LELUT & PELIT | Teemaviikko 90-luku, osa 6

↓ Mitkä lelut olivat suosittuja 90-luvulla?
90-luvun leluista suosituimpien kärkiin kuului varmasti: liikennematto, pikkuponit, barbie ja legot. Lisäksi erilaiset lautapelit ja semmoset pienet härvelit, mitä käsissä vaan pystyi taiteilemaan. Lautapelit, keräilykohteet ja ulkona leikkiminen on varmasti ne asiat - miten vietettiin vapaa-aikaa!

Mellan muisto: Liikennematon muistan serkuilta ja siinä on monet leikit leikitty... myös meiltä löytyi krokotiili, joka napsaisi sormea - jos painoi väärää hammasta. Pelottava peli. :D View Master niminen "kiikarimainen" laite oli lempileluja, vaikka en nykyisin ehkä enää ymmärtäisi mikä siinä niin kiehtoi... Myös lautapeli, missä piti pingottaa marmorikuulia erilaisiin koloihin (eli tuo punareunainen), niin löytyi. Tamagotcheista en ollut jostain syystä kiinnostunut ja en muista sitä lapsuusajalta ollenkaan.

Keräilykohteet kaikenlaiset olivat aivan mahtavia, siis Pokemon -kortit mukaanlukien myös erilaiset värikkäät pallot, Jojo's lelut, marmorikuulat, kiiltokuvat, normaalit ja "karvaiset" eläintarrat, siirtokuvat, lehdistä leikatut "idoli" kuvat ja mitä niitä nyt oli?


↓ Mitkä olivat lempileluni lapsena?


1. Furby / 2. Legot / 3. Barbie


Mellan muisto: Furby, tuo ihana silmiään, korviaan ja suutaan heilutteleva olento. Miksi se muistuttaa misua jotenkin Simbasta... sattumaako? No kuitenkin, samanlaisen Furbyn omistin kuin kuvassa eli ruskean. Niitä on nykyisinkin myynnissä, mutta nykyaikaisempia ja enemmän toimintoja. Kantelin tuota omaa Furbyani kuin pientä lasta joka paikkaan, voi niitä muistoja. Sekä lego- ja barbieleikit... perus! 

Suosittelen Nuoruusdiskolta:
- Barbie: Onko tukka hyvin?Leikki alkaa nyt!Kenien muodonmuutos
MyLittlePony
- 90-luvun leluja 12Pikkuleluja
Kinder -leluja
Leimasintusseja
Siirtokuvia
Vesipetokesä

↓ Mitä pelejä rakastin kaikkein eniten?

Alkupolku Ekaluokka / 1998 / Opetusohjelma / Yksinpeli / PC

Mellan muisto: Maailman paras peli, sanon vain! En silloin pelatessani tiennyt tai tajunnut, että tämän pelin on tarkoitus opettaa pelaajaa. :D Ruokala oli paras paikka ja vihannesten laulu sekä leipominen (mitä ei videolla näytetä). Jos laittoi vääriä aineksia yhteen koneeseen, niin sieltä tuli joku ruokamonsteri!

Ariel the little Mermaid / 1992 / Seikkailupeli / Yksinpeli / Konsoli


Mellan muisto: Muistan, kun Vilmalla oli tämä peli ja pelattiin sitä aina. Tai minä vaan yleensä kokeilin ja jos tuli pelottava tai hankala kohta, niin annoin ohjaimen heti Vilmalle. Ja jännä asia, minkä myös jotenkin yhdistän kyseiseen peliin - on suolakalojen (keksien) napostelu sen aikana. :D↓ Mitkä muut pelit olivat suosittuja?


Bomberman II / 1992 (Japanissa) / Tasohyppelypeli / Yksinpeli ja moninpeli / Konsoli

Mellan muisto: Tämäkin oli yksi lempipeleistäni Vilman kanssa. Perusideana oli asetella niitä pommeja, että viholliset räjähtäisi. Mukana oli myös eläinmunia ja niistä tuli esiin erilaisia eläimiä, mikä suojasi iskulta kerran. Bomberman on tehty jo 80-luvulla ja sen ensiesiintyminen oli Japanissa.


