![]() |
Kuva: Primacat |
BARF = bones and raw food
Hei! Etsin tavallaan sitä häntää, että miten voisin alkaa kirjoittamaan tästä aiheesta. Haluan jo aluksi varoittaa, että en tiedä tästä aiheesta kaikkea ja saatan tehdä virheitäkin, mutta parhaani mukaan opin ja etsin tietoa. Aiheena olisi siis barffaus - raakaruokinta - kissan luonnonmukainen ruokavalio. Simban ja Felixin kanssa ei olla ihan siellä asti, että kokonaan lihaa söisivät... mutta yritys on kova. Barffaukseen innoittaja on ollut suurilta osin Kissankujeita blogin Sonja, mutta myös muita herätteleviä tekijöitä on ollut muunmuassa Misu. Luvassa on paljon tekstiä, koska tämä tietopaketti toimii minulla itselläkin sitten sellaisena muistilistana ja on varmasti hyödyllinen asiasta kiinnostuneille. :)
![]() |
Minäkö pullea? Höh. |
Misu oli joskus ihan terve nuori kolli, kunnes jossakin vaiheessa kastroinnin jälkeen alkoi lihoa. Miettikää miten ihanaa on omistaa pullea maatiaiskissa? Tosi suloista. Ehkä ei. Kuvioihin alkoi tulla vahingolliset virtsailut ja syömättömyys joka paljastui eläinlääkärissä sitten virtsakiteiksi tai kiviksi. Ruokavalio oli muutettava loppuelämäksi. Seuraavana taisi tulla hammasongelmat, jotka piti hoidattaa ammattilaisella ja yksi hammas poistettiin. Viimeisin asia on ollut diabetes, johon äiti hankki tietysti asianmukaiset lääkkeet. Olisiko nämä kaikki voitu välttää? Varmasti.
![]() |
"Äiti me halutaan oikeaa ruokaa!!!" |
Simban ja Felixin kohdalla ruokavalio tulee siksi muuttumaan ja tällä hetkellä me puolibarffataan. Isoveli Simba on edennyt hitaammin ja nirsoillut uusien asioiden kanssa, mutta kuitenkin lopulta aina maistanut. Pikkuveli Felix ei yleensä kyseenalaista mitään mitä ruokakuppiin laitan, vaan mussuttaa mielellään kaiken mitä tarjotaan. Jauheliha on kummallekkin pojalle tuttu asia ja uutena on tullut myös viikottainen keltuainen. Naapuri antoi meille testiin naudan maksaa ja sydäntä. Felix söi maksan lopulta kun siihen sekoitti tonnikalaa, mutta Simba vain lipaisi omaansa. Sydäntä tarjottaessa seuraavana päivänä Felix hotki kaiken ilman ongelmia ja Simba söi omasta kupista puolet. Maustamattomat kanasuikaleet on meidän talouden ykkösjuttu ja sitä on useammin viikossa! Kaikenlaiset kalat myös maistuu, mutta paljon on siis vielä kokeiltavaa!
![]() |
Kuva: Primacat Taulukossa virheellistä tietoa! Hiilareille ei ole tarvetta, mutta niitä voi olla 1-2% (riippuu kissasta). Rasvat ainoastaan 10%. |
Kissa on luonnostaan lihansyöjä, joten moni voi yllättyä miten paljon turhaa evästä on tungettu tavallisiin markettiruokiin. Niissä mainostetaan lihaa, mutta todellisuudessa ne voi sisältää alle 10% lihaa ja loput onkin sitten täyttä moskaa. Ne voivat ja yleensä sisältävät viljaa, sokeria, lisäaineita mitä kissa ei pysty sulattamaan ja siitä muodostuu hiljalleen ongelmia. Märkäruoat eivät anna myöskään työtä kissan hampaille, jolloin muodostuu hammaskiveä. Raksut puolestaan voi aiheuttaa elimistön kuivumista ja johtaa siten ylipainoon, virtsakiteisiin, allergioihin, sokeritautiin ja turkin huonontumiseen (kuten Misulla varmasti oli suurena tekijänä sairauksiin kun saa raksuja aamusta iltaan.)
