Sijaiskotipennut (1-6 viikkoa) + videokooste | PoPoPet

2 päivän ikäisiä
Syntymäpainot
Nala 101 g, Olaf 105 g, Sven 101 g, Kiara 90 g ja Tiana 101 g.

Pennut syntyi 14.3.2017 kannelliseen hiekka-astiaan. Elsa ei ollut ennen synnytystä näyttänyt minkäänlaisia merkkejä, että hetki lähestyy. Tuomo herätti minut aamulla kun astiasta kuului epämääräistä vikinää. Pennut jouduin viemään nopeasti pesulle, sillä hiekkaa oli joka paikassa. Emo oli hätäinen ja minä tunsin samoin. :D Rakenneltiin Elsalle väliaikaisesti mukavampi paikka ja lopulta pesue muutti kannelliseen rottinkikoriin missä on kulkuaukko sivulla.

Nostin pennut aamuin illoin keittiövaa'alle, että pystyin tarkastelemaan niiden painoa ja ravinnon saantia. Vaihdoin päivittäin myös puhtaan alustan, mutta muuten pesue vietti rauhallista elämää keskenään. Korin kansi oli aina kiinni ja pari pyyhettä päällä suojaksi. Kahden päivän imetyksen jälkeen Elsa-emokin tuli ensimmäistä kertaa pois pesästä. Emo tarvitsee tiineyden aikana ja pentujen syntymisen jälkeen suuria määriä ruokaa (ainakin kahden kissan edestä), joten PoPoPetin lahjoitusruokien lisäksi olen panostanut myös monipuoliseen raa'an lihan tarjontaan.

2 viikon ikäisiä
Silmät aukesi vaiheittain
Olaf 21-23.3, Sven 22-23.3, Tiana 23-24.3, Nala 24-26.3 ja Kiara 24-29.3.

2 viikon ikäisillä pennuilla alkoi aukeamaan silmät. Näkö ja kuulo on vasta siinä vaiheessa vielä vauvan askelissa. Kummatkin aistit kehittyvät hiljalleen. Ääni on kuitenkin alusta asti ollut kova ja hätäinen! :) Minulle se kertoo myös sen, että ovat terveitä ja reippaita pistämään vähän hanttiin. Tässä vaiheessa alkoi myös madotus ja käytössä on Flubenol (sekä Axilur myöhemmin). Madotusta toistetaan 2 viikon välein aina luovutusikään asti. Se on elintärkeää kehityksen ja kasvun kannalta.

3 viikon ikäisiä
Pesästä ulostulo seuraavanlaisessa järjestyksessä
Olaf, Nala, Sven, Tiana ja Kiara

3 viikon ikäisinä pentujen mielestä oli aika nähdä jo muutakin maailmaa. Eräs aamu hoksasin, kun pentu oli tippunut ulos korista ja siinä hetken tuijoteltiin toisiamme. Seuraavana aamuna toinen pentu oli äänekkään valituksen saattelemana ryöminyt pesäluolasta olohuoneeseen asti. Omat kissani olivat tässä vaiheessa jo vähän paniikissa, koska eivät ole pentuja aikaisemmin nähneet. Aikuiset pyörivät pennun luona ympyrää ja kokeilivat tassulla, että onko se lelu vai pitääkö sitä pestä. Pikkuisilla karvapalloilla kävely oli vielä hataraa ja kyljelle lentäminen sekä paikoillaan sutiminen näytti aika koomiselta.

Pennut hoksasivat pian miten korista pääsee liukumalla pois, mutta pyörivät kuitenkin pesän ympärillä. Huomasin, että pikkuiset alkoivat hiljalleen hahmottamaan "valojen sekä varjojen" liikkeitä. Pientä sisarustappeluakin päästiin todistamaan, kun maistelivat toistensa korvia ja kerääntyivät lämpöpalloon nukkumaan.

4 viikon ikäisiä
Kiinteän ruoan syöminen
Tiana ja Nala (possun sydän) 13.4, 
Sven ja Kiara (Hill's purkkiruoka) 14.3 
ja Olaf (Cosma sardiini) 17.3.

4 viikon ikäisenä alkoi vihdoin kiinteän ruuan syöminen. Possun sydän oli se millä sain kaksi ensimmäistä pentua syömään. Meillä oli tuoksuvaa Hill'sin purkkiruokaa joka kelpasi muutamalle muulle seuraavana päivänä naapurin kädestä. Viimeisimpänä viides suostui testaamaan Cosman sardiinia. Siitä lähtien alkoi maistumaan muutkin tarjoiltavat. Pennut syö kahdelta eri lautaselta, joten välillä kuuluu murinaa sisarusten kesken. Muutama saattaa viedä kimpaleen kauemmas ja leikkiä sillä ennen tyytyväistä mutustelua. Kissan luontainen käyttäytyminen ruoan suhteen on siis hyvin alkukantaista, vaikka ruoka ei kesken lopu.