Commander Keen / 1990 / Tasohyppely / Yksinpeli / PC

Kyseessä tietokonepelisarja ja päähahmon nimi on Billy Blaze. Billyllä on pelissä violetti paita ja jalkapallokypärä sekä varustuksiin kuului laserpistoli ja hyppykeppi. Peli on perinteinen tasohyppely, mutta mikä siitä teki niin ihmeellistä - oli grafiikka näytönvierityksineen ja shareware (ilmaiskokeilu) -levitysmuoto.


Hugo / 1990 / Tasohyppely / Yksinpeli / PC

Kuuluisi sitaatteja pelistä: "Pitikö olla hoppu? Nyt se on leikin loppu!" "Heippa! Viimeistä viedään." "Herää pahvi, viimeistä viedään!" "Ja-UUUUUUuuuuu!" "Kävipä peikkomainen flaksi." "Älä aikaile, mennään." "Älä kelaa, äläkä relaa - vaan pelaa!" "Sano Hugo!" "Tuli turrille pikapesu!" "Heh! Halojaa! Ollaanko sitä vielä elossa? Hohoi!" "Mennäänks metsään?" "Voi Hugo-parkaa!" "Hoplaa, nyt hommiin!" "Yy-kaa-koo ja menoks!" "Tästä on hyvä jatkaa." "Pitikö ajaa päin? Peli loppui näin." "Herää pahvi! Nyt on tosi kyseessä." "Kiviset karjkit ei sovi hampailleni." "Turvallisesti perillä. Me tehtiin se!" "Missä on minun sukellusvehkeet?" "Kuka sammutti valot?" "Jaahas, sitä ollaan kalassa." "Haaappii!" "Hei kaveri! Tuo se lauta takas!" "Paha peikko. Viimeistä viedään!" "Lippis vinoon ja menoks!" "Jestas mikä mesta." "Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta."


Putt-Putt, Freddi Fish & Pajama Sam / 1992 / Seikkailupeli / PC

Pelit ovat siis samalta pelien tekijältä, jossa keskityttiin tekemään lapsille seikkailupelejä. Muita pelejä mm. olivat Fatty Bear ja Spy Fox.


Worms / 1994 / Toiminta-strategiapeli / Yksinpeli ja moninpeli / PC

Peli on vanhimpia ilmaiseksi levitettyjä pelejä. Tarkoituksena on ampua vastustajan hahmoja erilaisilla tykeillä ja aseilla oikeasta kulmasta ja oikealla nopeudella.

Mellan muisto: Wormsia tuli pelattua aina poikien ja serkkujen kanssa enimmäkseen. En tiedä miten paljon iloa tästäkin sai irti silloin aikanaan. Muistan "hullu lehmä" aseen, minkä pystyi lähettämään viholliselle. Toki voisi se siis nykyäänkin olla hauskaa!


Jazz Jackrabbit / 1994 / Tasoloikkapeli / Yksinpeli / PC

Mellan muisto: Muistelen, että olen serkun kanssa pelannut tätä yksinpelinä, mutta lisäksi moninpelinä. Voihan kyseessä tietysti olla joku uudempi eri osa, mutta Jazz Jackrabbit oli kyseessä. Päähahmo on vihreä kani, mutta sen lisäksi on myös sarjassa punainen (hullu) kani. Ja lisäksi vielä keltainen tyttökani!Crash Bandicoot / 1996 /  Tasohyppely - ajopeli / Yksinpeli / Konsoli 

Pelistä on sanottu, että sen ensimmäinen osa myi miljoonan ja sai hyviä arvosteluja. Sen jälkeen tuli toinen osa 1997 ja tämä möi viisi miljoonaa. Kolmas osa kehitettiin 1998 ja sen jälkeen Crashia haluttiin kehitellä myös ajopeliksi. Ajopeli ilmestyi vuonna 1999.