"Kissan muroissa tai herkuissa voidaan sanoa, että ne vähentävät hammaskiveä. Murot yleensä koskettavat ainoastaan hampaan kärkeä tai ne nielaistaan kokonaisena. Vaikka murot sisältäisivät hammaskiveä vähentäviä aineita, niin vastaavasti siinä olevat hiilihydraatit lisäävät sitä."
Vaihtoehtoja kissan ruokkimiseen on kolme kuten 1. tietoisesti vaihtaa se teollinen ruoka laadukkaampaan ja ennen kaikkea viljattomiin vaihtoehtoihin... 2. syöttää sekä teollista ja lihaisaa ruokaa... 3. siirtyä 100% lihaisaan ja proteiinipitoiseen ruokavalioon, jolloin pitää sisällyttää myös erikseen vitamiinivalmisteet mukaan.
Kolmas vaihtoehto sisältää...
raakaa luista lihaa kuten broilerin siipeä, selkää ja kaulaa
porsasta, nautaa, kalkkunaa, hevosta, lammasta, peuraa, kania ja jyrsijöitä
kananmunakeltuaista ja kuorta
kalaa ja katkarapuja
vitamiinivalmisteita ja kalaöljyä
Moni saattaa pelätä loisvaaraa tai muita tauteja raa'asta lihasta ja kanasta, mutta huoli on turhaa. Kissa on luontaisena lihansyöjänä kehittänyt jo itselleen panssarin bakteereja vastaan. Sehän vetää metsässäkin pikkulinnut ja hiiret nahkoineen päivineen. Salmonellastakaan ei ole vastusta kissalle ja sitäpaitsi sen riski on erittäin vähäinen kotimaisessa lihassa. Ihmisen on itse huolehdittava hygieniasta käsitellessään lihaa. Poikkeuksena kissalle tarjotuissa tuotteissa on otettava huomioon itse metsästetty riista tai järvikala, jotka pitäisi kypsentää.
![]() |
Kuva täältä. |
Vain kerran viikossa...
raakaa luista broilerin osaa (kalkki ja fosfori)
sisäelimistä maksaa, munuaista, mahaa ja kieltä (A-vitamiini)
katkarapuja (omega-3)
kananmunakeltuainen (A, E ja D-vitamiini)
kananmunankuori (kalkki)
Ravintolisät
Monivitamiinivalmiste
Kalaöljy
Lihan säilytys ja pakastus (sekä kypsennys) hävittää osan vitamiineista ja toisista lihoista saa tietyt jutut joita toisista puuttuu, joten lisäapu on tarpeeseen. Kuitenkin liiallisissa vitamiinien antamisessa on yliannostuksen vaara, mutta käsittääkseni niitä pitäisi olla päivittäin ruoassa suurina määrinä, että aiheuttaisivat ongelmia. Vitamiineilla on kuitenkin tärkeä osa, koska ne vaikuttavat oikeina määrinä näköön, ihoon, lihaksiin, hermostoon, vastustuskykyyn ja kivennäisaineet luustoon, turkkiin ja kynsiin.
Kivennäisaineita ja vitamiineja ei saa läheskään tarpeeksi pelkästään lihasta, joten ravintolisällä turvataan saanti ilman, että määrä kasvaa. Luonnossa kissa saa saaliista kaiken, koska se syö eläimen kokonaisena ja kotioloissa saa ainoastaan osina. Tämä kannattaa muistaa sitten ruokalistassa, että tarjoaa monipuolisesti kaikkea. Eri alueita eläimestä ja lihan lisäksi niitä luisia osia.
![]() |
Kuva täältä. |
"Raaka liha täyttää kissan vatsan paljon paremmin
kuin teollinen ruoka."
