POROK kissanäyttely | (1-2.7.2017)

Sonja ja Viktor
Moikka! Pohjoisen Rotukissayhdistyksen viikonloppuinen kissanäyttely kesti kaksi päivää Kempeleessä ja olin kumpanakin kertana mukana koko sen ajan. Tämä oli minulle ensimmäinen kerta näyttelyssä, mutta onneksi oli ammattilainen selittämässä mitä milloinkin tapahtuu. :D Nimittäin Kissankujeita -blogin Sonja ja Viktor matkustivat Helsingistä asti meille Ouluun viikonlopuksi ja olivat tietenkin mukana kilpailussa. Muutama henkilö kysyi miksi en ole kilpailemassa persialaisten kanssa, mutta en ole toistaiseksi kiinnostunut näyttelytouhuista. :) Ja tuntuisi, että ne olisi aloitettava jo kissan ollessa pentu, että se tottuu suureen ihmismassaan, tuomarin käsittelyyn, paikallaan olemiseen ja tietyssä asennossa poseeraamiseen.

Abessinialainen
Sonja selitti minulle juurta jaksaen, että miten ja missä järjestyksessä kissat arvostellaan. Siinä pitää itse olla aika tarkkana, sillä tuomarin pöytien takana näkyy kissojen järjestys. Ensimmäisenä päivänä jokaista rotukissaa tutkittiin paljon kauemmin, mutta jo toisena päivänä se oli vauhdikkaampaa. Arvostelijat ja kissojen numerot oli myös vaihtuneet. Minusta oli jännä kuulla, että arvostelijalle ei saa kauheasti puhua saatikka sanoa kissan nimeä. Takana oli kuitenkin looginen selitys, että mikään ei saisi vaikuttaa arvosteluun. 

Exotic
Exotic
Rakastuin palavasti punaisiin exoihin ja niitä oli useampi! En voinut olla sanomatta koko ajan ääneen: "voi ei, aww, ihana, voi eeeeiiiiii miten söpö"! Paikan päältä löytyi vanhemmalta pariskunnalta myös punainen persialainen joka oli tyynen rauhallinen. Kierreltiin siis näyttelyhäkkejä ja rouva harjasi persialaistaan samalla kun se tyytyväisenä ihmetteli elämän menoa. :D Suurin osa näyttelykissoista käyttäytyi tosi rauhallisesti. Näin yksilöitä jotka istui kuljetuskoppien päällä, retkituoleilla tai omistajien sylissä odottamassa vuoroaan... ilman valjaita! Eikä niillä ollut pienen pientäkään paniikkia ympäristössä tapahtuvista asioista kun osa jopa nukkui. Kissat innostuivat heti leluistakin mitä tuomari tai omistaja saattoi heilutella nenän edessä. Nämä kissat ovat kasvaneet niin erilaisessa ympäristössä, että ne osaavat suorastaan edustaa isossa ihmisjoukossa.

Sonjan kissakin oli esittelypöydällä hurmannut kumpanakin päivänä tuomarin. Ensimmäistä tuomaria Viktor lähestyi maireasti hieromalla sen partaa jolloin silmälasit tippui. Teki siis lähtemättömän vaikutuksen! Toisen päivän tuomarikin leperteli abylle, koska muutoin todella aktiivinen kissarotu käyttäytyi niin rennosti arvostelussa. :)

Bengali
American curl
Bengali
Paikan päällä oli 32 kissarotua ja yli 300 kissaa! Minun suosikkejani oli tietenkin persialaiset, exoticit, bengalit, burmat, american curlit ja abessinialaisetkin oli ihan kivoja. Vietettiin suurimman osan ajasta abyjen luona, koska siellä oli Viktor kangashäkissään ja paljon myös Sonjan tuttuja näyttelypiireistä. Silloin kun muut keskustelivat keskenään kaikesta mitä näyttelytouhuun kuuluu, niin minä tyydyin hiljaa toteamaan ettei ole minun pala kakkua. :D

Lähellä meidän istumapaikkoja oli edustamassa myös Oulun Seudun Eläinsuojeluyhdistys, PoPoPet ja Jokiniemen Kissahoitola. Kaikki niistä tekevät keskenään hienoa yhteistyötä, että kissojen yhteinen etu toteutuu meidän alueella. Sieltä sai ostaa oheistuotteita, jotka menevät löytökissojen ja muiden apua tarvitsevien eläinten hyväksi! 

Siperiankissa
Cornish Rex
Maine Coon
Turkkilainen Van
Burma
Itämainen lyhytkarva
Yleiset fiilikset viikonlopusta on, että selvisin sentään hengissä! Aikaiset aamuherätykset ei ollu helppoja ja kissat päätti pistää kunnon shown pystyyn lauantain sekä sunnuntain välisenä yönä. :D Väsymystä oli siis ilmassa, mutta pysyttiin hereillä kahvin sekä energiajuomien avulla. Näyttelyalueella oli paljon odottelua varsinkin siinä välissä, kun Viktor sai kumpanakin päivänä Tuomarin paras -tittelin ja pari tuntia sen jälkeen alkoi se Best in show -kilpailu. Siinä välissä kävelin katselemassa rotukissoja useaan otteeseen, otin kuvia tuomaripöydistä ja istuskelin yleisössä kavereiden kanssa. Olisin voinut lähteä kesken kaiken, mutta jaksoin kuitenkin olla ne kummatkin päivät ja olihan siellä mukavaa jutella tuntemattomien ihmisten kanssa jotka jakaa saman rakkauden ylipäätään kissoihin! Kuulin monta mielenkiintoista tarinaa. :)

Lauantaina Viktor sai sinisen ruusukkeen, koska oli tuomarin paras ja seuraavana päivänä se ruusuke oli vaaleanpunainen. Sunnuntaina vihdoin tuomaristo päätti yksimielisesti, että Viktor oli oman kategoriansa BEST IN SHOW joka merkitsi Sonjalle todella paljon ja ilme oli näkemisen arvoinen. BIS-titteli ei ollut heidän ensimmäisensä, mutta siitä on jo aikaa kun ovat sellaisen saaneet ja ison pokaalin muodossa. Voin vaan kuvitella, kun Sonja matkusti eilen yöllä junalla Helsinkiin ja sillä on ollut yhdessä kainalossa kissa sekä toisessa pokaali!

Viktor
Minkä rotuisen kissan ottaisit?

4 kommenttia :

 1. haluan mm. kaikki kissat joten hankala sanoa rotua mutta esimerkiksi tuo american curl houkuttaisi :) näyttelytouhut ei kiinnosta joten saa nähdä tuleeko hankittua ikinä rotukissaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ainakin käydä tutustumassa näyttelyssä harrastajiin ja erilaisiin rotuihin! :)

   Poista
 2. Oon ottamassa siperiankissaa, vaikka näyttelytouhut ei kummemmin kiinnosta. En ole ikinä käynytkään kissanäyttelyssä :D Ensin mietin maine coonia, mutta tuntuvat olevan niin sosiaalisia, että leikkikaveri on oltava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen käymään! Siellä kyllä tapaa kaikenlaisia kasvattajia ja alan harrastajia. Ihan mielenkiintoista nähdä ja kokea. :) Mulla ei aikoinaan käynyt oikeastaan muut juuri mielessä kuin persialaiset, vaikka en näyttelyä aloittanutkaan. :D

   Poista