Sonic R / 1997 / Kilpailupeli / Moninpeli / Konsoli

Sonic The Hedgehog pelisarjaan kuului tämä kilpailupeli, jonka pääidea oli voittaa muut radalla. Jokaisella hahmolla on erityiskykynsä esim. Sonic on huippujuoksija ja eräs toinen hahmo osaa liitää. Pelissä voi otella muita pelaajia tai aikaa vastaan.


Tom & Jerry / Strategiapeli / Yksin ja moninpeli / Konsoli

Mellan muisto: En tiedä, onko tämä jo 2000-luvun puolelle menevä peli kun en löytänyt mistään varmistusta. Silti, Tom & Jerry on ihan huippupeli! Piti strategisesti aina huiputtaa kissaa jollain tavalla. Meillä oli muutama osa käytössä. Muistan ainakin, että Jerryllä piti kerätä erilaisia esineitä piilosta ja toimittaa ne roskiin ettei se hurmannut tyttökissaa. Toisessa pieniä tipuja piti etsiä ja toimittaa ne turvaan. Ja sitten oli herätettävä myös koira erilaisilla soittimilla. Street Fighter / Taistelupeli / Yksinpeli ja moninpeli / Konsoli

Mellan muisto: En ole tästäkään varma, että mitä Street Fighteria silloin aikoinaan pelasin. Niitä on tullut uusia osia jatkuvalla syötöllä ja grafiikat tietysti aina paranevat. Kuitenkin muistan naishahmot, mitkä olivat vakioita: Sakura ja Chun-Li!Muita pelejä mitä nyt tuli mieleen eri vuosilta:
Ape Escape, Mario, Donald Duck - Quack Attack / Going Quackers, Sims, Buts a groove, Grand Theft Auto, Dynasty Warriors, Muumit, Barbie, Spyro, Star Wars, Ipanat, Smurffiralli... ja tuli mieleen muutama muu auto,- tappelu,- seikkailu,- tasohyppelypeli joiden nimiä en muista.

Tehty yhteistyössä ja lähteitä käytetty: nuoruusdisko.blogspot.com
Otteita myös Youtubesta, Wikipediasta ja Googlesta

↓ Mitä pelejä sinä pelasit?

46 kommenttia :

 1. Voi apua mä oon ihan sanaton!! Niin paljon muistoja, ei huhhuh! :D nää 90-luku postaukset on ihan uskomattomia, herää lapsuus mieleen ihan heti!

  Ja ekaluokka oli ihan paras peli!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että herää muistot!! :D Oli siinä kyllä aikamoista hommaa muistella ne itsekkin ja sitten kirjoittaa heti ylös, niin saadaan kaikki talteen. :)

   No äläpä!!! Se on maailman paras ja haluan pelata sitä nyt! :D

   Poista
 2. Apua, kuinka nostalgisia leluja! Mäkin pelasin paljon Jackrabbittia, kun meille tuli ensimmäinen tietokone. Sillä ei päässyt nettiin, joten aina joko pelasin tuota tai piirsin paintilla :D Latasin Jazzin joskus myös mun nykyiselle koneelle, mutta se oli joku uudempi versio, eikä ollut enää niin nostalginen. Vanhempi versio ei ilmeisesti enää suostu toimimaan uudemmilla koneilla. :c

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähintäänkin! :D Ja eikö toimi? :< En ole itsekkään sitten lapsuuden kokeillut... Harmillista, muistan niin hyvin sen kentän mikä oli kuin "Liisa Ihmemaasta". :o Haluaaan!