Summa summarum! Jotkut kissojen omistajat kokevat varmasti markettien märkäruokien ja raksujen antamisen helpommaksi kun ei tarvitse paloitella ja annostella lihoja kissalle eikä miettiä lisäravinteita. Kuitenkin jos ottaa vähän aiheista selvää, niin ei se ole mitään rakettitiedettä. Itse tutkin vielä vitamiinivalmisteita, mutta niillä ei toistaiseksi ole kiire puolibarffaajana. Tärkeintä on, että tarjoaa kissalle monipuolista ravintoa, joten ei voi mennä pieleen. Pelkästään teollinen ruoka on jo itsessään haitallista, joten raakaruokintaan vaihtaminen ei voi olla virhe.
Lopulta tässä on kyse kuitenkin siitä miten rakas se oma lemmikki on ja kukaan ei halua turhia sairauksia ja eläinlääkärissä käyntejä. Rakkaus eläimeen saa varmasti innostuksen ottaa aiheesta selvää ja netti on pullollaan kirjoituksia barffauksesta.
Barffaus auttaa...
painonpudotuksessa
hajuhaitoissa
yleisessä kunnossa
hampaissa
Ihmiset myös herkästi luulee, että barffaus tulisi kalliimmaksi kuin teollisella ruoalla ruokinta. Olen kuitenkin törmännyt netissä muutamiin laskelmiin, joissa ei ole ollut suurta hintaeroa. Plussana voisi sanoa myös sen, että raakaruokinnassa tietää varmasti mitä kissa syö!
Barffataanko sinun luona?
Kissat ovat aina syöneet kaupan paskaruokia kunnes Liisa sairastui virtsakiviin juurikin kaupan ruokien takia :( sai loppuelämäkseen eläinlääkärin ruokavalion. Tässä vaiheessa havahduin ja silloin barffaus alkoi edes olla tunnetumpaa. Otin vähän selkoa ruoista ja ihan shittiä nämä Whiskasit on.
VastaaPoistaEn halunnut Pipsalle virtsakiviä joten aloin raakaruokkimaan. Alussa se oli hankalaa kun olivat tottuneet kaupanruokiin. Nyt ovat barffanneet useamman vuoden niin että syövät virtsakiviä ehkäisevää eläinlääkärin nappulaa, broilerin kivipiiraa tai broilerin sydäntä. Paljaana ei mene vaan pitää sekoittaa Applawsiin, eläinlääkärin ruokaan tai Shebaan.
Kun otin koiran niin olis elvää että syö barffia. Sille menee kaikki; ei kysele. Kaikki kelpaa ja hyvä niin. Syö jauhelihaa, kana-riisiä, lammasta, riistaa, maksaa yms. yms. nappulana viljaton Canagan. Kaikki eläimet voi hyvin. Mielestäni lihat on halvempia kun haen ne Kuopion Oscarin tehtaalta suoraan. Myös nappulat ovat edullisempia kun kalliita ei tule annettua liikaa vaan säännösteltynä :D
Joo elikkäs sulla oli ihan samanlainen havahtuminen, että ei voi olla kun oma kissa sairastuu yhtäkkiä. Pakkohan siihen on syy olla! Ja mikäs muukaan kuin juuri tuo ruokavalio. Tuli aika selväksi kun alkoi lukemaan barffauksesta, että miksi tuo teollinen paska on tuottanu nää ongelmat kuten virtsakivet, hampaan syöpymiset ja sen diabeteksen. D: Ja kun se ei vaadi paljoa ihmiseltä, että alkaa vähän ottamaan asioista selvää ja takaa nimenomaan eläimelle paremman tulevaisuuden! Mietin, että itselläkin kun nyt on alkanu tuo homma luistaa silleen mutkittelevasti niin onneksi aloitin jo nyt kun perskit ovat vielä 2-3 vuotiaita.
