja, että kissat innostuisivat jostain asiasta.


Bella on sellainen kissa joka harvoin nukkuu maan tasolla. Neiti haluaa olla keskeisellä paikalla ja ylempänä muita, että sitä ei kukaan pääse yllättämään. Kissoille on äärimmäisen tärkeää, että niiden elämä ei sijoitu vain yhdelle "levelille", vaan he voivat hyppiä kuin Mario konsanaan tasolta toiselle. Kissa ei ymmärrä sitä kun siltä kielletään mm. pöydille meneminen, koska kissa näkee sen itselleen mukavana aktiviteettina. Jos ei saa tehdä jotain, niin se on ohjattava vähintään yhtä mielekkääseen toimintaan. En yleensä tykkää vertailla kissoja ja ihmisiä, mutta se olisi sama kuin kieltäisi lapselta lelujen käytön. 

Suunnittelen sellaista projektia, että kiinnittäisimme vapaana olevalle seinälle kaikenlaisia tasoja ja kiipeilypuun tolppia. Kissoille se olisi kuin vuorikiipeilyä ja sellainen paikka missä voi luvan kanssa riehua, nukkua ja mitä ikinä keksiikään. Netistä saa varmasti paljon ideoita omien suunnitelmien tueksi ja ehkä lähipiiristä löytyy joku auttavainen käsi lopputuloksen aikaansaamiseksi. 


Aloin vuoden alussa laskemaan kissojen kuukausittaisia kuluja ja nyt ollaan menossa melkein puolessa välissä tätä vuotta. Tulee olemaan ihan mielenkiintoista huomata, että kuinka paljon ruokien lisäksi rahaa kuluu mm. leluihin, hiekkaan ja eläinlääkäriin. Tein joskus aikoinaan laskelmia ruokien suhteen ja silloin tilanteemme oli se, että yhden kissan ruokinta maksaa noin 15€ / kuukausi. Siihen kuuluu (viljaton ja sokeriton) märkäruoka sekä raaka liha. Kissojen kulut on kuitenkin vuositasolla paljon enemmän, sillä niiden lisäksi kissoja tulee hemmoteltua herkuilla, uusilla leluilla ja välttämätöntä on myös eläinlääkärissä käynti. Kissoja varten minulla on olemassa myös säästötili, jos jotain yllättäviä menoja tulisi ajan mittaan. 


Kesä on vihdoin saapunut maisemiin, joten sisäaktiviteettien lisäksi parvekkeen ovi on lähes aina avoinna. Siellä kissat viihtyvät varjoisassa kissalinnakkeessa tai kuikuilevat ohimeneviä ihmisiä ja kuuntelevat linnun liverrystä verkotetulla alueella. Vuoden mittaan on sattunut myös muutama hauska juttu, jotka liittyy kissoihini. :) Ihmiset on tunnistaneet minut useampaan otteeseen eri tapahtumissa ja sanoneet jokseenkin näin, että "sinähän omistat ne 3 persialaista?". Sellainen kissoihin liittyvä tunnistus on tapahtunut kenkäkaupassa, kotiovella ruokatilauksen yhteydessä, baarissa ja torilla. Minua ei haittaa kyllä yhtään, joten tervehdin mielelläni vastaisuudessakin! Tulee ainakin sellainen tunne, että ehkä tätä blogia lukee muutkin kuin äiti ja mummi. :D Kissoilta muuten terkkuja!

Miten panostat lemmikin hyvinvointiin?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti