Kissojen agility- ja aktivointikurssi


Helou! Kuten aiemmin olinkin jo vihjaillut, että otin osaa tällaiseen kissakurssiin eilen. Huomasin ilmoituksen eräässä Kissa on paras kaveri -yhteisössä Facebookissa ja ilmoittauduin heti! :) 

"Kurssi sisältää luennon- ja käytännön harjoituksia. Käytännön osuus suoritetaan kouluttajan omalla kissalla, ethän siis tuo omaa kissaa mukanasi. Jokainen osallistuja saa 400 g pussin Royal Canin kissanruokaa ja 3 kg kissan kuivikepellettejä (olkipelletti, imukyky n. 300%). Kurssin hinta on 20 €.

Kouluttajana ja luennoitsijana toimii eläintenkouluttaja,
Jenni Yli-Tainio / Animal active"

Kurssi kesti kolme tuntia ja ensimmäinen tunti käsitteli pelkästään kissaa ja minkälainen kissa on! Asiat olivat siis erittäin tuttuja suurena kissan ystävänä, mutta kurssin pitäjä Jenni painotti sitä ettei siitä voi koskaan puhua liikaa. Kertaus on opintojen äiti ja sitä kautta siirryimme toisella tunnilla aivan uuteen asiaan eli kissan virikkeistäminen ja aktivointi. Kolmas tunti oli kissojen kanssa agilitya, josta paljon kuvia lopussa!

♥ Harjoitusvälineitä ja aktivointivälineitä voi tehdä myös itse!


Virikkeistäminen

Kissa pääsee toteuttamaan luonnollista käyttäytymistään ja tarkoitetaan siis metsästysvaistoa: vaani - hyökkää - syö! Ruoalla virikkeistäminen on oiva tapa saada kissa mukaan, mutta toinen tapa on tietysti lelut! Kissalla voi olla päiviä, jolloin se ei halua palkaksi ruokaa, mutta on kiinnostunut leluista. Kaikki riippuu myös ajankohdasta ja palkkion laadusta, ei kissa mihin tahansa ryhdy!

 Pitää osata olla kärsivällinen ja valita sopiva ajankohta!


Aktivointi

Mitä tahansa, missä kissa joutuu käyttämään niitä lihaksia ja aivojaan. Omistajakin on tässä kohtaa se aktivoija. Aktivoinnissa opetellaan uusia asioita. On olemassa erilaisia aktivointileluja, joista kissoille sopivat myös useat koirien ja jyrsijöidenkin aktivointilelut! Erilaiset temput- hyppy- ja esteharjoitukset sopivat ehdottomasti kissoille! 

 Naksutin ja kosketuskeppi on hyviä välineitä kissan kanssa opetellessa ja harjoitellessa!


Agilityn hyvät puolet:

Virikkeistämisellä ja aktivoinnilla voidaan poistaa kissan ei-toivottua käyttäytymistä (virtsaaminen, huonekalujen raapiminen, hyökkäily). Kissa ei siis tylsisty ja tee tuhmuuksia! Omistajan ja kissan välinen suhde paranee. Tottakai, kissa pysyy myös terveenä ja tyytyväisenä! 

Miuku
Jennillä oli mukana neljä kissaa mukana agilityssa, mutta yksi heistä oli vain mukana katsomassa ja sosialistumassa. Muut kolme tekivät temppuja ja joista otin kuvia eli Miuku, Poju ja Neiti-Röppö. Sen lisäksi Jenniltä löytyi siis myös Mese. Ja kotona löytyy näiden neljän lisäksi vielä kaksi kissaa, kolme koiraa, käärme ja kaloja. Hänen Kultsu-kultakalansa osaa myös jalkapalloa. :D

Kissojen esittely 

Miuku ♂ (s.2010) Jennin ensimmäinen kissa, joka on melkein täysin sokea. Miuku on ollut melkein pennusta asti täysin sokea, mutta näkee valoja ja varjoja vähän. Miukulla oli siis pentuna paha silmätulehdus, joka muodosti silmiin kaihin. Miuku on kuitenkin erittäin ihmisrakas kissa ja rakastaa kaikkia ihmisiä ja tutustuu mielellään uusiin paikkoihin ja kulkee Jennin kanssa kaikkialla mukana.

Etualalla Miuku, vasemmalla Neiti-Röppö ja takana Poju :P
Poju ♂ (s.2010) Emo oli hyljännyt kolmiviikkoiset maitopennut autoon, josta ne sitten pelastettiin. Poju on kuitenkin hyvä agilityssa ja temppuja osaa kuten istu, maahan ja takajaloille nouseminen. Porukan ainoa, joka ei koske aktivointileluihin vaan mieluummin temppuilee ja tekee oikeita tehtäviä. Jenni sanoo myös Pojua joukon charmaattisimmaksi, johon naiset ihastuu!

Etualalla Neiti Röppö, vasemmalla Miuku ja oikealla Poju :)
Neiti-Röppö ♀ (s.2010) (Ja Mese hänen sisarensa, joka oli mukana) tulivat paikasta, jossa ei ollut hyvät oltavat eläimille. Neiti on hyvin aktiivinen oppija ja osaa myös tempun "keuli" (oravatemppu), joka nähtiin paikan päällä. Eli istuma-asento ja tassut heiluvat anovasti ilmassa. Neidin kanssa Jenni oli aloittanut vasta viikko sitten agilityn ja hyvin meni paikan päälläkin kaikki esteet läpi! 


Agility sopii siis kaikille kissoille, oli sinulla sitten maatiaiskissa tai rotukissa! Nuori tai vanha. Sokea tai ei sokea. Sulakka tai tukeva. Myös kuntouttamisessa varmasti suositeltava keino, jos etenee varovaisesti. Ei ole tekosyytä olla aloittamatta kyseistä aktiviteettia kissasi kanssa! Ei kissa ole laiska, vaan omistaja luultavasti on! Lukekaa / lainatkaa aiheeseen liittyviä kirjoja. Rakentakaa tai hankkikaa omat harjoitusvälineet ja lelut! Lukekaa ja kyselkää netistä agilitysta!

♥ Sopii siis ihan kaikille kissoille!


Harrastaako kissanne tai koiranne agilitya?
Haluatteko tietää, miten itse voitte tehdä harjoitusvälineitä tai aktivointileluja?

12 kommenttia :

 1. Mielenkiintoinen postaus! Aattelin itekin kirjottaa jotain aktivointipostausta, kun ollaan vielä vähän harjoiteltu ja ehkä jotain videotakin voisi kuvailla sitten. Hugo oppi muuten tänään läpyn(eli yläfemman)! Ihan käsittämätöntä kuinka nopeesti se alkoi nyt oppimaan kun pääsi jyvälle koko touhusta. :) Millos Simban naksutinkoulutus alkaa? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! :) Minäkin otin muutaman videopätkän paikan päällä estehypyistä, mutta en tehnyt niistä kollaasia ku ei ole vieläkään asennettuna editointiohjelmaa tähän uudelle koneelle. :< Oujee! Se osaa nyt saman kuin Misunkin! :3 No nyt tuntuu, että alan olla oikeilla eväillä valmis tähän Simbankin kouluttamiseen siis sillai oikealla tavalla ja suuri määrä tietoa, että miten aloittaa... niin pian! Varmaan tämän kiireisen viikonlopun jälkeen tulen aloittamaan naksukoulutuksen, temput... ja sitten kun pääsen Sotkamoon, niin iskä vois rakentaa mulle muutaman esteen ja siirryttäisiin siihen agilityyn. ;)

   Odotan sinulta innolla myös postausta Hugo-hurmurista ja etenemisestä! :3

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Jee, mukava kuulla! Kiitos kommentista Eekku! :) <3

   Poista
 3. Mä en ollut kuullukaan ennen kissoille suunnatusta agilitystä :) Kiva kun postailit siitä tänne ja jaoit tietoa. Jään odottelemaan nyt, miten Simba ottaa virike- ja agilityjutut vastaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että Simballa on aika hyvät valmiudet lähtee agilitya harrastamaan, koska se on innokas, aktiivinen ja leikkisä kissa ja huomio kiinnittyy minuun kun niin haluan! Ehkä lelujen / herkkujen eli palkkioiden valinta on suurin haaste! Eli että on tarpeeksi kiinnostava lelu tai herkku minkä eteen se haluaa ja on valmis tekemään töitä. :3 Minäkin ihan innoissani tästä asiasta ja ensi viikolla alkaa reenaus eli napsutin -harjoittelu ja temppujen aloittelu. Agility ehkä vähän myöhemmin tulevaisuudessa, mutta kaikki tulee tallentumaan blogiin tavalla tai toisella. :)

   Kiitos kommentista ja kiva, että postauksesta oli sinulle hyötyä tai opit jotain uutta!

   Poista
 4. mielenkiintoinen ja ihana posaus , lisää tämmöisiä jos ja kun alat Simban kanssa reenaamaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Voisin pitää vähän päiväkirjan tyylistä että kirjoittelen miten aina edistytään ja julkaisen sen aina jonkin ajan sisällä! :) Kiitos kommentista Maarit! :>

   Poista
 5. Oi kuinka ihunia kissoja! Voi miuku-raukkaakin :( agility on kiinnostanut kauan, mutta kaneille. Tosin toinen on todella vanha ja laiska, toinen on pirteä eikä sitä voi houkutella millään :/ Mutta todella kiva idea ja toivottavasti pistät jotain juttua omista harjoituksistasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) Mutta Miuku oli tilanteeseen nähden todella yllätys, että se halusi kiehnätä kaikkia ihmisiä ja tehdä meille temppuja! :) Ehdottomasti pupuagilitykin on sellainen, mitä kannattaa kokeilla. Minullakin oli pupu, jolle yritin opettaa esteitä mutta sillä oli vähän semmonen tempperamentti ettei se kaikkeen ryhtyny. :D

   Jees! Palaamme asiaan taas jossain merkeissä! Kiitti Ella kommentista. :)

   Poista
 6. Kuulostaa kyllä tosi kivalta! En oo ikinä nähny enkä oikeastaan kuullutkaan kissojen agilityhommista, ois mielenkiintoista nähdä miten se käytännössä menee :) Kuitenkin kissat niin erilaisia eläimiä kuin koirat, ja varsinkin tällaisessa asiassa ero ois mielenkiintosta nähdä :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kissoilla ja koirilla on niin paljon eroja, mutta kyllä ne kissatkin tätä harrastaa! Ja on kisoja ja sellaisia myös. :) Temppujakin moni kissa osaa tehdä, joten siitä voi siirtyä sitten vaikka agilityn puolella, jos haluaa kissan kanssa enemmän touhuilla ja on aktiivisuutta ja kiinnostusta. :3 Katsotaan nyt mitä tästä tulee!

   Poista