PoistaJa aluksi on kyllä ollut hankalaa nimenomaan kun vaihtaa yhtäkkiä märkäpussit lihaan ja Simba on mm. protestoinu tosi paljon ja jättäny syömättä. On kuitenkin lihoja mitä se syö joten totuttelua vielä. Felix ei ole kyllä nirsoillut ollenkaan! Käsittääkseni se sai jo kasvattajalla monipuolista ravintoa ja tein jo silloin sen ottaessa tietoisia valintoja ruokinnan suhteen, että sen on ollut helppo kokeilla uusia juttuja nytkin! :) Onnistumiset tuo kyllä hyvän mielen! Broileri on täälläkin aikamoisessa suosiossa.
Nuo sun mainitsemat Applaw ja Canagan pompsahti aika usein esille kun luin erilaisia postauksia raakaruokinnasta ja käsittääkseni ne on sieltä parhaimmasta päästä mitä tulee purkkiruokaan tai nappuloihin, joten tosi hyvä, että nykyään on sellaisiakin olemassa! Siis lihaisiakin märkäruokia ja viljattomia vaihtoehtoja. :)
Koira on varmasti helppo totutella mihin vaan kun ne on niin ahmatteja! :D Kissat vaan aina miettii hmmm minkälainenhan päivä mulla on söisinköhän tuota ja tätä.... :D
Pitää tosiaan itsekkin alkaa ottaa merkille mistä kaikkialta hankin halviten lihat ja tämmöset, mutta varmasti on sulla helppo kun tehtaalta saat suoraan! :D
Ihan älyttömän hyvä ja tärkeä aihe, wow tästä sainkin paljon uutta tietoa! :) Monipuolinen ruoka kissalle on tärkeä, niinkuin tekstissä sanoit ja siihen itsekkin pyrin mahdollisimman paljon. Omalle kissalleni ei edes kelpaa nuo kaupasta ostetut halppis märkäruuat, se vaan nuolee pinnalta "kastikkeen" pois ja jättää itse ruuan syömättä, tykkää sitten enemmän syödä just jotakin kanaa, kotiruokaa ja naksuja jne.
VastaaPoistaEi vitsi mä innostuin nyt lukemaan ja ottamaan tästä aiheesta enemmän selvää, se on ihan älyttömän tärkeetä että oma lemmikki voi hyvin, eikä tule niitä sairauksia tai eläinlääkärissä käyntejä. Tosi hyvin toteutettu postaus! :)
Hyvä, että innostuit lukemaan näinkin pitkän tekstin ja postauksen, koska sehän on tärkeästä aiheesta! Toivottavasti tämä nimenomaan innostaa kissaihmisiä miettimään valintoja, jos ei ole aiemmin ollut tietoinen teollisen ruoan haitoista ja mitä esimerkiksi lihan lisäämisellä saa jo aikaan! Kissa ei aina ole ihan valmis heti vaihtamaan raakaruokintaan, mutta pikkuhiljaa varmasti onnistuu ja Facebookissakin on kissojen luonnonmukainen ruokinta -ryhmä minne itsekkin hiljattain liityin, koska siellä on asiasta tietäviä joilta voi kysyä neuvoa kun itsellä ei tieto ihan vielä riitä. :D Tulen käsittelemään tätä aihetta kuitenkin lisää jossain vaiheessa! Ihana kuulla, että teilläkin on tarjolla myös sitä lihaa. :)
PoistaJoo kun ihminen herkästi miettii, että lihan syöttäminen kissalle on kallista ja teollinen ruoka helpompaa. No mites sitten suu laitetaan kun kissa sairastuu ja eläinlääkärilaskut puhaltelee pilviä? :D Siinä vaiheessa ei tehdä enää selvää säästöä. Kiitos Inka!
