50€ viikkobudjetti kahdelle ihmiselle | Kasvisruoka


Moi! Erilaiset säästöniksit ja kuukausibudjetit tuntuvat olevan aika ajoin tapetilla. Muutamaa keskusteluketjua lukiessani inspiroiduin sen verran, että ehdotin tätä Tuomolle. Meidän oli vaan ensin sovittava yhteiset säännöt, niin homma toimisi. Jos ruokabudjetti olisi liian ehdoton, niin se voisi vesittyä, ennen kuin alkaakaan. Minulla on tapana aloittaa joku uusi asia liian suurella innolla, mutta jos se vie sen mielekkyyden, kuten herkkujen oston pois, niin mitä järkeä lopulta jatkaa? No, säästäisihän siinä rahaa, mutta snackseista tulee parempi olo. :D Olisi siis suotava itselleen tietynlaisia etuoikeuksia. 

Budjetissa otimme huomioon myös sen, että satunnaisemmin ostetut tavarat eivät välttämättä kuulu tähän könttäsummaan mukaan. Viitenkymmeneen euroon saadaan kuitenkin juuri mahtumaan mukaan 7 päivän lämpimät ruokalajit, kasvikset ja hedelmät, leivät ja levitteet, mehut ja kaurajugurtit sekä muunlaiset itse tehdyt edulliset välipalat.

50€ viikkobudjettiin ei lueta...
- Kissoille tarkoitettua alennuslihaa
- Tuotteita joita pitää ostaa vain silloin tällöin,
kuten pesuaineet, oliiviöljy, tiskiharjat ym.
- Omia tai vieraita varten ostettuja herkkuja
- limppareita tai alkoholijuomia
- "Cheat days" eli ravintola/mättöpäiviä


Kehitin minulle käytännöllisimmän tavan ja taitoin A4:sen siten, että kummallakin puolella on kolme taitoskohtaa eli neljä osiota mihin kirjoittaa. Listasin niihin viikonpäivät ja kauppalistaosion. Suunnittelin ensin viikon ruokalajit ja arvioin, että riittäisikö tietystä ruokavaliosta seuraavallekkin päivälle. Sen pohjalta kirjoitin kauppalistaan puuttuvat aineet ja lisäsin sinne perusjuttuja, kuten hedelmiä, leipää ja kaurajugurttia. Lämpimän ruuan lisäksi lisään ohjeiden alle myös helppoja ja edullisia tee-se-itse välipaloja. Helmikuussa erittäin suosittuja meillä oli smoothiet, pastasalaatit ja focaccia.


Maksamme Tuomon kanssa vuoroviikoin sen 50€ ruuasta. Käymme kerran viikossa Prismassa listan kanssa ja ostamme ne kauppalistassa olevat ainekset. Prisma on siinä mielessä paras, että samasta tuotteesta on useampia vaihtoehtoja, joten voimme helposti valita edullisemman tai käyttötarkoitukseen sopivamman kokoisen vaihtoehdon. Homma menee yleensä niin, että minä rullaan ostoskärryjen kanssa lista ja kännykkälaskin kädessä, Tuomon kipatessa ruokia kärryyn. Helmikuussa budjetti pysyi todella hyvin siinä 50€ rajamailla joka viikko. Prismasta emme siis sillä kertaa osta muuta, mutta jos tosiaan tekee mieli jotain herkkua tai viiniä viikonloppuisin, niin käy sitten vaan erikseen omalla kortilla ostamassa. Eli omaa rahankäyttöä ei varsinaisesti rajoiteta, mutta nyt tiedämme kuinka paljon "normielämiseen" kannattaa laittaa rahaa.