   Poista
 3. Crash ja Tom&Jerry oli omat lapsuuden suosikit ! Eilen verestettiin hyvän ystävän kanssa muistoja, ja pelailiin ko. pelejä aidolla oikealla PS1:llä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi vau! :) Missähän mun Tom&Jerry peli on, pitäis itsekkin muistella vanhoja ystävän kanssa, joten sinäpä sen sanoit! :D

   Poista
 4. Voi ei, mä niin muistan ton Alkupolku Ekaluokka -pelin ja kuinka itse sitä aina pienenä pelasin. Ja juurikin tuo ruokala oli paras ruokamonsterin takia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi tosi hauska kuulla muitakin samoja muistoja! :D No entäs vihanneslaulu? Maailman paras. Harmi kun tuossa videolla se katkaistiin heti alussa. Ja jatkuuhan tuo peli ties minne asti kun rupee keräilemään niitä pelimerkkejä ym. :)

   Poista
 5. Tosi huippuja nää ysäripostaukset! Mulla oli toi sama ruskea furby ja taisi kuulua lempileluihin minullakin, vaikka se olikin superrasittava välillä ja piti tunkea pimeään kaappiin jotta se sammuisi ja olisi hiljaa. :D Samoin toi Alkupolku on aivan legendaarinen, pelasin sitä varmaan joka päivä vaikken enää eka luokalla ollutkaan. :DD Taisi meiltä löytyä sekin eskari versio... Voi että.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Anu! :D Hahaa ai sullakin oli sama! Minäkin muistan tunkeneeni sen kaappiin ja olin aamulla silleen "Voi anteeksi en tarkoittanut. :<"

   Noniin. :D Minäkin olisin pelannut ellei olisi ollut yhteinen kone veljien kanssa ja tunnin aikataulut!

   Poista
 6. Niin paljon tuttuja leluja ja pelejä, vaikka olenkin syntynyt -99.
  Minä pienenä tykkäsin hirmuisesti tuosta hugo ja sonic peleistä. Ja pikkupelit vanhalla tietokoneella olivat parhaita! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Hugo oli ehkä yksi ärsyttävimmistä peleista, katsoin aina kun kaveri pelasi. Se ei varmaan ole oikeasti kovin hankala en tiedä? Mutta silloin kaikki tuotti vaikeuksia. Ja sitten kun se keksi nuita surullisen kuuluisia fraaseja... :D

   Sonic on aivan ihana ja muistaakseni musiikki oli myös hyvää! :)

   Poista
 7. Äää, toi taas niin ihania muistoja mieleen! :D
  Muistan kun sain mun ekan tamagotchin, olin niin reippaana nielurisaleikkauksessa ja mentiin tän jälkeen ostaan mulle keltainen yksilö kissaolennolla... :D Mukaan lähti vielä kaveriks barbi! Ja kaikki barbithan löytyy vielä, säilytyksessä vanhemmilla....
  Me kans lainattiin siskon kanssa kirjastosta noita alkupolku-pelejä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! :D Mikä niissä tamagotcheissa niin viehätti? En muista omistaneeni yhtäkään, mutta muistan sen buumin. :D Furby oli parempi! <3 Ja onneksi olet säilyttänyt Barbit! :)

   Alkupolku! <3

   Poista
 8. Ekaluokan vihanneslaulu. :D
  Tuossa pari päivää sitten muuten kaivoin PS1:sen kaapista ja pelasin noita vanhoja pelejä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...Porkkana, pitkulainen! Porkkana porkkana syö minut suuhusi! Jotenkin nuin se meni. :D

   Voi, pitää joskus taas yhessä pelailla niitä. :)

   Poista
 9. Crash bandicoot yksi lemppareita ja sonic myös.En todellakaan kaikkia muista mut mieleen tulee lemmings,ape escape,sit joku sairaalapeli jonka nimeä en muista.Pacman oli myös yksi.Leluista barbit ja ponit varmaan vei suosion.Muistan ku piti saada yx joulu ponikoulu ja tiesin että se on ostettu.Saatiin samana vuonna veljen kaa yhteisenä amiga 500 ja se sai käyttöön sen etukäteen,kinusin ponikoulua käyttöön mut en saanu =).Aika paljon tuli pelattua myös lautapelejä kuten afrikan tähti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja pelejä siis aika paljon! :)