Meillä on käytössä juurikin tuo sun kakkosvaihtoehto: kissat syö suurimmaksi osaksi jauhettua possun sydäntä ja Applawsin laadukkaita raksuja. Ja eron muuten oikeasti huomaa, kun vertaa arkettiraksuja syöviin kissoihin: paino-ongelmia ei ole, hiekkalaatikko ei haise ja ulosteiden määrä on pienempi, kun kissat pystyy hyödyntämään suuremman osan ruuasta.
VastaaPoistaKoira meillä syö vielä enemmän raksuja, kun sopivia lihavaihtoehtoja vielä etsitään, mutta laadusta ei tingitä :)
Oman kokemuksen mukaan jo osittainen barffaus on edullisempaa kuin markettien purkkiruoka.
Niin tuo Applawsin merkki tulikin useasti vastaan, että on ihan laadukasta raksua! Minä oon esimerkiksi sokeuksissani ostanut Royal Caninilta joskus muroja kun olen luottanut merkkiin ja en ole sitten tarkistanut sen sisältöä! Kauhea virhe. :/ Onneksi nykyisin on monta viljatonta vaihtoehtoa olemassa ja kissa pystyy hyödyntämään kaiken. :)
PoistaJoo ja varmasti barffaus voi olla moninpuolin edullisempikin vaihtoehto kuin teollinen ruoka. Riippuu ihan tosin mitä merkkejä on tottunut ostamaan ja mistä saa lihat ja alennuslihathan on parhaita paloitella ja laittaa pakkaseen kissalle! :) Tänäänkin kuten Facebookista luit niin paloittelin kaks viljapossun sydäntä kissoille pakkaseen ja tuli 10 annospussia, joten niitä sitten silloin tällöin sulatellaan käyttöön. :) Sydäntä onneksi voi antaa enemmän kuin monia muita sisäelimiä!
Tosi mielenkiintoinen teksti! En oo ikinä ajatellut asiaa tällä tavalla. Enkä sitä että kaupanvalmis ruuat ovat "paskaa". Meillä koirat syö kotona tosi paljon ihmisten ruokaa. ( Samaa mitä äiti esim tekee itelle mutta jättää osan maustamatta) Mutta sitten lisäksi niitä koirien mukuloita, luita jne Tosiaan tuo sama pätee varmaan koirillakin, että jos syövät paljon kaupan valmis ruokia voivat sairastua ;O Tosi ikävää :/
VastaaPoistaNiin kyllä se varmasti pätee koiriinkin samalla tavalla, vaikka en niiden ruokiin olekkaan perehtynyt, mutta monet koirien omistajatkin barffaa yhtälailla kuin kissojen omistajat! Lisäksi fretitkin on mainittu kun on googlettanu sanan barf. Käsittääkseni koirille on kuitenkin tarjolla paljon enempi sellaisia kunnon lihapakkauksia mitkä sisältää kaiken tarvittavan. Ehkä kannattaisi ottaa joku päivä selvää ja puhua tuosta kotonakin teillä koirataloudessa, että miten olisi jos lisäisi sitä ja tätä ruokavalioon! :)
PoistaMe ei osteta kissoille enää markettiruokaa, vaan tilataan netistä parempia kuivamuonia. Zumba syö päivittäin kuivamuonaa, mutta ollaan tosi tarkkoja, että ne ovat laadukkaita eivätkä ainakaan sisällä viljaa. Zumballa on niin herkkä vatsa, että se ei kestä yhtään viljaa.. Onneksi se juo paljon, joten nesteytys on kunnossa. Kuivamuonan lisäksi Zumba syö broilerijauhelihaa kaksi kertaa päivässä. Ikävä kyllä se on vähän nirso kisu, eikä suostu oikeen muuta lihaa syömään.. Mut onneksi edes jauhelihaa :)
VastaaPoistaZumba on muuten joskus ollut hammaskivenpoistossa, ja sen jälkeen eläinlääkäri suositteli sille oral-nappuloita. Ne on isoja ja ovat kyllä pitäneet hammaskivet poissa, ei oo tarvinnu toiste käydä poistattamassa.