Meillä oli aikaisemmin käytössä sellainen velkalista, että välillä Prismaan, Saleen, Tokmanniin ja muihin kauppoihin saattoi mennä se 10-70€ ja sen aina vaan puolitti toisen velaksi. Sitten kun muistilappu täyttyi kokonaan, niin tarkistettiin tilanne, että kumpi on toiselle auki. Me koettiin tämä hyväksi käytännöksi kaikki nämä vuodet, mutta tämän uuden budjetin myötä ei tarvitse tarkistella enää niitä kymmeniä ruokakuitteja tyhjentäessään lompakkoa. Pistämme kuitenkin edelleen puoliksi lemmikkien menot, laskut ja autokulut. 

Huom! Netissä opin myös sen vinkin, että se käyttöraha kannattaa nostaa välillä käteiseksi, niin näkee konkreettisesti kuinka paljon käyttää. Tililtä maksaessa ei yleensä edes ajattele, että nyt meni näin ja näin paljon rahaa. Minäkään en osaa edes arvioida, että miten paljon meillä on aikaisemmin mennyt rahaa ruokaan. Sen osaan kuitenkin sanoa, että loppukuusta on yleensä aika rahaton olo. :D 

Meillä suosittuja ruokia...
- Linssikeitto
- Tofuwokki
- Soijarouhemakaroonilaatikko
- Bataattisosekeitto
- Perunoita ja tulinen sienikastike
- Tortillat nyhtökauralla
- Burgerit mustapapupihvillä
- Kasvispizza


Parasta on se, että kauppareissun jälkeen ei enää tarvitse huolehtia siitä, mitä loppuviikosta syö. Ikään kuin suuri stressikivi tipahtaisi harteilta! Voi keskittyä ihan muihin asioihin, sillä ruokahan se yleensä on suurimman osan aikaa päivittäin mielessä. :D Samalla tämä ruokien viikkolistaus on kuitenkin antanut inspiraatiota uusien ohjeiden kokeiluun. Minulla on aika usein pitkiä päiviä koulussa, mutta onneksi Tuomolla ei. Se helpottaa myös Tuomon hommaa, kun sen ei tarvitse pähkäillä mitä ruokaa tekee, vaan katsoo listasta sopivamman ohjeen. Eihän niidenkään kanssa tarvitse edetä listan mukaisessa päiväjärjestyksessä. Minä pyrin tekemään sitten ainakin viikonloppuisin vapaa-ajalla sitä ruokaa ja herkullisia välipaloja siihen kylkeen.

Hyötyä...
- Enemmän itse tehtyä kotiruokaa ja uusia reseptikokeiluja
- Vähemmän eineksiä ja heräteostoksia
- Vähemmän kauppareissuja ja jonottamista
- Jää rahaa muuhun käyttöön, jos on ennen ostanut vailla budjettia

Haittaa...
- Ei välttämättä tule ostettua alennustuotteitakaan niin herkästi,
kun lista on jo etukäteen suunniteltu eikä siihen budjettiin kuulu joku tietty tuote
- Jos alkaakin tekemään jotain muuta ruokaa mieli, kuin viikolle suunniteltuja ruokalajeja
- Jotkin ruokatuotteet ei välttämättä kestä viikonloppuun asti


Voin myös kiinnostuneille julkaista jossain vaiheessa
yksityiskohtaisemmin meidän viikkolistaa ja ruokaohjeita.
Jätä kommentti, jos olet sellaisesta kiinnostunut!

Toimisiko viikkobudjetti teillä?

9 kommenttia :

 1. Kyllä kiinnostaa viikkolista ja ruokaohjeet.
  Nostan hattua kurinalaisuudelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) No, herkkuja tuli kyllä ostettua varsinkin nyt hiihtolomalla. :D

   Poista
 2. Vinkkivitonen!

  Jos teillä ei vielä ole, niin avatkaapa yhteinen S-tili s-pankista. Jos keskitätte ostoksianne prismaan, saleen, s-markettiin, niin kannatan tätä. Kortti toimii kuten tavallinen pankkikortti, joten sillä voi maksaa myös muita yhteisiä ostoksia, ravintolakäyntejä ym. s-ryhmän ulkopuolella.