   Ja vähänkö oli siistiä aina kirjottaa joulupukille lahjalistaa ja avata paketteja. Toki se ilo on vieläkin ja nyt kun voi ostaa vanhemmille takaisin lahjoja. :) Odotan jo aattoa! :D

   Lautapeleistäkin olisi voinut tehdä erikseen, mutta olisi tullut aika pitkä postaus... :D

   Poista
 10. Oi, niin paljon ihania vanhoja pelejä olet tässä esitellyt! :) Varsinkin tuo Hugo-peikko-peli oli hassu(ei, Hugoa ei nimetty tämän Hugon mukaan.. ;D), ja Crash Bandicootin kaikkia osia tuli hakattua aika paljon myös.. :D Segalta Sonic oli ihan paras, en tosin muista tuota kilpailupeliä vaan ihan perus tasoloikkapelit..

  Ja munkin mielestä nuo krokotiilin tapaiset pelit oli pelottavia! :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Mietinkin, että onkohan Hugo saanut nimensä pelistä. :D Jotenkin vaan aattelin koko ajan sitä, kun kirjoitin nuita lauselmia. :D Crashia en ite paljon pelannut, mutta kaverit aina pelasi. :) Joo, Sonicistahan on varmaan muutama erilainen peli! Itse muistan tuon juoksupelin. :)

   Joo, siitähän oli se koiraversiokin, joku Bulldog miltä piti hampaita painaa. :D Kauheeta! Mut Krokotiili oli meilläkin. :)

   Poista
  2. Heh, Hugo nimettiin kyllä yhden Hugo-hahmon mukaan, ehkä paljastan sen blogissa piakkoin..

   Mä muistan kans just sen bulldogin, katoin vaan kauhuissani vierestä kun muut pelas sitä. :D

   Poista
  3. Siistiä! :D Minäkin olen suunnitellut esittelykierrosta edesmenneestä ja nykyisistä eläimistä ja mistä ne on saanut nimensä. :)

   Hahaa, ihme pelejä lapsille tehdäänkin! Muistan sen mainoskuvankin. :D

   Poista
  4. Tommonen "elämäni eläimet" -tyyppinen postaus kuulostaa mielenkiintoiselta! Saatan itsekin väkertää moisen! :)

   Poista
  5. Ja juurikin sopiva "ajankohta" kun on eläinten viikko. <3

   Poista
 11. voi ei vaikka 1990 loppu puolella oonkin syntynyt nii kaikki nuo lelut muistan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Nuista oli itseasiassa aika hankala löytää kuvia! Onneksi kuitenkin ihmiset on talletellu niitä kuvien muodossa ja saadaan muistella lapsuutta. :)

   Poista
 12. Apua, melkeen kaikki noista leluista on niin tuttuja, joko oon ite omistanu ne tai sitten naapurit lapset (: Mulla oli myös tuollanen furby, söpö eläin :) Näin juuri mainoksen, missä mainostettiin noita ( tosin niissä on niin paljon uusia juttuja )

  Mä pelasin tosi paljon super mariota? En tiedä mille vuodelle se peli sitten kuuluu, sitä pelattiin niin paljon naapureitten kanssa, että päästiin koko peli läpi :) Myös tuota ekaluokka peliä on tullu pelattua ja PALJON. Sekä crashia, pelattiin sitä naapurin kanssa niin paljon, että näin siitä jopa unta, kun en päässy sitä läpi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkä värinen Furby sulla oli? :D Joo minäkin aina Prismassa käydessä näen sen ison Furby kyltin... pitäisi varmaan tsekata mitä kaikkee ne nykyisin osaa. :D

   Enpä tullut ajatelleeksi Mario-pelejä! Onhan niitäkin ollut 90-luvulla ja ne yksinkertaiset grafiikat haha! :D No sitäkin tosiaan ehkä ystäväni ja veljet pelasi enemmän kuin minä. Ja sinäkin olet ekaluokkaa pelannut, siistiä! :) Täällä yllättävän moni sanoi sitä paljonkin pelanneensa. Hauska kuulla. :D Voih! Jotkut pelit oli kyllä tosi hankalia ja ärsytti kun ei ollu taitoja päästä läpi...