Esteri taas ei syö kuivamuonaa ollenkaan, ei ole ikinä syönytkään. Sille annetaan kalkkunaa, broilerisuikaleita, sydäntä tai jauhelihaa pari kertaa päivässä, ja sen lisäksi se tarvii välillä vähän lisäravinnoksi pussiruokaa. Mutta siis pussiruuatkin tilataan netistä, ei osteta kaupasta. Sellaset pussiruuat on parhaita, joista näkee oikeasti mitä se sisältää.
Vitamiinilisänä käytetään GimPet-tahnaa, se on tosi hyvä! (En oo muuten varma, onko se nykyään GimCat-nimellä, mutta ennen oli ainakin GimPet.) Meille on kasvattajat sitä suositelleet. Zumba syö sitä ruuan mukana ja Esteri suoraan tuubista, taitaa siis olla hyvää :D
Se piti vielä mainita, että meillä pakastetaan lihat ennen kuin annetaan kissoille. Ainakin niiden kasvattaja suositteli pitää lihoja pari päivää pakastimessa, niin ei sitten ainakaan tule mitään tartuntaa niistä.
Jopas tuli pitkä kommentti :D
Ei haittaa yhtään pitkät kommentit, hyvä että tämä postaus on tuonut tämmösiä pitkiä kommentteja ja kerrankin saa keskustella kivasta aiheesta. :D Harvemmin näin pitkiä pohdintoja blogissa saan omalle sivulle! :D
PoistaKiva, että sä oot heränny tuohon jo aikoja sitten et jos teilläkin syö kuivamuonaa niin sitten sitä laadukasta ja viljatonta ja teillä on kaikki lihatkin kunnossa, että kissat saa kunnon lihaa!
Meilläkin on tuo nirsoilu tuttua. Meinasi mennä tänään usko Simban kanssa kun ei suostunu viljapossun sydäntä syömään, mutta Sonja keksi hyvän kikan, että joko murentaa muroja päälle tai märkäruokaa valuttaa niin kissalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin syödä myös ne lihanpalat sieltä seasta. :D Ja yhdessä hujauksessa oli tämän vinkin myötä kuppi mennyt!
Onneksi Felixillä ei ole ollut ongelmaa kieltäytymisen kannalta ja kaikki menee!
Mä kyllä huomaan, että varsinkin Simballa on hampaiden päällä sitä hammaskiveä ja jostakin oon lukenu, että kissan hampaat kannattaa ekan kerran käydä tarkistuttamassa kolmen vuoden iässä. Simba täyttää siis nyt 3 vuotta joulukuussa, mutta ollaan sitä ennen menossa kuitenkin lääkäriin sen merkkailun takia. :D Tai siis kusee vääriin paikkoihin... mutta ei siitä sen enempää.
Itsekkin oon miettiny, että alkais taas tekemään niitä kunnon tilauksia Zooplussalle niinku ennen vanhaan ettei tarvitse koko ajan rampata kaupoissa ja tuolla verkkokaupassa on muutenkin niin halpoja ja hyviä säästöpakkauksia... ja kaiken kruunaa se laadukkuus! :) Eli ei olla ihan heti kuitenkaan siirtymässä kokonaiseen barffaukseen vaan vielä lasketaan märkäruoat mukaan. Nappuloista ollaan pidetty taukoa, mutta tosiaan jos jotain viljatonta tarjoais niin sitten eri asia. Simba kun on niin murojen perään ollut aina.
En oo tainnu kuullakkaan tuommosesta vitamiinilisästä! Mutta varmaan hyvä, jos muut kasvattajat suositelleet ja hyvä, että uppoo kummallekkin kissalle mukisematta! :)
Minä oon aina tehny niin, että jos ostan kaupasta lihaa niin tarjoan suoraan paketista tietysti päivän annoksen ja pakastan loput. :)
Me tilataan siis myös Zooplussasta, ja tuota vitamiinitahnaa löytyy sieltä :) Suosittelen!