Kun kiinteän syöminen ja veden juominen alkoi, niin jouduin myös hiekkalaatikolle muutaman kerran kantelemaan pentuja. Alkupäivinä tuli pennuilla vahinkoja mm. eteisen matolle ja huoneen nurkkaan, mutta jo parissa päivässä oppivat minne saa tehdä. Lisäsin yhden hiekka-astian lähelle koria, niin silläkin oli suuri vaikutus. Kissat ovat luontaisesti kuitenkin siistejä eläimiä ja niillä on tarve peittää jätöksensä kuoputtamalla maata. 

5 viikon ikäisiä
Pentujen suosikkiruokaa on
maatiaispossun suikaleet / sydän, jauheliha, broilerin jauheliha / suikaleet, 
silakkafileet, Cosman sardiini, Animonda Carny / Feringa kitten, Brit Care, 
laktoositon kermaviili ja Prima Cat kitten kuivaruoka

5 viikon ikäisinä pennut jaksavat leikkiä n. 20-30 minuuttia kerrallaan ja nukkuvat sen jälkeen 1-2 tuntia putkeen. Rytmi on ollut aikalailla sama kaikilla, mutta nukkumapaikat saattaa vaihdella. Välillä kaikki tuhisevat sohvalla keskenään tai silloin tällöin muutama on kiivennyt kiipeilypuun pussiin horrostamaan. Kaikenlaiset rapisevat kissanmintulta tuoksuvat lelut tai lentävät sulat saa huomion kiinnittymään saalistukseen. Pennut saa villejä spurtteja ja jahtaavat toisiaan häntä pörröllä. Kurmuttavat ja kehräävät onnellisena tai vikisevät, jos sisarus puree liian kovaa. Kehräämisen ääniä kuulin jo aikaisimpina viikkoina, mutta nyt sitä on esiintynyt myös 10 sekunnin jaksoina silloin kun nostan jonkun syliin. Pennut hakeutuvat todella paljon meidän ihmisten seuraan ja ovat hyvin sosiaalisella tuulella aina kun vieraita saapuu katsomaan. Täällä sijaiskodissa on käynyt tiuhaan tahtiin läheiset, ystävät, tuttavat ja kissanpentujen varaajat.

6 viikon ikäisiä
Paino tällä hetkellä
Nala 570 g, Olaf 690 g, Sven 710 g, Kiara 550 g ja Tiana 700 g.

6 viikkoisina lähestytään sitä rasavillien ikää. Pennut on kokeilleet miltä johdot maistuu, miten onnistuu verhossa roikkuminen, saako ruokaa nopeammin kun roikkuu lahkeessa, voiko aikuisen kissan kupille mennä vaan syömään, mahtuuko pieniin koloihin vai jääkö jumiin, huutaako ihminen hyökätessä jalkoihin ja varpaisiin, onko ihminen iso leikkikenttä, miten korkealle pääsee kiipeämään mitä vain tasoa pitkin sekä voiko kaikkea ja kaikkia pureskella huvikseen.

Ollaan nyt puolivälissä ennen kissojen luovutusta uusiin koteihin. Neljä varmaa varausta ja yhden kohdalla on vielä harkinta menossa. Kyselyjä on tullut sitäkin enemmän ja tulee tietysti jatkossakin. Pennut pääsivät myös ensimmäistä kertaa auton kyytiin ja käymään uudessa ympäristössä. Automatkalla huusivat tietenkin alkuun, mutta pian nukahtivat toisiinsa kääriytyneinä. Vierailtiin porukoiden luona Kainuussa. Ihmettelivät tovin missä olivat ja alkoivat pian leikkimään. Olohuoneessa oli kori mihin väsyneinä kerääntyivät nukkumaan. Ovat nopeita sopeutumaan eri tilanteisiin ja Elsa-emo suoriutui lomasta yhtä mallikkaasti. 

Youtubesta löytyy 6 viikon koostevideo.

Hurja muutos?

4 kommenttia :

 1. Nämä meidän pennut on nyt 4-5 viikon ikäisiä suunnilleen, eivätkä ole ainakaan vielä syöneet muuta kuin äidinmaitoa, vaikka olen vähän yrittänyt tarjota muutakin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki pennut ei heti innostu, että omalla ajallaan aloittavat ja eri ruoka saattaa laukaista sen, että haluaa kokeilla kiinteää. Vinkkinä mahdollisimman tuoksuvaa tai jotain pehmeää lihaa. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Niinpä! Huomenna taas ovat viikon vanhempia. :)

   Poista