   Poista
  2. Mulla oli sellainen vaaleansininen ja sitä kateuden määrää kun kaverini sai vaaleanpunaisen :D

   Poista
  3. Mulle olis kelvannut kummatkin, koska lempivärit! Mut toi ruskeekin oli rakkaus! <3 :D

   Poista
 13. Mulla oli toi Fisher Price - kassakone, ja monta tamagotchia! Hugo peli oli myös ihan huippu. Kiva tämä teemaviikko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki keittiöjututkin oli tietysti tosi ihania ja olin vähän kateellinen, kun kaverilla oli muutama lasten keittiökalusto eli jotain lelu-uunia ja sellaista. :D

   Hugolla on kyllä hyviä sanontoja! Tulihan sitä kokeiltua, mutta oli niin ärsyttävän vaikea peli. :D

   Kiitos, tosi mukava kuulla että oot tykännyt tästä teemaviikosta! :)

   Poista
 14. mä rakastin poikien leegoja, automattoa ja my little ponyja :D Ihania nää postaukset! oot onnistunu saamaan näihin semmosen oikeen tunnelman! :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voii! Samoja juttuja siis. :)) Kiitos! Yritin tehdä vähän jotain erilaista ja tuoda varsinkin mahdollisimman paljon näihin postauksiin, mutta että ne olisi luettavia kuitenkin. Ja että oikeanlaista tunnelmaa löytyisi lukiessa! :) Joten arvostan mielipidettäsi! <3

   Poista
 15. mulla oli/on tollanen vihree krokotiili peli XD se on paras<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelottava, mutta ihan hauska peli! :D

   Poista
 16. Barbiet, Betty Spaghetti (on muuten vieläkin miun huoneen pöydällä, kun kummityttö oli leikkiny niillä), krokopeli, tuo keiju -juttu oli myös, liikennematto, Fortuna, suklaapeli (missä piti välttää sitä toukkaa), pikkulegot ja virtuaalilemmikit sekä pokemonkortit.

  Hugo oli hyvä lastenohjelma, samoin prätkähiiret :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohmygod niin se suklaapeli! Muistan sen aina. :D Löytyisköhän sitä keltään tai jostain kuvaa? Vai onko sulla se siis? :) Se oli ihan paras!

   Hyviä ohjelmia! :D

   Poista
  2. Meillä on se suklaapeli :)

   Poista
  3. Minäkin sain nimen eilen tietooni eli kyseessä Choco! :))

   Poista
 17. Oii mitä muistoja! :D Ihmetyttää vaan miten vm-93 tai vm-99 muistaa tollasia O.o Onko ne ollu silloinkin vielä kun ootte olleet pieniä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu mitä tarkoitat! Tulihan nuita leikkejä leikittyä ja pelejä pelattua siitä asti kun alkoi tajuamaan maailman menoa eli 90-luvulla ja oon siis syntynyt '93. :D En välttämättä ymmärtänyt kysymystäsi. :)

   Poista
 18. Eiiih! Mulla on nyt jostain syystä tullut muisteltua ite kaikkia leluja ja pelejä yms. mitkä oli lapsena kova juttu ja tuo Alkupolku ekaluokka on ehdottomasti yksi niistä. Mä lainasin sitä aina kirjastosta ja tuo ruokalaosuus oli just parasta! Oi voi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkupolku oli kyllä mahtavin peli ikinä! :D Siis se ruokalaosuus ja kaikki ne laulut! Nostalgiapurkaus. :D <3

   Poista