PoistaKiitos vinkistä! :)
PoistaMeillä kai sitten barfataan en oo sitä sillain edes ajatellut, meille kun on ollut jo pidemmän aikaa viljaton ruoka kissoilla käytössä. Jos halpaa viljatonta ja puhdasta ruokaa haluaa ostaa niin S-ryhmän kaupoissa on pahvipurkeissa Mjauta, siitä syö meidän 7 kissaa 2 vuorokautta (yks syö vaan naksuja). Enään meillä ei edes syödä Royal Canin:in naksuja sillä niissä on lähes kaikissa riisiä ja viljoja.
VastaaPoistaEn vaan tajua miten itse on ollut niin sokea aikaisemmin, että eihän niissä kissan ruuissa voi olla mitään vikaa kun niitä kerta myydään kaupoissa ja mainostetaan "vain parasta kissallesi" ja eläinlääkäreissä näkyy just nuo Royal Caninit ja sellaset olevan viimeisintä huutoa. :D Että joo kun olisi osannut jo paljon aikaisemmin ottaa asioista selvää, vaikka kyllä minä oon siis parin vuoden sisällä havahtunut pikkuhiljaa tähän hommaan ja tehnyt tietoisesti hyviä valintoja ja eteenpäin mennään. :) Kiitos vinkistä ja kommentista! :)
PoistaMeillä kai barffataan koska kupissa on yleensä aina lihaa :D Tietysti nuo myös ulkoilevat joten välillä sieltä tullaan hiiren kanssa ylpeenä. Meidän kissat on myös hulluna koiran nappuloihin :D Kun koirille laittaa nappulaa, niin kupista löytyy aina kissat nakertamassa. Kissan raksuja meillä ei syödä, joskus kokeilin ja ne taisi jäädä syömättä.
VastaaPoistaOnhan kissoilla matokuurit ja sellaiset sitten ajan tasalla, jos syövät ulkoa hiiriä? :) Niistä saattaa nimittäin saada jotain loistartuntaa sitten. Mutta muuten kyllä hyvä juttu kun saavat kaiken tarvittavan kokonaisesta saaliista! :)
PoistaVitsit tää postaus avasi mun silmät kyl täysin vaikkakin mulla on ollut tiedossa se kissan oikeanlainen ravinto, mutta kaupasta tulee kyl haalittua märkäruokaa ja eläinkaupasta oon ostanut niitä ramuja kaveriksi. Pitääpä ruveta antamaan ihan oikeaa lihaakin Sindille. Osasit kyl kirjoittaa hyvin fiksusti ja kattavasti aiheesta. Arvostan <3
VastaaPoistaIhana kuulla ja kun meillä olikin osaksi jo puhetta tästä eilen, niin nyt pääsit lukemaan tän kattavamman postauksen. :D Joo, jos vaikka syöttääkin teollista ruokaa niin on olemassa kuitenkin laadukkaampia vaihtoehtoja joihin ei ole laitettu viljaa ollenkaan. Pääasia kuitenkin, että Sindi sais nyt kokeiltua ihan oikeaa lihaa! Jos kissa on syönyt ikänsä teollista ruokaa, niin sen antaminen saattaa olla aluksi hankalaa, mutta sekin auttaa, jos esimerkiksi murennat lihan päälle nappuloita tai sekoitat märkäruokaan niin samassa hujauksessa menee varmasti ne lihatkin! Opin tän blogiystävältä kun samoissa ongelmissa olin. :) Ja siis meillä herkkua on ollut kaupan kanan suikaleet joita ostan yleensä alennuksesta kun ne voi sitten paloitella ja pakastaa. Myös voi ostaa pakastealtaasta seitiä kissalle! Jauhelihaa myös vaikka silloin kun itse olet sitä ruoaksi suunnitellut, niin siitä sivusta sitten pieni kourallinen kissalle. :) Ja kananmunan keltuainen (erottele valkuaisesta) olisi hyvä antaa silloin kun muistaa eli vaikka kerran viikkoon. Tuossa muutamia mitkä on meille tuttuja juttuja. Paljon on vielä testaamatta!