  Tämä on toiminut meillä tosi hyvin eikä tarvitse laskeskella kuiteista kuka on maksanut mitäkin ja pitää listaa siitä, että kulut menevät tasan. Siirretään aina tarpeen mukaan kuukausittain tilille sama määrä rahaa ja yhteisiä ostoksia (pääosin ruokaostokset ja muut päivittäistavat) tehdessä käytetään s-tilin korttia maksamiseen.

  Suosittelen tätä ehdottomasti. :)

  Meidän viikkobudjetista en osaa arviota kovin tarkasti sanoa, kun kumpikin meistä syö lämpimän ruoan "töissä", eli meillä molemmilla työnantaja tarjoaa lounasedun ja lämmin ruoka syödään yleensä lounasravintolassa. Joskus saatan ottaa eväät mukaan, jos viikonlopun kokkailuista on jäänyt ylimääräistä. Kotona syödään arkisin vain aamu-, väli- ja iltapalat (puuroa, kaurajugurttia, leipää, mysliä, hedelmiä, vihanneksia) Viikonloppuisin kokataan itse lämmin ateria, joten kahdelle päivälle tarvitaan varsinaisia ruokatarvikkeita kokkaukseen. Siirretään kumpikin ruokatilille 200€ kerralla, joten tuo 400 € riittää 2-3 kuukaudeksi. Tarkempaa viikkobudjettia ei olla seurattu, kun tämä on toiminut hyvin näin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä kerrassaan tosi hyvä idea!

   Yhteinen S-tili on, mutta ei oo tullut käytettyä sillä tavalla. :) Ainoastaan silloin tullut käytettyä, jos sinne on kertynyt rahaa (bonuksia) ostoista.

   Tuo käy kyllä järkeen, että sitten ei tarvitse puurtaa velkalistan kanssa, jos kummatkin siirtää saman verran rahaa joka kuukausi. Nytkään ei meidän tarvitse tämän uuden viikkobudjetin myötä sitä tehdä, mutta tuo olisi siinä mielessä kätevä, että sinne voi suoraan siirtää ne ruokarahat tukien tullessa tilille. :)

   Pitää laittaa kokeiluun, jos mies innostuu ideasta. :)

   Kuulostaa siltä, että teette selvää säästöä kun syötte töissä! Unohtui itselläkin mainita, että myös meillä on mahdollisuus opiskelijahintaiseen ruokaan koululla. Omat opintojaksot tuppaa kyllä olemaan sellaisia, että koulu joko alkaa ruokailuaikana tai loppuu silloin. Sitten en malta enää jäädä jonottelemaan ja syömään, vaan tyydyn yleensä eväisiin tai menen kotiin laittamaan sitä päiväksi suunniteltua ruokaa. Siinäkin kyllä tekisi selvää säästöä, kun lounas maksaa vaan sen 1-3 euroa (riippuu mitä ottaa).

   Kiitos hei ajatuksista ja kommentista!

   Poista
 3. Oon käynyt nyt varmaan lähes joka päivä täällä tarkistamassa, josko olisi tullut uutta tarkempaa postausta just tästä 50 e ruokabudjetista. Eli kiinnostaa paljonkin!
  t. uusi lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tilastollisesti tämä julkaisu on ollutkin yksi parhaista. Osaisinpa kertoa tarkempaa aikataulua tulevasta postauksesta, mutta en osaa yhtään vielä sanoa. Tällä viikolla 11-17.3. en pystynyt sitä toteuttamaan ajan puutteen vuoksi, mutta ensi viikon ruokalista voisi olla toteutettavissa. Jos ei muut kiireet puske päälle!

   Sinuna tarkistaisin blogia seuraavan kerran ens viikonloppuna! Se nyt on ainakin siis varmaa, että jossain vaiheessa se on tulossa. :)

   Poista
 4. Yes, I am totally agree with you, I am a great fan of your website, you write very informative articles.
  Keep writing such amazing post,

  Thanks for sharing.


  Laptop Repair center in Jaipur


  Regards

  Sameer

  VastaaPoista