PoistaPusuja ja haleja! <3 Kiitos kommentista!
Kattava tietopaketti! Me ollaan myös puolibarffattu, tosin ei järin aktiivisesti, pitäisi nyt taas kunnostautua tässä asiassa! :D Meillä syödään markettiruokaa ja virtsakiteiden ylläpitoon sopivia naksuja sekä lisäksi välillä annan raakaa jauhelihaa ja keltuaisia. Markettien märkäruuista oon valkannut aina sellaisia, joissa on iso lihaprosentti. Ohjesääntönä märkäruuissa voisikin pitää sitä, ettei viljatuote saisi olla ensimmäisten ainesosien joukossa. Kummia ruokia olen bongannut kyllä, mihin kissanruuassa tarvitaan esim. pinaattia tai porkkanaa?? :D
VastaaPoistaMeiän kollipoika Pätkis on kärsinyt pari vuotta sitten kiteistä ja hän on niin nirso, että pääasiassa syö naksuja. Yritin saada syömään erikoisruokavalioon kuuluvia märkäruokia, mutta ei kelpaa kun ei ole normaaliakaan märkäruokaa mielellään syönyt. Juo kyllä hyvin joten ei ole niin haitannut :) Mutta meidän tyttö Piku syö taas kaiken, myöskin veikan naksuja, joita ei saisi kyllä syödä, voi ajan kanssa aiheuttaa ongelmia munuaisiin. Yhdessä vaiheessa harkitsin kokonaan barffaukseen siirtymistä, mutta koin sen jotenkin hankalaksi niin se sitten jäi... Ehkä sitä nyt taas alkaa kiinnittää asiaan enemmän huomiota, vaikka sitten aktiivisella puolibarffauksella :)
Meilläkin äiti syöttää jotaki raksuja ja märkäruokaa minkä pitäis pitää virtsakiteet ja kivet poissa! Ei niitä oo ainakaan sen jälkeen tullu ja tuohan on loppuelämän ruokavalio. Joo täälläkin tosiaan puolibarffauksella mennään ja ei ihan heti olla vaihtamassa täyslihaan, koska aion ensin testata mistä kaikesta nuo pojat tykkäilee. :) Raksut ollaan pyritty jättämään pois. Nykyisin tulee itelläkin katottua tarkemmin niitä pakkauksia, että mitä niissä oikeen lukee ja mitä se tarkalleen sisältää ennenku ostan. Ja ihan kummallista tosiaan, että esim. Gourmetin ja Whiskasin joissakin ruuissa on porkkanaa, herneitä ja helmisimpukkaa! :o
PoistaPuolibarffauksellakin saa paljon aikaan! Ja tuo on aina niin vaikeeta, jos toiselle haluaa tarjotan jotain, niin toinen sitten saattaa syödä ne. Mulla on kaks perskiä niin niiden kanssa olen kyllä jo oppinut elämään niin, että syövät sitä mitä pitäiskin ja jos nirsoilee niin kaveri anto vinkin lihan kanssa, että murentaa päälle muroja tai sekoittaa märkäruokaan niin menee lihatkin huomaamatta samalla. :) Ja mun vanhempi kissa on sinänsä nirsompi, että nuorempi syö kyllä sitten aina kaiken. Pitää vaan vahtia, että ne syö omat ruoat eikä toinen änge toisen kupille. :D Kiitos kommentista!
Sitten ihmiset ihmettelee, että miks kissat on nirsoja... no kuka ite söis samaa p*skaa mitä kissat joutuu syömään. Niissä ei ole kissalle mitään! :D
VastaaPoistaNiinpä! Jos kissa sais ite päättää niin kyllä se lihahyllyltä lihaa valitsisi. :D
Poista